Connect with us

Lajme nga vendi

Dehari:Shpresojmë të largojmë mbeturinat nga Mali Sharr

Published

on

Problemi me mbeturinat nëpër fshatrat e Malësisë së Tetovës dhe në territorin e Parkut Kombëtar pritet të zgjidhet.Drejtori i Parku Kombëtar Mali Sharr, Ibrahim Dehari shprehet optimist se pas takimeve që ka realizuar me autoritetet e komunave të rajonit të Pollogut, ky problem të fillojë të zgjidhet. Dehari ështëshprehur se ka realizuar takim edhe me drejtuesit e kompanisë Saubermaher, e cila tashmë është kontraktuar për të grumbulluar mbeturinat në komunën e Tetovës.Sipas tij, është rënë dakord që të fillohet me grumbullimin e mbeturinave nëpër disa fshatra të Tetovës.“Tashmë nuk jemi në pikën zero në lidhje me probolemin e mbeturinave.Ne kemi realizuar takim e gjashtë komunat e Pollogut, dhe poashtu kemi kontaktuar edhe kompaninë që është përgjegjëse për mbeturinat në komunën e Tetovës.Kemi marrë premtime që do të fillohet me bartjen e mbeturinave edhe nga ato fshatra ku deri më tani nuk janë marrë mbeturinat.Shpresojmë se në këtë drejtim do të kemi lëvizje pozitive sepse deri më tash situata ka qenë e rënduar sa I përket mbeturinav”, tha Ibrahim Dehari, drejtor i Parku Kombëtar Mali Sharr.Territori I Malit Sharr një kohë të gjatë është përdorur për hedhjen e mbeturinave. Kryesisht janë mbeturina të forta, mbetje nga materialet ndërtimore, mobilje të vjetra e kështu me rradhë. Drejtori i Parkut Kombëtar Mali Sharr, Ibrahim Dehari, disa herë publikisht ka denoncuar këtë fenohem që ndodh në territorin e Malit Sharr duke kërkuar nga komunat që të kudjesen më shumë në këtë drejtim. Ndërkohë nga ky institucion thonë se edhe pse ka pasur iniciativa për pastrim, megjithatë rezultate nuk ka pasur.“Ka situata ku ka deponi jolegale por edhe situata ku ka vende banimi. Më kritike e kemi në komunën e Tetovës sepse shërbimet komunale nuk arrijnë në ato vendbanime. Nuk mund t`i akuzojmë banorët sepse atyre nuk iu është dhënë zgjidhja se ku ta deponojnë këtë mbetje të amvisërisë. Dhe këto mbeturina më së shpeshti përfundojnë rreth fshatrave dhe kur vijnë turistët për vizitë hasin në mbetje në gjitha anët. Ministria e Ekologjisë para dy vitesh pati një nismë për ti pastruar deponitë, disa u pastruan disa vetëm u mbuluan, ndërsa problemi vazhdon edhe më tej”, thonë nga Parku Kombëtar Malir Sharri.Edhe pse një pjesë e Malit Sharr është shpallur Park Kombëtar, megjithatë në pjesë të ndryshme hasen minideponi, hasen mbeturina të ndryshme të cilët ndotin natyrën dhe japin imazh të keq edhe për vizitorët e huaj. TV KOHA

Lajme nga vendi

MPB: 188 gjoba në Shkup, 17 vozitës pa patentë shoferi

Published

on

Sektori për Punë të Brendshme-Shkup gjatë ditës së djeshme (15.04.2024) ka vazhduar me kontrolle të shtuara në trafik me çrrastë vetëm në territorin e qytetit të Shkupit janë shqiptuar gjithsej 188 gjoba, nga të cilat 25 për tejkalim të shpejtësisë, 17 për drejtim të automjetit pa patentë shoferi, shtatë sanksione për kalim në semafor të kuq, katër gjoba për drejtim të automjetit nën ndikimin e alkoolit.

