Connect with us

Lajme nga vendi

Në mesnatë skadon afati për mbikëqyrje në Listën zgjedhore dhe regjistrimin e votuesve në diasporë

Published

on

Në mesnatë skadon afati për mbikëqyrjen e Listës zgjedhore si dhe për regjistrimin e votuesve në diasporë. Qytetarët që sot mund të kontrollojnë të dhënat e tyre dhe nëse është e nevojshme të kërkojnë ndryshimin, regjistrimin ose fshirjen nga Lista zgjedhore për zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare.

Nga Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KSHZ) apelojnë që qytetarët të bëjnë mbikëqyrje dhe nëse ka nevojë të kërkojnë ndryshim.

Sipas të dhënave të KSHZ-së, deri më 14 mars, në drejtoritë rajonale dhe zyrat e Komisionit, mbikëqyrje në të dhënat në Listën zgjedhore kanë bërë 4859 persona. Shtatë persona kanë paraqitur kërkesë për ndryshimin e të dhënave të tyre, 19 persona kanë paraqitur kërkesë për regjistrimin e të dhënave të tyre dhe pesë persona kanë paraqitur kërkesë për fshirje të të dhënave në Listën zgjedhore.

Përmes rrugës elektronike deri më 14.03 2024, rreth 22122 qytetarë i kanë kontrolluar të dhënat e tyre. Janë dorëzuar 25 kërkesa për ndryshime të të dhënave, gjashtë kërkesa për fshirje të të dhënave dhe 10 kërkesa për regjistrim të të dhënave në Listën zgjedhore.

Sa i përket kërkesave të pranuara për regjistrim të votuesve në diasporë, mbrëmë deri në orën 20 kanë arritur 2049 kërkesa, prej të cilave 1430 janë pranuar, 165 janë refuzuar dhe 434 nuk janë proceduar.

Advertisement

Votimi në diasporë për zgjedhjet presidenciale do të organizohet, me intencë se presidenti i vendit zgjidhet sipas sistemit mazhoritar në të gjithë territorin e vendit, si dhe në të gjitha kontinentet ku jetojnë qytetarët tanë, por që të organizohen zgjedhje parlamentare për votim, është e nevojshme të paktën 5355 zgjedhës të jenë të regjistruar në të 52 përfaqësitë konsullore apo zyrat diplomatike jashtë vendit.

Për hapjen e një qendre të votimit në Përfaqësitë diplomatike konsullore apo Zyrës konsullore jashtë vendit, duhet të regjistrohen së paku dhjetë votues.

Të gjithë të regjistruarit në listën zgjedhore do të mund të votojnë si në zgjedhjet presidenciale ashtu edhe në ato parlamentare, ndërsa të drejtë votë mund të ushtrojnë edhe qytetarët me dokumente personale dhe dokumente udhëtimi të skaduara në nëntë muajt e fundit para zgjedhjeve.

Me ndryshimet dhe plotësimet e fundit në Kodin zgjedhor, parashikohet që në Listën zgjedhore të regjistrohen të gjithë qytetarët që kanë mbushur moshën 18 vjeç deri në ditën e zgjedhjeve, në përputhje me aktin për shpalljen e zgjedhjeve, të cilët kanë vendbanim në territorin e shtetit.

Zëdhënësja e KSHZ-së, Lupka Guguçevska tha se kjo do të thotë se në certifikatat e Listës zgjedhore për zgjedhjet parlamentare më 8 maj do të regjistrohen të gjithë qytetarët që kanë mbushur, përkatësisht do të mbushin 18 vjet deri më 8 maj të vitit 2024 si ditë të caktuar për zgjedhjet parlamentare. Ndërsa për zgjedhjet presidenciale, në certifikatat e Listës zgjedhore do të regjistrohen qytetarët të cilët kanë mbushur, përkatësisht do të mbushin 18 vjet deri më 24 prill si datë e mbajtjes së zgjedhjeve presidenciale.

