Connect with us

Lajme nga vendi

Rufi Osmani me një porosi për faktorin politik shqiptar në Maqedoninë e Veriut

Published

on

Profesori universitar Rufi Osmani ka theksuar se prioritetet kyçe të faktorit politik shqiptar në këto zgjedhje, duke theksuar se fokusi kyç do të jetë tek ndryshimet kushtetuese që Maqedonia e Veriut të integrohet në BE dhe të mos ndodhë bllokimi që do ta shpiej vendin në një qorrsokak të ri.

“Ajo që është thembra e Akilit e këtyre zgjedhjeve është që të na kthehet në pushtet partia e cila e për 10 vite e mbajtë të bllokuar procesin eurointegrues të vendit. Ky rrezik politik është shumë i madh dhe ai mund të na sjellë në një qorrsokak të ri dhe Maqedoninë ta lë në shoqëri vetëm me shtetin më problematik Serbinë, si aletate kyçe e Rusisë.
Pata rast të analizoj katër shtyllat e programit të doktor Arbenit dhe ajo që për ne si shqiptarë duhet të jetë koncensus i përgjithshëm se të gjithë ne duhet edhe me doktor Arbenin edhe me deputetët që do i zgjedh ky koalicion fuqishm të përkrahim kartën e ndryshimit të Kushtetutës për tu integruar në Unionin Evropian. Pa keqkuptime jam dakord për heqjen e 20%, demokraci koncensuale, por për ato çështe nuk ka klimë dhe nuk ka numra. Ne duhet të flasim konkretisht dhe praktikisht.
Pra mesazhi im do të kishte qënë që në veçanti edhe në rrethin e dytë për president, por edhe më pas të bëhet parlamenti i ri kriteri për ndryshimet kushtetuese për integrimin në BE. Të bëhet një bllok që të parandalohet rikthimi i partisë që do të bllokonte procesin e integrimit, dihet se kush është dhe ne të mos jemi bashkëfajtor për një bllokadë. Dikur kam thënë nëse këto ngelin në pushtet 20 vjet nuk do të ngel shqiptarë dhe për fat të keq nëse ato do të na humbin edhe 10 vjet, atëherë nuk do të kemi se me cilin do të bisedojmë”, ka nënvizuar profesori Osmani në takimin e kandidatit për president Arben Taravari me intelektualë dhe personalitete të jetës publike.

Lajme nga vendi

MPB: 188 gjoba në Shkup, 17 vozitës pa patentë shoferi

Published

on

Sektori për Punë të Brendshme-Shkup gjatë ditës së djeshme (15.04.2024) ka vazhduar me kontrolle të shtuara në trafik me çrrastë vetëm në territorin e qytetit të Shkupit janë shqiptuar gjithsej 188 gjoba, nga të cilat 25 për tejkalim të shpejtësisë, 17 për drejtim të automjetit pa patentë shoferi, shtatë sanksione për kalim në semafor të kuq, katër gjoba për drejtim të automjetit nën ndikimin e alkoolit.

“Kontrollet në komunikacion do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Apelojmë tek qytetarët që të respektojnë rregullat e komunikacionit në mënyrë që të rrisim sigurinë në komunikacion dhe së bashku të kontribuojmë për rrugë më të sigurta”, thuhet në njoftimin e MPB-së.

Continue Reading

Lajme nga vendi

CIVIL me kritika: Mos abuzoni fëmijët për fushatë zgjedhore! Duhet të ndalohet menjëherë

Published

on

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijëve: “Ndalohet keqpërdorimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar”.

Ekipi monitorues i CIVIL-it ka konstatuar më shumë raste të keqtrajtimit të fëmijëve dhe të miturve gjatë fushatës zgjedhore sesa pothuajse të gjithë kandidatët në garën për president të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve:

“Abuzimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar është i ndaluar”.

CIVIL u kujton partive politike, prindërve, mediave dhe institucioneve se çdo fëmijë, pa përjashtim, ka të drejtën për një jetë dinjitoze dhe të gëzojë të gjitha të drejtat e përcaktuara në Deklaratën e të Drejtave të Fëmijëve dhe Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijëve. Ata kanë të drejtën e një fëmijërie të pakujdesshme, të lirë nga ngjarjet e përditshme politike.

Advertisement

Vendi i fëmijëve është jashtë politikës! Partitë politike dhe mbështetësit e tyre duhet të kontribuojnë në mbrojtjen e fëmijëve dhe jo në abuzimin e tyre politik. Shteti dhe institucionet kanë detyrimin t’u sigurojnë fëmijëve zhvillim fizik, mendor, shpirtëror, moral dhe social, një mënyrë jetese të shëndetshme dhe normale në kushte lirie dhe dinjiteti!

CIVIL në vazhdimësi alarmon opinionin, institucionet, partitë politike dhe mediat për abuzimin e fëmijëve për qëllime politike dhe kërkon nga institucionet që të sanksionojnë të gjithë ata që në çfarëdo mënyre i përfshijnë fëmijët në politikë.

CIVIL kërkon nga institucionet që të marrin sanksione vendimtare ndaj kujtdo që përpiqet të vendosë fëmijët dhe të miturit në listën e tyre të aktiviteteve. Thjesht duhet të ndalet, menjëherë!

Continue Reading

Lajme nga vendi

Kalendari i imunizimit/ Demiri: Qytetarët t`i marrin vaksinat e nevojshme!

Published

on

Kalendari për imunizimin e rregullt është përditësuar me vaksinën nëntëvalente HPV-Gardasil 9, e cila pas një muaji do të jetë në pikat e vaksinimit. Krahas faktit që po kalojmë nga një vaksinë katërvalente në një vaksinë nëntëvalente për HPV-në, risia e këtij viti është se do të jetë e disponueshme edhe për djemtë, deklaroi sot në një konferencë për media ministri i Shëndetësisë , Ilir Demiri. Ai theksoi se kjo vaksinë do të ofrojë parandalim më të mirë të infeksioneve nga virusi papilloma humane (HPV), lezionet prekanceroze, si kanceri i qafës së mitrës. Ministri Demiri, apeloi deri tek qytetarët që të pranojnë të gjitha vaksinat enevojshme, sepse siç tha, më mirë të bëhet parandalim, se sa kurim.Duke folur për vaksinimin, Demiri tha se planifikon të kërkojë ndryshime ligjore të cilat do të ndalonin regjistrimin në shkoll të fëmijëve të pavaksinuar.

“Megjithatë, nuk ka ligj që do të sanksiononte prindërit, të cilët nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre. Këtu është kontradikta. 09:32 Prandaj, shfrytëzoj çdo mundësi që kam që t’u bëj thirrje që t’i vaksinojnë fëmijët e tyre. Shpresoj që pas zgjedhjeve do të përgatitit ndonjë kornizë ligjore që do të mundësojë sanksionimin e prindërvëe që nuk vaksinojnë fëmijët”, tha Ilir Demiri.

Continue Reading

Më të lexuarat