Connect with us

Lajme nga vendi

Stabilizim te patundshmëritë, por çmimet janë për 20% më të larta

Published

on

Në tregun e patundshmërive në vitin e ri, sipas komunitetit të biznesit, mund të presim stabilizim.

Megjithatë, për çdo rast, stabilizimi i çmimeve të patundshmërive, sipas Odës ekonomike të Maqedonisë së Veriut nënkupton stabilizim të nivelit aktual më të lartë, me ç’rast çmimi do t’i përfshijë harxhimet për realizim, fitimin e kompanive dhe fuqinë financiare, respektivisht gatishmërinë e blerësve.

Analizat që i përgatisin dhe analizat në vendet e Ballkanit Perëndimor, tregojnë se çdokund çmimet e banesave janë rritur, e posaçërisht kjo është shprehur në kryeqytete dhe në vende më të banuara. Stabilizimi mund të pritet në një nivel më të lartë, i cili sipas vlerësimeve tona, do të thoshte çmim për një metër katror, i cili është të paktën 20 për qind (gjithsesi varet edhe nga vendi i patundshmërisë) më i lartë se çmimi para krizës, thonë për MIA-n nga Oda ekonomike.

Kyçe për çmimet për të cilat do të ofrohen patundshmëritë gjatë periudhës së ardhshme, siç saktësojnë, do të jenë rrethanat në nivel global dhe kombëtar, varësisht nga ajo se sa do të zgjat konflikti ushtarak, i cili shprehet në tregun e materialeve ndërtimore, si dhe zgjidhja e të gjitha problemeve dhe çështjeve, për të cilat sektori ndërtimor bën me dije që nga fillimi i krizës.

Nga Oda ndërtimore pranë Odës ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore, megjithatë, thonë se harxhimet për ndërtim do të shtrenjtohen edhe gjatë periudhës së ardhshme, e me këtë edhe banesat.

Advertisement

“Rritja e çmimeve në një pjesë të madhe të produkteve ndërtimore nuk ndalet. Fuqia e kualifikuar puntore në mënyrë të vazhdueshme zvogëlohet, bankat janë më të rezervuara në përkrahjen e projekteve, ndërsa e rrisin edhe interesin. Kjo do të thotë se ende do të rriten harxhimet në tërë këtë proces të ndërtimit, e kjo do të thotë se do të ketë edhe shtrenjtim të produkteve ndërtimore, respektivisht banesave”, thonë nga Oda.

Prej aty apelojnë që gjatë periudhës së ardhshme të hapen sa më shumë investime të reja me kushte më të mira për kreditim dhe sa më pak pengesa administrative për investuesit.

Sipas të dhënave të Bankës popullore, çmimet e patundshmërive në tremujorin e tretë të vitit të kaluar, në shtet janë rritur për 21,2 për qind, në krahasim me tremujorin e njëjtë të vitit paraprak. Në periudhën korrik-shtator të vitit të kaluar, krahasuar me tre muajt paraprake, rritja e çmimeve të patundshmërive ka qenë 4,7 për qind, në tremujorin e dytë të vitit të kaluar çmimet e banesave kanë shënuar rritje prej 16,5 për qind në nivel vjetor, respektivisht 6,8 për qind në nivel tremujor, ndërsa në tremujorin e parë poashtu ka pasur rritje në nivel vjetor prej 12,4 për qind, respektivisht prej 2,9 për qind në nivel tremujor.

Në evidencën e Bankës popullore, në nëntor janë regjistruar kredi banesore në vlerë prej 75,021 milion denarë, që është rritje prej 12,9 për qind në nivel vjetor, respektivisht 1,1 për qind në nivel mujor.

Në bazë të regjistrit të çmimeve dhe qirave në tremujorin e tretë të vitit të kaluar, janë regjistruar 7.922 transaksione, prej të cilave 6.098 shitje të patundshmërive dhe 1.824 marrje me qira të pronës së patundshme.