Advertisement

“Sipas ndryshimeve të fundit në Kodin zgjedhor, parashikohet që për zgjedhjet që do të mbahen këtë vit, votuesit do të mund të votojnë me letërnjoftim ose dokument udhëtimi vlefshmëria e së cilës ka skaduar në afatin prej nëntë muajsh deri në ditën e mbajtjes së zgjedhjeve. Nëse marrim harkun kohor, kjo do të thotë që në zgjedhjet presidenciale të 24 prillit, qytetarët, gjegjësisht votuesit, mund të identifikohen me dokumente personale të vlefshme, por edhe me dokumente personale, letërnjoftim ose dokument udhëtimi të cilave u ka skaduar vlefshmëria duke filluar nga 24 korrik 2023 viti për zgjedhjet presidenciale, ndërsa për zgjedhjet parlamentare do të mund të identifikohen votuesit me dokumente personale të vlefshme, ose dokumente personale – letërnjoftim ose dokument udhëtimi që ka skaduar për çfarëdo arsye në periudhën nga 8 gushti 2023 deri më 8 maj 2024”, sqaroi Guguçevska në konferencën për shtyp javën e kaluar.

Lajme nga vendi

Taravari: Do ta ndalojmë bixhozin dhe kreditë e shpejta, Qeveria e ardhshme do të mbuloj borxhet e qytetarëve nga kreditë e shpejta

Published

on

Sot, kandidati për President Arben Taravari zhvilloi vizitë të rëndësishëm në qytetin e Strugës, ku u diskutua problematika të ndryshme të komunitetit, duke filluar nga punëtorët shëndetësor deri tek qytetarët.

Gjatë takimeve, u përball me shqetësimet e qytetarëve në lidhje me shëndetësinë, e në veçanti me bixhozin dhe praktikat e dëmshme të bankave të shpejta.

Taravari shprehi zotimin për të ndaluar këto dukuri negative dhe për të gjetur zgjidhje që do të përmirësojnë jetën e qytetarëve në Maqedoninë e Veriut.

“Sot patëm një vizitë qytetit të Strugës dhe vendbanimeve në Strugë. Takimin e fillova me kolegët, mjek të Strugës me të cilët bashkëbiseduam për programin e VLEN për Shëndetësi, si i shohin ato problemet, si mund të përmirësohen dhe si mund të gjendet zgjidhje për Shëndetësinë në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Mandej vazhduam takime me qytetarët, bizneset e vogla dhe të mesme në zonën e Strugës. Isha dëshmitar i numrit të madh të kazinove në Strugë, si dhe bankave për kredi të shpejta, dhe sa e dëmton kjo ekonominë e qytetarëve të Strugës. Ne si koalicion VLEN në qeverinë e ardhshme menjëherë do të marrim masa urgjente që të ndalohet bixhozi në Maqedoni të Veriut si ndodhi në Kosovë, por gjithashtu të ndalim edhe punën e bankave të shpejta të cilat bëjnë dëm të madh në buxhetin e qytetarëve. Gjithashtu do ta ndihmojmë seriozisht edhe qytetarët të cilët kanë borxhe këtyre bankave, këto borxhe të mbulohen nga shteti apo qeveria.”

Continue Reading

Lajme nga vendi

Për shkaqe shëndetësore në familje Bujar Osmani pezullon aktivitetet e sotme në fushatë

Published

on

Kandidati për president nga radhët e Frontit Europian, Bujar Osmani ka njoftuar se sot do të pezullojë aktivitetet e tij në kuadër të fushatës për zgjedhjet presidenciale. Osmani njofton se kjo është bërë për arsye shëndetësore në familje.
“Të nderuar mbështetës, Për arsye shëndetësore në familje, do pezulloj aktivitetet e ditës së sotme në fushatë. Shpresoj të jem bashkë me Ju në tubimin qëndror sonte nëse gjithçka do jetë në rregull. Ju faleminderit për mirëkuptimin!”, ka shkruar Osmani.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Taravari: Do të ndërmarr hapa konkret për zgjidhjen e rasteve të montuara

Published

on

Kandidati për president i koalicionit VLEN, Arben Taravari, është zotuar se nëse fiton garën presidenciale, nga pozita e kryetarit të shtetit, do të ndërmerr hapa konkret për zgjidhjen e rasteve të montuara politike dhe për rikthimin e besimit të qytetarëve në sistemin e drejtësisë.

