Connect with us

Lajme nga vendi

Këtë vit asfaltohet rruga për në fshatin Llukovicë

Published

on

Rruga lokale në fshatin Llukovicë është një kërkesë e kamotshme e banorëve të këtij fshati. Ndonëse fshati ka pak banorë, megjithatë ata që kanë mbetur atje, disa herë kanë kërkuar nga pushteti lokal dhe qendror që të asfaltohet rruga për në këtë fshat

Qeveria ka ndarë 15 milionë denarë për komunën e Zhelinës për fillimin e rrugës lokale të fshatit Llukovicë. Këtë e ka bërë të ditur Ministri i Transportit dhe Lidhjeve Bllagoja Boçvarski, gjatë vizitës që i ka bërë komunës së Zhelinës. Pas takimit me kreun e komunës së Zhelinës Blerim Sejdiu, është bërë e ditur se në pranverë do të fillojnë punimet për fazën e parë. Krahas kësaj, Sejdiu njoftoi se në këtë komunë, në pranverë do të fillojnë të asfaltohen shumë rrugë lokale në komunën e Zhelinës. “Sot biseduam për shumë projekte, me theks të veçantë për rrugët lokale që duhet të ndërtohen për vitin 2023 në komunën e Zhelinës dhe bëhet fjalë për projekte që janë fituar në Ministrinë e Transportit dhe Lidhjeve një pjesë dhe pjesa tjetër përmes kësaj ministrie tek fondet e Bankës Botërore.

Kishim edhe një projekt për fshatin Llukovicë, ku nga qeveria na janë transferuar 15 milionë denarë dhe me këta mjete do të realizojmë njërën fazë sepse bëhet fjalë për një rrugë me gjatësi prej 6 kilometra dhe çmimet janë më të larta dhe rruga nuk mund të realizohet tërësisht. Këtu do të bëhet një rrugë për herë të parë sepse nuk ka pasur rrugë asnjëherë. Në pranverë shpresojmë që të fillojmë me realizimin e rrugëve që duhet të shpallen nga kjo ministri edhe atë rruga Pallaticë-Ozormisht, rruga e Kapazhdollit, rruga Zhelinë, rruga në Trebsoh dhe pastaj sipas mundësive do të fillojmë të realizojmë rrugën Zhelinë-Pallaticë”, tha kryetari i komunës së Zhelinës Blerim Sejdiu.

Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Bllagoja Boçvarski me këtë rast tha se qeveria dëgjon zërin e qytetarëve dhe kemi gjetur mundësi që të realizojmë kërkesat e tyre. “Menjëherë kemi reaguar që të realizojmë rrugën lokale të fshatit Llukovicë, kemi transferuar 15 milionë denarë në llogari të veçantë të komunës së Zhelinës për këtë rrugë dhe komuna do të bëjë revizion të projektit, dhe do të shpallë edhe procedurë të tenderimit. Ndërsa, poashtu Ministria do të vazhdojë të përkrah projektet që janë prioritete për komunën e Zhelinës. Shpresojmë se kur të lejojnë kushtet klimatike do të fillohet me punë dhe mendojmë se kemi një fillim të mbarë dhe viti 2023 do të jetë vit ku do të ketë realizim të shumë projekteve kapitale si asnjëherë më parë në Maqedoninë e Veriut”, deklaroi Ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Bllagoja Boçvarski.

Rruga lokale në fshatin Llukovicë është një kërkesë e kamotshme e banorëve të këtij fshati. Ndonëse fshati ka pak banorë, megjithatë ata që kanë mbetur atje, disa herë kanë kërkuar nga pushteti lokal dhe qendror që të asfaltohet rruga për në këtë fshat.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat