Connect with us

Uncategorized

Universiteti i Tetovës dhe Akademia e Studimeve Albanologjike nga Tirana forcojnë bashkëpunimin ndërinstitucional

Published

on

Rektori i Universitetit të Tetovës, Prof. Dr. Kushtrim Ahmeti i priti sot në takim drejtuesit e Akademisë së Studimeve Albanologjike nga Republika e Shqipërisë, Rektorin Prof. Dr. Luan Përzhita dhe Zëvendësrektorin, Prof. Dr. Valter Memisha. Në këtë takim pune ku ishin të pranishëm edhe Prorektori për Shkencë, Prof. Dr. Agon Memeti, Prorektori për Bashkëpunim Ndërkombëtar, Prof. Dr. Shefik Shehu dhe Dekani i Fakultetit Filologjik, Prof. Dr. Berton Sulejmani, u bisedua për vijimin e bashkëpunimit në lëmin e arsimit dhe hulumtimeve shkencore. Rektori, Prof. Dr. Kushtrim Ahmeti shprehu konsideratën e tij për Akademinë e Studimeve Albanologjike, për kontributin dhe rolin domethënës për zhvillimin e arsimit sipëror dhe kërkimet shkencore, ndërsa drejtuesit e kësaj Akademie i njohu me zhvillimet në Universitetin e Tetovës dhe ecurinë e procesit mësimor-shkencor. Ai, po ashtu veçoi Marrëveshjen e nënshkruar kohë më parë mes Universitetit të Tetovës dhe Akademisë së Studimeve Albanologjike, e cila sipas tij duhet zgjeruar edhe me elemente dhe forma të tjera bashkëpunimi, që janë në funksion të projekteve të përbashkëta shkencore, hapjen e programeve të reja, me theks të veçantë hapjen e programit studimor të Arkeologjisë në Universitetin e Tetovës për studime deridiplomike.
Ndërkaq, Rektori Luan Përzhita e falënderoi udhëheqjen e UT-së për mikpritjen në këtë institucion, që sipas tij është emblemë e arsimit të lartë në gjuhën shqipe për shqiptarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe më gjerë. Në cilësinë e drejtuesit të Akademisë së Studimeve Albanologjike shprehu gatishmërinë jo vetëm për të bashkëpunuar në projekte të ndryshme, por edhe për ta ndihmuar Universitetin e Tetovës me pedagogë që do të angazhoheshin në mësimdhënie në programin studimor të Arkeologjisë. Ai deklaroi se institucioni i tyre e ka parësor kërkimin shkencor, por edhe studimet në ciklin e dytë dhe ciklin e tretë, duke mos anashkaluar një mori projektesh të realizuara me institucione, universitete të njohura dhe programe të përbashkëta ndërkombëtare.
Rektori Përzhita ndër të tjera deklaroi se, në kuadrin e shkëmbimit të stafit universitar çdo pedagog i juaj mund ta konsiderojë institucionin tonë si shtëpinë e vet, bibliotekat, zyrat, ambientet për hulumtime, nisma dhe projekte me rëndësi.
Zëvendësrektori, Prof. Dr. Valter Memisha dhe dekani i Fakultetit Filologjik, Prof. Dr. Berton Sulejmani referuan për punën që bëhet në botimin e Fjalorit të Madh të gjuhës shqipe, publikimin e botimit “Variacioni sintaksor në të folmet e shqipes: tipare dhe treva”- Përgatitje për Atlasin e Sintaksës Dialektore të Shqipes dhe bashkëpunimin e suksesshëm ndër vite në sesionet e Seminarit Ndërkombëtar të Albanologjisë që organizohet nga Universiteti i Tetovës.
Vizita e sotme e drejtuesve të Akademisë së Studimeve Albanologjike në UT e rikonfirmoi angazhimin e përfaqësuesve të këtyre institucioneve për ta vijuar edhe në të ardhmen bashkëpunimin në fushat akademike me interes të përbashkët, shkëmbimin e stafit akademik, të hulumtuesve dhe studentëve në kuadër të veprimtarive kërkimore-shkencore; si dhe shkëmbimin e literaturës shkencore; hulumtimin e arkivave dhe bibliotekave./aktuale.mk/

Advertisement

Uncategorized

Kompania anonime nga Qipro ka një ofertë për marrjen e plotë të “Euronickel Industri”

Published

on

Një kompani në Qipro po konsideron një marrëveshje të plotë për të blerë “Euronickel
Industri”, e cila po përballet me vështirësi financiare pavarësisht borxheve të saj ndaj një
banke vendase të madhe.


