Connect with us

Lajme nga vendi

Fëmijët me tre doza “DTP” prej nesër në çerdhe, brenda javës së fundit janë regjistruar 43 raste të reja me kollën e mirë

Published

on

Nga nesër, çerdhet do t’i pranojnë fëmijët me tre doza të vaksinës kundër kollës së mirë në 6 muajt e fundit, me kusht për rivaksinim pas 6 muajve nga vaksina e fundit. Ky vendim është bërë i ditur pas mbledhjes së Komisionit për Sëmundjet Infektive, të cilin e konfirmoi edhe ministri i Shëndetësisë Ilir Demiri. Sipas kontrolleve të kryera nga Inspektorati Sanitar Shëndetësor, deri më tani janë respektuar masat në çerdhe. Drejtoresha e inspektoratit, Renata Mlladenovska, vlerëson se nuk guxohet të lejohet rikthimi i sëmundjeve tashmë të zhdukura.

“Nga e hëna të fillojnë të pranojnë fëmijë që i kanë marrë tre dozat e vaksinës DTP. Mendoj se do të dalim nga kjo situatë për shkak se shoh se brenda kësaj jave kemi bashkëpunim shumë të mirë, durim për prindërit, do të duhet ta zgjidhim këtë gjendje sepse nuk është në rregull të kthejmë disa sëmundje ngjitëse, tashmë jemi në shekullin 21”, tha Renata Mlladenovska, drejtoreshë e ISSH-së.

Sipas të dhënave të fundit të Institutit për shëndet publik, gjatë javës së kaluar janë regjistruar 43 raste të reja të kollës së mirë, që është më pak krahasuar me javën e mëparshme kur u regjistruan 50 raste. Shumica e rasteve janë në Shkup.

“Për sa i përket shpërndarjes gjeografike, shumica e rasteve janë raportuar në kuadër të epidemisë në Shkup 39, dy raste janë raportuar në Tetovë dhe nga një në Gostivar dhe Manastir. Mosha e të prekurve lëvizë nga 0 deri në 40 vjeç. Numri më i madh i rasteve është nga grupmosha e fëmijëve nga 10-14 vjeç. Nga 50 rastet e reja, 5 raste janë shtruar në spital, 4 fëmijë nën moshën 1 vjeç dhe një në grupmoshën 1-4 vjeç”, thonë nga Institut për Shëndet Publik.

Me këto të dhëna rezulton se numri total i të prekurve me kollë të mirë është rreth 220.

Advertisement

Lajme nga vendi

Vazhdon greva e specializantëve privat

Published

on

As premtimi i ministrit të Shëndetësisë se do ta zgjidh problemin, nuk i bindi specializantët privat që ta ndërpresin grevën. Ata e vazhduan grevën mëngjesin e të martës, të cilën  e filluan të hënën. Specializantët privat thonë se nuk do ta ndalojnë grevën derisa Ministria e Shëndetësisë të dalë me vendim dhe derisa vendimi të kaloj në seancë qeveritare. Varësisht se si do të jetë vendimi i Qeverisë, thonë se do të vendosin se çfarë do të ndërmarrin më tutje.

Hristina Ilioska-Çeshlaoska, specializante private në mjekësinë interne

“E vazhdojmë grevën derisa vendimi të kaloj në seancë të Qeverisë dhe derisa Ministria e Shëndetësisë të dalë me njoftim zyrtar se çfarë është vendosur në atë seancë të Qeverisë dhe më pas me të gjithë kolegët, do të vendosim se cilat do të jenë hapat e ardhshëm”.

Ajo përsëriti se edhe para një muaji Demiri u premtoi se ai ka mirëkuptim për problemet e specilizantëve, por se ata deri ato kërkesa nuk janë propozuar në seancë të Qeverisë.

Një ditë më parë specializantët privat realizuan takim me ministrin e Shëndetësisë Ilir Demirin, zëvendës ministren Maja Manoleva dhe këshilltaren e kryeministrit për çështje shëndetësore Ana Daneva Markova. Në takim u është thënë se lidhur me kërkesat e tyre për rritjen e kontributeve do të ketë informcione në formë të shkruar pas seancës së Qeverisë.