Advertisement

Vlera e 6.098 shitblerjeve të regjistruara në tremujorin e tretë është 1.929 milionë euro. Shënohet rritje edhe në shitblerjet dhe vlerën e tyre në krahasim me tremujorin e dytë, kur janë regjistruar 5.713 (234 milionë euro). Por krahasuar me tremujorin e tretë të vitit paraprak shitblerjet janë zvogëluar për 1.179, kur janë evidentuar 7.277, ndërsa zvogëlim në këtë periudhë ka edhe te marrjet me qira, për 130. Marrjet me qira në nivel tremujor të vitit të kaluar shënojnë rënie për rreth 1.000, prej 1.935 në tremujorin e dytë në 1.824 në tremujorin e tretë. Në atë periudhë më së shumti janë marrë me qira parcela shtetërore, 693, pas çka vijojnë banesat, 595, shtëpitë, 288, toka bujqësore, 141…

Rënie tek marrjet me qira është evidentuar edhe sipas të dhënave për gjysmën e parë të vitit të kaluar në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit paraprak dhe është 4 për qind.

Në periudhën janar-qershor të vitit të kaluar, në bazën e Regjistrit të çmimeve dhe marrjes me qira, janë vendosur 15.660 transaksione, prej të cilave 11.632 shitje të patundshmërive dhe 4.028 marrje me qira të pronës së patundshme. Në gjysmën e parë të vitit të kaluar, janë regjistruar 3.878 ngarkesa ndaj patundshmërive me vlerë të përgjithshme prej 776.505.001 euro dhe 4.668.919.709 denarë. Në kryeqytet janë regjistruar 1.504 hipoteka me vlerë 184.281.346 euro dhe 2.286.254.446 denarë.

Advertisement

Lajme nga vendi

Mickoski reflektoi duke pranuar emrin kushtetues të shtetit – a do të reflektoi edhe për ndryshimet kushtetuese?

Published

on

Pasi kryeministri në ardhje Hristijan Mickoski reflektoi duke pranuar realitetin politik, emrin kushtetues të shtetit, njohësit e zhvillimeve politike presin që ajo të pasqyrohet edhe në amendamentet kushtetuese.

“Mandatari veç theksoi se gjatë betimit do të përmend emrin kushtetues të vendit. Kjo ndonëse ka të bëjë edhe me reagimet dhe sugjerimet e mara nga faktori ndërkombëtar mbase gjykoj se edhe ai vet është i vetëdijshëm se si kryeministër duhet sjellje më ndryshe sesa nga pozita e opozitarit. Pa dyshim se reflektim do të ketë edhe për ndryshimet kushtetuese sepse në parim nuk janë kundër por synojnë në harmonizim të disa gjërave me shtetin fqinjë dhe faktorin ndërkombëtar. Dhe në këto rrethana të zgjedhjeve të BE ata në Bullgari dhe në nëntor në SHBA, ndonëse do duhet pak kohë qeveria e re të menaxhojë eventualisht për të harmonizuar diçka Ndërkaq reflektim vlerësoj se do të ketë sepse integrimi është pa alternativë për vendin”, thotë Qenan Aliu për PRESSonline.al

Mandatari Hristijan Mickoski – në paraqitjen e emrave të ministrave të rinj dhe programin për qeverinë e re, e përdor emrin kushtetues të shtetit tre herë në një fjali. Për të katërtën herë e vendos pranë mbiemrit të tij si mandatar.

Në daljen e tij të fundit televizive, Mickoski tha:

“Unë do të bëj betimin si kryeministër i ri me emrin kushtetues të shtetit, kjo është e qartë. Në daljet e mia jashtë vendit do të përdor emrin kushtetues. Nuk mund të sillemi me standarde të dyfishta, nuk mund t’u kërkojmë qytetarëve të respektojnë ligjet dhe kushtetutën dhe nuk i respektojmë ato. Por në paraqitjet e mia në vend dhe në deklaratat do të përdor emrin e vendit tim, që është Maqedonia”.

Advertisement

Më 5 qershor, Mickoski tha se nuk do ta përdor emrin Maqedonia e Veriut në fjalimet e tij dhe se do të nënshkruajë të gjitha dokumentet dhe ligjet me emrin kushtetues.