Kompania kipriote, “K.A.D Management Services”, që aktualisht po punon me “Euronickel
Industri”, është e interesuar për të blerë kompaninë vendase. Oferta është konfidenciale,
por përfshin blerjen e tërë kompanisë, përfshirë edhe borxhet e saj.
Situata lind për shkak të krizës së energjisë dhe një tregu të vështirë feronickel i cili është
përkeqësuar nga konkurrenca e prodhuesve aziatikë të çelikut që përdorin një nikël më të
lirë, por më të ulët në cilësi nga Indonezia.


“Euronickel Industri” po vuan për të siguruar fonde, duke rrezikuar mbi 2,000 vende pune,
përfshirë 850 punonjës dhe familjet e tyre.
Në të kaluarën, punonjësit janë bërë të njohur me protesta për pagesat e vonuara të
pushimeve vjetore dhe pagat.


“Bloomberg Adriatic” ka kontaktuar “K.A.D Management”, por ata nuk kanë mohuar
informacionin, duke deklaruar politikën e tyre të mos-komentimit të spekulimeve. Ata po i
vlerësojnë mundësitë, duke përfshirë teknologjinë e tyre të veçantë për prodhimin e nikel
sulfatit.


Pronari aktual, fondi zviceran GSOL, është ballafaquar me sfida të shkaktuara nga kriza e
energjisë dhe rritja e çmimeve të feronickelit. Tëra industritë e rënda duhet tu përshtaten me
çmimet e larta të energjisë dhe me rregulloret e reja të ESG.
Në vitin 2022, “Euronickel Industri” renditej në vendin e 15-të ndër kompanitë më të mëdha
të Maqedonisë, duke kontribuar me 3% në GDP-në kombëtare.
Fabrika gjithashtu përballet me vështirësi në shërbimin e obligimeve financiare, veçanërisht
faturave për energjinë elektrike. Ish-kombinati i Kavadarcit “Feni”, një konsumator i madh i
energjisë, është përballur me vështirësi kur çmimet e energjisë janë rritur në mënyrë
drastike.

Advertisement


Kompania K.A.D në Qipro, specializohet në menaxhimin financiar dhe ofron shërbime
këshillimore teknike për klientët industrialë në të gjithë botën, duke fokusuar në burimet
natyrore dhe sektorin e metalurgjisë.

Continue Reading

Uncategorized

Kompania anonime nga Qipro ka një ofertë për marrjen e plotë të “Euronickel Industri”

Published

on

Një kompani në Qipro po konsideron një marrëveshje të plotë për të blerë “Euronickel
Industri”, e cila po përballet me vështirësi financiare pavarësisht borxheve të saj ndaj një
banke vendase të madhe.
Kompania kipriote, “K.A.D Management Services”, që aktualisht po punon me “Euronickel
Industri”, është e interesuar për të blerë kompaninë vendase. Oferta është konfidenciale,
por përfshin blerjen e tërë kompanisë, përfshirë edhe borxhet e saj.
Situata lind për shkak të krizës së energjisë dhe një tregu të vështirë feronickel i cili është
përkeqësuar nga konkurrenca e prodhuesve aziatikë të çelikut që përdorin një nikël më të
lirë, por më të ulët në cilësi nga Indonezia.
“Euronickel Industri” po vuan për të siguruar fonde, duke rrezikuar mbi 2,000 vende pune,
përfshirë 850 punonjës dhe familjet e tyre.
Në të kaluarën, punonjësit janë bërë të njohur me protesta për pagesat e vonuara të
pushimeve vjetore dhe pagat.
“Bloomberg Adriatic” ka kontaktuar “K.A.D Management”, por ata nuk kanë mohuar
informacionin, duke deklaruar politikën e tyre të mos-komentimit të spekulimeve. Ata po i
vlerësojnë mundësitë, duke përfshirë teknologjinë e tyre të veçantë për prodhimin e nikel
sulfatit.
Pronari aktual, fondi zviceran GSOL, është ballafaquar me sfida të shkaktuara nga kriza e
energjisë dhe rritja e çmimeve të feronickelit. Tëra industritë e rënda duhet tu përshtaten me
çmimet e larta të energjisë dhe me rregulloret e reja të ESG.
Në vitin 2022, “Euronickel Industri” renditej në vendin e 15-të ndër kompanitë më të mëdha
të Maqedonisë, duke kontribuar me 3% në GDP-në kombëtare.
Fabrika gjithashtu përballet me vështirësi në shërbimin e obligimeve financiare, veçanërisht
faturave për energjinë elektrike. Ish-kombinati i Kavadarcit “Feni”, një konsumator i madh i
energjisë, është përballur me vështirësi kur çmimet e energjisë janë rritur në mënyrë
drastike.
Kompania K.A.D në Qipro, specializohet në menaxhimin financiar dhe ofron shërbime
këshillimore teknike për klientët industrialë në të gjithë botën, duke fokusuar në burimet
natyrore dhe sektorin e metalurgjisë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Stuhia e parashikuar mund të shkaktojë vërshimin dhe vërshimin e lumenjve