Advertisement

Ndërkaq, ministri Demiri dyshon se greva e specializantëve privat ka prapavijë politike. Në mesin e kërkesave të speializantëve janë rritja e pagave, pagesa e sigurimeve shëndetësore si dhe rregullimi i statusit të punës. Emine Ismaili Luzha /SHENJA/

Continue Reading

Lajme nga vendi

Sindikata e postave kërkon sistematizim të ri

Published

on

Posta e Maqedonisë në prag të egzistencës. Kreu i sindikatës Boro Veligdenov në një konferencë për media para Qeverisë, tha se mbi 2 000 vende pune janë në pyetje. Veligdenov thotë se Sindikata do ta përgatisë sistematizimin dhe do t’ia dorëzojë qeverisë së ardhshme, duke insistuar që qeveria ta shqyrtojë urgjentisht si një zgjidhje fillestare për situatën e Postës.

Boro Veligdenov, Kreu i Sindikatës

“Të gjitha anomalitë dhe problemet në operim do të tejkalohen me sistematizim dhe do të pozicionohemi në treg,  gjegjësisht do t’ua kthejmë qytetarëve Postën e Maqedonisë me dërgesa të rregullta dhe me kohë të dërgesave. Ka punëtorë që nuk vijnë në punë, ka punëtorë që vijnë dhe nuk e dinë se çfarë janë punët e tyre, prandaj ky sistematizim i ri është – për të nxitur produktivitetin në punë, dhe me këtë do të rrisim të ardhurat dhe do të jemi në gjendje të funksionojnë në mënyrë të pavarur si kompani”.

Kreu i sindikatës, theksoi se tashmë janë duke u konsultuar me anëtarësinë për organizimin e një proteste të re dhe fillimin e procedurës së grevës, meqënëse nuk kanë marrë përgjigje për kërkesat për takim me Bordin Drejtues dhe Qeverinë pas protestës së muajit të kaluar.

Ai në ndërkohë thotë se kushtet janë jashtëzakonisht të rënda dhe se gjendja financiare është alarmante.  “Si punonjës jemi të shqetësuar për vonesat e pagave. Dje kemi marrë rrogë, por kemi mbi 200 postierë të papaguar”,  shtoi Veligdenov.

Advertisement

Ai thotë se është e rëndësishme të mos vazhdohet me politikën e keqe kadrovike partiake që ka vite e vite dhe e ka sjellë Postën e Maqedonisë në prag të mbijetesës. Problemi kyç, sipas tij, është pikërisht sistemi.

Mbi të gjitha, Veligdenov thekson se qëllimi është përgaditja e një sistematizimi të ri sipas nevojave të kompanisë dhe tregut, dhe vëmendja e madhe në procesin teknologjik dhe përpunimin e dërgesave. /SHENJA/

Continue Reading

Lajme nga vendi

Deri në mesnatë personat e paaftë dhe të sëmurit mund të regjistrohen për të votuar në zgjedhjet presidenciale në Maqedoni

Published

on

Personat e paaftë dhe të sëmurë mund të regjistrohen për të votuar në zgjedhjet presidenciale të planifikuara për 24 prill deri në mesnatë.

Votuesi i cili nuk ka mundësi të votojë në vendvotim (i paaftë ose i sëmurë) dhe dëshiron të votojë për këtë e njofton KSHZ-në jo më vonë se 7 ditë para ditës së caktuar për votim, 16 prill ora 24:00, siç është shënuar në orarin e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve.
KSHZ-ja informon se personat e paaftë apo të sëmurë votojnë në shtëpitë e tyre një ditë para ditës së caktuar për mbajtjen e zgjedhjeve.

“Këtë votim e bën këshilli zgjedhor përgjegjës për realizimin e votimit për vendvotimin ku bëjnë pjesë këta persona, më 23 prill (e martë)”, shkruan në procesverbalin e KSHZ-së.

Fushata për zgjedhjet presidenciale përfundon në mesnatën e 22 prillit.

Continue Reading

Më të lexuarat