“Kontrollet në komunikacion do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Apelojmë tek qytetarët që të respektojnë rregullat e komunikacionit në mënyrë që të rrisim sigurinë në komunikacion dhe së bashku të kontribuojmë për rrugë më të sigurta”, thuhet në njoftimin e MPB-së.

Continue Reading

Lajme nga vendi

CIVIL me kritika: Mos abuzoni fëmijët për fushatë zgjedhore! Duhet të ndalohet menjëherë

Published

on

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijëve: “Ndalohet keqpërdorimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar”.

Ekipi monitorues i CIVIL-it ka konstatuar më shumë raste të keqtrajtimit të fëmijëve dhe të miturve gjatë fushatës zgjedhore sesa pothuajse të gjithë kandidatët në garën për president të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve:

“Abuzimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar është i ndaluar”.

CIVIL u kujton partive politike, prindërve, mediave dhe institucioneve se çdo fëmijë, pa përjashtim, ka të drejtën për një jetë dinjitoze dhe të gëzojë të gjitha të drejtat e përcaktuara në Deklaratën e të Drejtave të Fëmijëve dhe Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijëve. Ata kanë të drejtën e një fëmijërie të pakujdesshme, të lirë nga ngjarjet e përditshme politike.

Advertisement

Vendi i fëmijëve është jashtë politikës! Partitë politike dhe mbështetësit e tyre duhet të kontribuojnë në mbrojtjen e fëmijëve dhe jo në abuzimin e tyre politik. Shteti dhe institucionet kanë detyrimin t’u sigurojnë fëmijëve zhvillim fizik, mendor, shpirtëror, moral dhe social, një mënyrë jetese të shëndetshme dhe normale në kushte lirie dhe dinjiteti!

CIVIL në vazhdimësi alarmon opinionin, institucionet, partitë politike dhe mediat për abuzimin e fëmijëve për qëllime politike dhe kërkon nga institucionet që të sanksionojnë të gjithë ata që në çfarëdo mënyre i përfshijnë fëmijët në politikë.

CIVIL kërkon nga institucionet që të marrin sanksione vendimtare ndaj kujtdo që përpiqet të vendosë fëmijët dhe të miturit në listën e tyre të aktiviteteve. Thjesht duhet të ndalet, menjëherë!

Continue Reading

Lajme nga vendi

Kalendari i imunizimit/ Demiri: Qytetarët t`i marrin vaksinat e nevojshme!

Published

on

Kalendari për imunizimin e rregullt është përditësuar me vaksinën nëntëvalente HPV-Gardasil 9, e cila pas një muaji do të jetë në pikat e vaksinimit. Krahas faktit që po kalojmë nga një vaksinë katërvalente në një vaksinë nëntëvalente për HPV-në, risia e këtij viti është se do të jetë e disponueshme edhe për djemtë, deklaroi sot në një konferencë për media ministri i Shëndetësisë , Ilir Demiri. Ai theksoi se kjo vaksinë do të ofrojë parandalim më të mirë të infeksioneve nga virusi papilloma humane (HPV), lezionet prekanceroze, si kanceri i qafës së mitrës. Ministri Demiri, apeloi deri tek qytetarët që të pranojnë të gjitha vaksinat enevojshme, sepse siç tha, më mirë të bëhet parandalim, se sa kurim.Duke folur për vaksinimin, Demiri tha se planifikon të kërkojë ndryshime ligjore të cilat do të ndalonin regjistrimin në shkoll të fëmijëve të pavaksinuar.

“Megjithatë, nuk ka ligj që do të sanksiononte prindërit, të cilët nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre. Këtu është kontradikta. 09:32 Prandaj, shfrytëzoj çdo mundësi që kam që t’u bëj thirrje që t’i vaksinojnë fëmijët e tyre. Shpresoj që pas zgjedhjeve do të përgatitit ndonjë kornizë ligjore që do të mundësojë sanksionimin e prindërvëe që nuk vaksinojnë fëmijët”, tha Ilir Demiri.

Continue Reading

Më të lexuarat