Connect with us

Lajme nga vendi

Ku ka arritur Ligji për masa restriktive?! Stevço Jakimovski parashtron padi kundër spiunëve maqedonas

Published

on

Pushteti dhe opozita me akuza të ndërsjella rreth asaj se pse nuk po sillet Ligji për masa restriktive, me të cilin do të përfshihen të gjithë personat që gjenden në Listën e zezë të SHBA-ve. LSDM edhe më tej kërkon nga VMRO-DPMNE-ja të mos e bllokojë ligjin, përkatësisht Antonio Milloshoski, sa më shpejtë të caktojë debat në komision për këtë ligj.

“Deputeti Antonio Miloshoski para së gjithash duhet të tregohet i guximshëm dhe në komisionin parlamentar, me të cilin ai drejton, ta vendosë ligjin për masat restriktive në rendin e ditës dhe në këtë mënyrë të tregojë se ka njëfarë përkushtimi në pjesën e këtyre çështjeve, por si në të kaluarën dhe tani kemi parë që edhe DPMNE edhe Milloshoski edhe Mickoski janë të përkushtuar vetëm në mënyrë deklarative për luftën kundër krimit, por në praktikë gjithçka që ka për qëllim përmirësimin e luftës kundër krimit dhe korrupsionit vihet në plan të dytë, e bllokojnë dhe e pengojnë”, tha Darko Kaevski, LSDM.

Nga opozitarja VMRO-DPMNE theksojnë se në vend që të sillet Ligji për masa restriktive, Qeveria mund të shfrytëzojë bazat ligjore për përgjegjësi penale ndërkombëtare, e jo të mbrojë personat që SHBA-ja i ka vendosur në Listën e Zezë.

“Në “listën e zezë” u gjend edhe marioneta e LSD-së dhe Kovaçevskit, kryetari i komunës së Karposhit Stevçe Jakimovski. Jakimovski, i cili është në koalicion joformal me LSD-në dhe punon për pushtetin për ndarjen e votave të opozitës është në këtë listë të SHBA-së për krime me përmasa të mëdha, LSD-ja dhe BDI-ja e shpëtuan Stevçe Jakimovskin nga të gjitha proceset gjyqësore në Maqedoni, por ai është person i padëshirueshëm për SHBA-në”, thanë nga VMRO-DPMNE-ja.

Ndërsa pikërisht Jakimovski i cili u fut së fundmi në Listën e zezë të SHBA-ve, deri te Prokuroria për ndjekje të krimit të organizuar, parashtroi padi penale kundër një personi, por nuk zbuloi se për kë saktë bëhet fjalë. Pohon se disa persona të caktuar e kanë spiunuar te amerikanët.

Advertisement

“Jam thellë i bindur se kjo nuk është nga organet hetimore, se nuk është nga përfaqësuesit e ambasadave dhe politika amerikane zyrtare, por është nga spiunët maqedonas që janë pjesë e lojërave të pandershme dhe gjithë kohën tregojnë se kush duhet të gjendet në listën e zezë pa pasur paraprakisht ndonjë hetim ose provë, por me narrativin që ata e krijojnë në opinion se ai është kriminel etj”, u shpreh Jakimovski.

Të hënën Departamenti amerikan e zgjeroi listën e zezë me Jakimovskin, Katica Janevën, ndërsa paraprakisht në këtë listë u futën Ramiz Merko, Nikolla Gruevski, Sasho Mijallkov, Koço Angjushev, Orce Kamçev me nënën e tij Ratka Kamçeva, si dhe Sergej dhe Irina Samsonenko.

Lajme nga vendi

(VIDEO)Kujdes prindër! Megjashi alarmon për gjendjen psikologjike të fëmijëve në Maqedoni, për 2 muaj janë paraqitur 10 fëmijë që kanë mendime për vetëvrasje