Këtë javë, janë bërë 12 vjet nga montimi i rastit Monstra në lidhje me  vrasjen e pesëfishtë në liqenin e Smillkovës. Për këtë vepër të fabrikuar nga strukturat parapolitike, pesë shqiptarë të pafajshëm janë dënuar me burgim të përjetshëm ose me dënim maksimal. Nga ana e pushtetit, ky përvjetor u trajtua si të gjithë të tjerët: me heshtjen që e karakterizon faji.

Monstra, Sopoti, Brodeci, Alfa, Lagja e Trimave dhe të tjera, janë që të gjitha emra që na e kujtojnë një plagë të hapur në shoqërinë tonë, atë të drejtësisë selektive që e shtyp shqiptarin. Ky sistem i padrejtësisë e ka bërë shqiptarin mish për top, për të qeruar hesape politike apo për të shtyrë përpara agjenda shoviniste saherë që dikujt i rrezikohet pushteti.

Drejtësia selektive në rastet e montuara politike por edhe pandëshkueshmëria në rritje pas ndryshimit të Kodit Penal, na kanë sjellur në një gjendje ku vetëm 2% e qytetarëve i besojnë drejtësisë.

Unë si President i Republikës, do të ndërmarr hapa konkret për zgjidhjen e rasteve të montuara politike dhe për rikthimin e besimit të qytetarëve në sistemin e drejtësisë.

Advertisement

Me koalicionin VLEN, do të kemi si top prioritet ngritjen e një gjyqësori të pavarur, efektiv dhe të drejtë, ku askush nuk do të jetë mbi ligjin dhe askush nuk do të shtypet për shkak të përkatësisë kombëtare.

VLEN zotohet për krijimin e një trupe të përkohshme ekspertësh perëndimorë, kryesisht nga vendet evropiane, që do të integrohen në këshillat prokuroriale e gjyqësore të Maqedonisë së Veriut për një mandat gjashtëvjeçar. Kjo trupë do të monitorojnë punën e gjyqtarëve dhe prokurorëve vendas. Por ata do të kontribuojnë edhe vetë si gjyqtarë e prokurorë.

Do të shtyjmë përpara ligjin për vetingun e gjyqtarëve dhe prokurorëve dhe do të reformojmë në tërësi sistemin për zgjedhjen, avancimin, disiplinimin dhe shkarkimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve publik.

Pas plebishit popullor të 24 prillit dhe 8 majit, në sistemin tonë të drejtësisë, nuk do të ketë më vend për gjyqtarë dhe prokurorë të korruptuar dhe me mendësi jugosllave.

VLEN do të bëjë evropianizimin e sistemit të drejtësisë, si kusht i domosdoshëm për të ndalur epideminë e korrupsionit dhe drejtësinë selektive. Ne mund të bëhemi vend anëtar i BE-së vetëm atëherë kur Gjykata e Tetovës dhe e Shkupit të jenë po aq të besueshme sa Gjykata e Berlinit apo Bonnit. Rrugë tjetër nuk ka.

Advertisement

Me ardhjen e VLEN në pushtet, të gjitha viktimat e rasteve të montuara do të lirohen dhe do të dëmshpërblehen.

Ndryshimi ka nisur dhe nuk ka të ndalur. Drejtësia VLEN sepse ajo është parakusht për shoqëri inkluzive, për demokracinë dhe për zhvillimin ekonomik.

Tani po ia kaloj fjalën z. Sabri Aziri, familjar i Haki Azirit dhe Fejzi Aziri, dy nga shqiptarët e dënuar padrejtësisht me 9 dhe 15 vjet burg në rastin Monstra.

Continue Reading

Më të lexuarat