Connect with us

Lajme nga vendi

Sindikata e Maqedonisë kërkon rritje të menjëhershme të pagave të punëtorëve

Published

on

Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë (LSM) kërkon që Qeveria e RMV-së dhe punëdhënësit nga sektori privat në vend menjëherë të nisin me rritjen e pagave të punëtorëve, sepse siç thonë ata, edhe në kohën e pandemisë së COVID-19 punëtorët me punën e tyre kanë ndihmuar në rritjen e kapitali i punëdhënësve dhe shteti mblidhte të ardhura në bazë të taksave, shkruan Portalb.mk.

“Njëqind kompanitë më të mëdha në vitin 2021 kanë pasur gjithsej 735.5 milionë euro fitim, ndërsa në vitin 2020 fitimi i këtyre kompanive ka qenë 517.4 milionë euro, që do të thotë se për një vit fitimi është rritur për 42 përqind. Kjo do të thotë se punëtorët vetëm në këto 100 kompani më të mëdha ishin më produktivë dhe u dhanë punëdhënësve të tyre një fitim fantastik prej 218.1 milionë euro shtesë në vetëm një vit”, thonë nga Sindikata.

LSM thekson se për ndryshim nga rritja e fitimeve kapitale të punëdhënësve, pagat e punëtorëve u rritën me vetëm 5.8 përqind, ndërsa paga mesatare u rrit nga dhjetori 2020 deri në dhjetor 2021 sipas Entit Shtetëror të Statistikave.

“Kjo është periudha për të cilën Enti Shtetëror i Revizionit në raportin për masat dhe politikat e ndërmarra qeveritare për përkrahjen e punësimit dhe profesioneve të prekura nga pandemia COVID-19 konstaton të hyra të reduktuara në Buxhetin e RSM në vlerë të përgjithshme prej 1 437 005 mijë denarë. Domethënë rreth 23 milionë euro dhe një pjesë e madhe e atyre mjeteve nuk kanë arritur as në llogaritë e punëtorëve, gjë që LSM paralajmëroi se do të ndodhte”, thonë nga Sindikata.

Para një jave, Konfederata e organizatave sindikaliste të Maqedonisë (KOSM) kërkoi nga Qeveria urgjentisht të mbahet mbledhje e Këshillit social-ekonomik.

Advertisement

Sipas KOSM-së, shkak për kërkesën e këtillë është gjendja aktuale “e cila është e papërballueshme për shkak të shpenzimeve enorme të rritura për jetë”.

Nëse nuk plotësohen kërkesat për mbledhje urgjente, KOSM paralajmëron se do të mbajë grevë.

Advertisement
3 Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Lajme nga vendi

Shkelet me makinë një i mitur në Tetovë

Published

on

MPB Maqedoni informon se dje në një i mitur është shkelur me makinë nga një shofer nga Tetova.

“Me datë 19.06.2024 në ora 17:30 në SPB Tetovë është denoncuar se në rrugën “Ljubo Bozhinoski – Pish” në Tetovë, automjeti i pasagjerëve “Opel Vectra” me shenja regjistrimi Tetova, i drejtuar nga M.R.(33) nga Tetova ka goditur një këmbësor të mitur nga Tetova”.

“Në aksident i mituri ka pësuar lëndime të rënda trupore, të cilat janë konstatuar në Spitalin klinik të Tetovës. Inspektim është kryer nga ekipi inspektues i SPB Tetovë”, thuhet në njoftim.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

Published

on

Nga sot deri të martën (25 qershor deri në orën 15) do të realizohet regjistrimi i parë elektronik i nxënësve për regjistrim në arsimiin e mesëm për vitin shkollor 2024/2025. Regjistrimi i dytë do të jetë më 1 korrik dhe 2 korrik deri në orën 15.

Me qëllim që të optimizohet procesi i përgjithshëm i regjistrimit në shkollat ​​e mesme, Ministria e Arsimit dhe Shkencës edhe këtë vit nëpërmjet shërbimit digjital mundësoi aplikim elektronik. Regjistrimi i nxënësve do të realizohet përmes linkut në portalin e shërbimeve elektronike të MASH-it https://e-uslugi.mon.gov.mk me njoftim të veçantë për nxënësit e shkollave të mesme përmes llogarive të tyre përdoruese në schools.mk.

Nga MASH-i sqaruan se regjistrimi i sistemit nuk do të kërkohet dhe paralajmërimi do të bëhet ekskluzivisht me përdoruesit e schools.mk.

“Udhëzimi i hyrjes / paraqitjes në sistem dhe plotësimi i aplikacionit do të vendoset me link në faqen e hyrjes / paraqitjes” theksoi MASH-i.

Në fund të marsit MASH-i e publikoi Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike për vitin shkollor 2024/2025. Në të janë cekur dokumentet e nevojshme, mënyra e aplikimit dhe afatet e konkurseve.

Advertisement

Rang-listën përfundimtare me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira pas regjistrimit të parë, çdo shkollë duhet ta publikojë më 26 qershor më së voni deri në orën 9, në vend publik në shkollë dhe/ose në faqen e intrnetit të shkollës.

Në shkollat ku do të ketë testim kualifikues do të organizohet më 28 qershor, ndërsa rang-listat përfundimtare me rezultatet do të publikohen më 28 qershor në vend publik në shkollë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Një person nga Struga dyshohet për prodhim të diplomave të falsifikuara

Published

on

MPB njofton se është dorëzuar kallëzim penal kundër një 34-vjeçari nga Struga për shkak të dyshimit se ka falsifikuar diplomë.

“Zyra e jashtme për çështje penale Strugë ka dorëzuar kallëzim penal kundër D.M (34) nga Struga për shkak të dyshimit se ka kryer veprën penale “falsifikim i dokumenteve”.

Më datë 04.06.2024, gjatë kontrollit në banesën e të dyshuarit janë gjetur dhe konfiskuar diploma false dhe një kompjuter me dosje (file) për krijimin e diplomave të falsifikuara”, thonë nga MPB.

Continue Reading

Më të lexuarat