Published

on

Administrata Hidrometeorologjike (HMA) paralajmëron se stuhi me reshje të forta shiu për një kohë të shkurtër, erëra të forta, shkarkime elektrike më intensive dhe kushte breshëri, e paralajmëruar për orët e pasdites dhe të natës duke filluar nga perëndimi, mund të vërehen përmbytje të shpejta në më të vogla. rrjedhat ujore dhe drenazhet dhe deri te derdhjet e padëshiruara të ujit, të cilat mund të shkaktojnë probleme lokale si në bregdet ashtu edhe në infrastrukturën rrugore, në vende të caktuara është e mundur edhe shfaqja e rrëshqitjeve dhe rrëshqitjeve të dheut.

– Nëse këto reshje do të ndodhin me intensitet të lartë për një kohëzgjatje të shkurtër në disa zona më të vogla ujëmbledhëse, në orët e mbrëmjes, madje edhe në orët e para të nesërmes, mund të ketë dalje të rrëmbyeshme të rrjedhave më të vogla ujore dhe baseneve kulluese dhe derdhje të padëshiruara të ujërat e tyre, të cilat mund të shkaktojnë probleme lokale si në bregdet ashtu edhe në infrastrukturën rrugore që ndodhet pranë tyre, e në vende të caktuara është e mundur edhe shfaqja e rrëshqitjeve dhe rrëshqitjeve të dheut. Në lagje të caktuara të qytetit janë të mundshme probleme lokale për shkak të rrjedhjes së shpejtë të ujit në rrugë, ndërsa ujërat e rrebeve nga ulluqet e lidhura me kanalizimet mund të shkaktojnë probleme komunale dhe vërshime të disa dhomave nëntokësore, thuhet në njoftimin e HMRC.

Siç shtohet, në përgjithësi nuk priten reshje intensive si në veriperëndim të Gadishullit Ballkanik, por megjithatë modelet e disponueshme parashikojnë reshje në të gjithë territorin e vendit.

– Në përgjithësi nevojitet vigjilencë më e madhe në perëndim të largët pranë pellgut të lumit Radika, rreth maleve Shar Planina, Skopska Crna Gora, Osogovieto dhe pjesë të maleve Maleshevski dhe Ograzhden, në zonat urbane dhe periferike në zonat e Tetovës, Shkupit, Kumanovë, Kriva Pallankë, Shtip, Sveti Nikollë, Kratovë, Propbishtip, Koçani, thuhet në njoftim.

HMRC rekomandon lëvizje të kujdesshme, veçanërisht përgjatë lumenjve dhe luginave të thata, për shkak të shfaqjes së mundshme të ujërave të rrezikshme dhe rrëshqitjeve të dheut.

Sipas sinoptikanëve pasdite dhe natën duke nisur nga perëndimi do të ketë rritje të vranësirave dhe mot i paqëndrueshëm me reshje të rrëmbyeshme shiu dhe bubullima, vende-vende në formë stuhie me reshje intensive shiu për pak kohë, erë e fortë. shkarkime elektrike më intensive dhe kushte për shfaqjen e breshërit.

Continue Reading

Më të lexuarat