“Komunikimi i përgjithshëm institucional që është pjesë e Kushtetutës dhe ligjeve do të respektohet për aq kohë sa ato ligje janë në fuqi. Por në deklaratat e mia emri do të jetë Maqedoni”, tha Mickoski më 5 qershor, përcjell PRESSonline.al

Kryetari i Kuvendit Afrim Gashi ka caktuar seancën për zgjedhjen e Qeverisë së re të shtunën në ora 11:00.(PRESSonline.al)

Continue Reading

Lajme nga vendi

KAMBOVSKI DHE LIMANI DHANË DEKLARATË SOLEMNE SI ANËTARË TË RINJ TË KËSHILLIT GJYQËSOR, POR NUK U PËRGJIGJËN NËSE AI DUHET TË SHPËRNDAHET

Published

on

Askush të mos përzihet në pushtetin gjyqësor, porositën sot anëtarët e rinj të Këshillit gjyqësor Isamedin Limani dhe Aleksandar Kambovski, të cilët dhanë dekalrata solemne para kryetarit të Kuvendit, Afrim Gashi. Limani dhe Kambovski nuk u përgjigjën se çka mendojnë për propozimin për shpërndarje të Këshillit gjyqësor.

“Çdoherë kam besuar në pavarësi, në transparencë, llogaridhënie, përgjegjësi, luftë kundër korrupsionit. Shpresoj se këto bindje të mija do të trajtohen në këshill”, deklaroi Kambovski.

I pyetur se çka mendon për shpërndarjen e Këshillit, Kambovski tha se nuk ka çka të mendojë tani, sepse duhet të shqyrtohen propozimet e reja, ndërsa tani për tani nuk i din ato.

“Çdoherë është mirë gjqyësia të jetë e pavarur. Kjo është një nga autoritetet në shtet. Siç janë të pavarura autoritetet e tjera, edhe gjyqësia duhet të jetë e pavarur dhe vetë të vendosë për nevojat e veta”, shtoi Kambovski.

Ndërkaq gjyqtari Limani, iu referohet  dispozitave ligjore dhe kushtetuese për pavarësinë e Këshillit gjyqësor.

Advertisement

“Në pajtim me dispozitat kushtetuese dhe ligjore dihet se Këshilli gjyqësor është organ i pavarur kushtetues i cili do të kudjeset për sigurimin e pavarësisë së gjyqësorit. Këshilli gjyqësor duhet të sigurojë kushte që ajo pavarësi të jetë më transparente, dhe të mund të punojnë në mënyrë më efikase gjykatat”, deklaroi Limani.

As ai nuk u përjgigj nëse konsideorn se Këshilli gjyqësor duhet të shpërndahet, por tha se nëse duhet të bëhen reforma tët jera, Kuvendi është ai i cili mund ta ndryshojë Kushtetutën.

“Sepse krijuesi i Kushtetutës, Kuvendi është ligjvënës dhe krijues i Kushtetutës, ata kanë kompetencë nëse e ndryshojnë kushtetutën sepse dihet se amandamentet që janë sjellë në vitin 2006 se gjyqësori është autoritet i pavarur, por ata mund ta ndryshojnë kushtetutën, mund të sjellin edhe reforma të tjera”, tha Limani.

Gjyqtari nga Gjykata supreme, Isamedin Limani dhe gjyqtari nga Gjykata e Apelit Manstir, Aleksandar Kambovski u zgjidhën në 6 qershor të këtij viti pasi që gjykatësit votuan për kandidatët nga zona e tyre e apelit. Për Limanin votuan  shtatë gjykatës, ndërsa Kambovski u zgjodh për anëtar të Këshillit gjyqësor me gjithsej 28 vota të fituara.

Në pajtim me ligjin përr këshill gjyqësor anëtarët e Këshilli nga radhët e gjykatësve kanë mandat prej gjashtë viteve, me të drejtë rizgjedhjeje për edhe një mandat pas skadimit të së paku gjashtë viteve nga ndërprerja e mandatit paraprak në Këshillin gjyqësor.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksident në rrugën Gostivar-Ohër, automjeti godet një ari

Published

on

Një ari ka mbetur i ngordhur pasi një automjet e ka goditur mëngjesin e sotëm në rrugën e Gostivarit-Ohër, ndërsa nuk ka persona të ndaluar.

Sipas njoftimit në numrin e vetëm të urgjencës 112, aksidenti trafiku ka ndodhur në ora 05:37 në gurthyesin e dytë në rrugën Gostivar-Ohër.

“Në vendin e aksidentit janë të pranishëm zyrtarë policorë nga stacioni policor i Gostivarit dhe një ekip hetimor.

Për largimin e ariut të ngordhur nga rruga kryesore janë njoftuar edhe Parku Kombëtar i Mavrovës dhe Njësia e Zjarrfikësve – Gostivar”, thuhet në njoftimin e Qendrës Rajonale për Menaxhimin e Krizave – Tetovë.

Continue Reading

Më të lexuarat