Published

on

Dhunë në familje, probleme me shëndetin mendor, shpërfillje në shkollë dhe shoqëri, e madje 10 telefonata me paramendim për vetëvrasje. Këto janë vetëm disa nga 307 denoncimet që të miturit, posaçërisht të moshës 13 deri në 15 vjeç kanë shprehur gjatë vitit 2023 në linjën telefonike 24 orëshe të Ambasadës së parë të fëmijëve “Megjashi”. Psikologët apelojnë të flitet hapur për këto çështje, pasi sipas tyre, ato mundë të jenë shqetësime të përkohshme.“Është shumë e rëndësishme të flasim hapur. Është një mit që nëse flasim për vetëvrasje do ta nxisim atë, përkundrazi në këtë mënyrë thyejmë tabunë, duhet te flasim. Ndoshta jo të gjithë dëshirojnë të mos jetojnë, kjo mundë të jetë momentale ose si zgjidhje e vetme. Përmes bisedës i ndihmojmë të sheh edhe mundësitë e tjera se ajo të zgjidhet”, deklaroi Jordanka Trajkoska, psikologe.Sipas drejtuesve të Megjash-it, sistemi shkollor duhet të jetë edhe edukativ dhe i aftë të zbulojë fëmijët me probleme të ndryshme.“Gjashtë deri në tetë orë fëmijët janë në shkollë, ato janë 200 ditë në vit. Nëse këtu nuk dallohen devijime të caktuara në sjelljen e fëmijës atëherë ne fëmijën e kemi të humbur. Prindi nuk ka plotësuar mjaftueshëm përgjegjësinë prindërore, jo çdo prind ka kapacitet të dallojë sjelljet jo të duhura të fëmijëve. Fëmija përsërit rastet dhe i përcjell në shkollë, këtu nuk ka korrigjues dhe thjesht fëmija mbetet në rrugë”, u shpreh Dragi Zmijanac, nga Ambasada “Megjashi”.Sipas grupmoshës, shumica e denoncimeve kanë të bëjnë me fëmijët e moshës 13 deri në 15 vjeç, pastaj 10 deri në 12 vjeç dhe 7 deri në 9 vjeç. Sipas ambientit të banimit, numri më i madh i fëmijëve jetojnë në një mjedis urban ndërkohë që numri i telefonuesve nga zonat rurale, si në vitet e kaluara, mbetet shumë i vogël. Sa i përket përkatësisë etnike, 230 nga numri i përgjithshëm janë maqedonas, 14 romë dhe 33 janë shqiptarë. Raporti “Alo Bushavko”, përfshinë periudhën nga 1 janar deri më 31 dhjetor 2023, për problemet që lidhen me të drejtën, mbrojtjen nga dhuna, të drejtën për arsimim dhe të drejtën e aksesit në institucione të tjera.TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

Taravari: Do ta ndalojmë bixhozin dhe kreditë e shpejta, Qeveria e ardhshme do të mbuloj borxhet e qytetarëve nga kreditë e shpejta

Published

on

Sot, kandidati për President Arben Taravari zhvilloi vizitë të rëndësishëm në qytetin e Strugës, ku u diskutua problematika të ndryshme të komunitetit, duke filluar nga punëtorët shëndetësor deri tek qytetarët.

Gjatë takimeve, u përball me shqetësimet e qytetarëve në lidhje me shëndetësinë, e në veçanti me bixhozin dhe praktikat e dëmshme të bankave të shpejta.

Taravari shprehi zotimin për të ndaluar këto dukuri negative dhe për të gjetur zgjidhje që do të përmirësojnë jetën e qytetarëve në Maqedoninë e Veriut.

“Sot patëm një vizitë qytetit të Strugës dhe vendbanimeve në Strugë. Takimin e fillova me kolegët, mjek të Strugës me të cilët bashkëbiseduam për programin e VLEN për Shëndetësi, si i shohin ato problemet, si mund të përmirësohen dhe si mund të gjendet zgjidhje për Shëndetësinë në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Mandej vazhduam takime me qytetarët, bizneset e vogla dhe të mesme në zonën e Strugës. Isha dëshmitar i numrit të madh të kazinove në Strugë, si dhe bankave për kredi të shpejta, dhe sa e dëmton kjo ekonominë e qytetarëve të Strugës. Ne si koalicion VLEN në qeverinë e ardhshme menjëherë do të marrim masa urgjente që të ndalohet bixhozi në Maqedoni të Veriut si ndodhi në Kosovë, por gjithashtu të ndalim edhe punën e bankave të shpejta të cilat bëjnë dëm të madh në buxhetin e qytetarëve. Gjithashtu do ta ndihmojmë seriozisht edhe qytetarët të cilët kanë borxhe këtyre bankave, këto borxhe të mbulohen nga shteti apo qeveria.”

Continue Reading

Lajme nga vendi

Për shkaqe shëndetësore në familje Bujar Osmani pezullon aktivitetet e sotme në fushatë

Published

on

Kandidati për president nga radhët e Frontit Europian, Bujar Osmani ka njoftuar se sot do të pezullojë aktivitetet e tij në kuadër të fushatës për zgjedhjet presidenciale. Osmani njofton se kjo është bërë për arsye shëndetësore në familje.
“Të nderuar mbështetës, Për arsye shëndetësore në familje, do pezulloj aktivitetet e ditës së sotme në fushatë. Shpresoj të jem bashkë me Ju në tubimin qëndror sonte nëse gjithçka do jetë në rregull. Ju faleminderit për mirëkuptimin!”, ka shkruar Osmani.

Continue Reading

Më të lexuarat