Connect with us

Lajme nga vendi

Komisioni i Sëmundjeve Infektive sot do të vendosë se me sa doza DiTePer do të lejohen shkuarja në kopsht

Published

on

Të gjitha paqartësitë rreth vendimit për ndalimin e pranimit të fëmijëve në kopshte pa marrë vaksinën DiTePer do të diskutohen dhe zbardhen sot në mbledhjen e jashtëzakonshme të anëtarëve të Komisionit të Sëmundjeve Infektive. Kështu ka deklaruar dje ministri i Shëndetësisë, Ilir Demiri, pas reagimeve të prindërve, fëmijëve të cilëve iu është refuzuar pranimi në kopsht, pra nuk pranohen derisa janë në pritje të terminit për rivaksinim, transmeton Portalb.mk.

“Unë si ministër do të respektoj çdo koment që Komisioni për Sëmundjet Infektive do të bëjë për këtë situatë. U bëj thirrje prindërve të kenë durim. Më vjen keq që disa fëmijë janë vaksinuar me vonesë, kështu që tani ka pasoja”, tha ai.

Sipas tij, nëse fëmija është i vaksinuar, nuk ka asnjë arsye për ta penguar që të shkojë në kopsht. Demiri tha se anëtarët e Komisionit por edhe Inspektorati Shtetëror Sanitar Shëndetësor duhet të thonë nëse fëmijët që nuk janë rivaksinuar mund të shkojnë në çerdhe.

“Është shumë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje ndjeshmërisë së fushatës së vaksinimit sepse ka të bëjë me shëndetin dhe jetën. Fakti që kemi 14,000 fëmijë të vaksinuar jo plotsisht në kopshte gjatë një epidemie është shqetësues”, tha ai.

Në disa kopshte, prindërit e fëmijëve të refuzuar për t’u pranuar u drejtuan në pikat e vaksinimit, për të kërkuar një udhëzim në të ashtuquajturin Komisioni i Imunologjisë pranë Klinikës së Fëmijëve, ku supozohet se do t’u lëshohet një certifikatë e posaçme, me të cilën do të mund të shkojnë në kopsht. Meta iu drejtua Klinikës së Fëmijëve, ku  thanë se dje kanë ardhur shumë prindër për një certifikatë të tillë, por më kot, sepse një komision i tillë brenda Klinikës nuk ekziston.

Advertisement

Qendra për shën

e disa janë vaksinuar pjesërisht. Fëmija më i vogël me pertusis i konfirmuar është 4 vjeç, ndërsa më i rrituri është 44 vjeç.

Kujtojm; se 50% e fëmijëve në çerdhet e Shkupit janë pjesërisht ose plotësisht të pavaksinuar plotësisht me vaksinën DiTePer. Inspektorët në terren do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Fëmijët nuk do të pranohen në kopshtin e fëmijëve, qoftë privat apo publik, derisa fëmija të vaksinohet plotësisht sipas moshës.

Advertisement

Lajme nga vendi

MPB: 188 gjoba në Shkup, 17 vozitës pa patentë shoferi

Published

on

Sektori për Punë të Brendshme-Shkup gjatë ditës së djeshme (15.04.2024) ka vazhduar me kontrolle të shtuara në trafik me çrrastë vetëm në territorin e qytetit të Shkupit janë shqiptuar gjithsej 188 gjoba, nga të cilat 25 për tejkalim të shpejtësisë, 17 për drejtim të automjetit pa patentë shoferi, shtatë sanksione për kalim në semafor të kuq, katër gjoba për drejtim të automjetit nën ndikimin e alkoolit.

“Kontrollet në komunikacion do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Apelojmë tek qytetarët që të respektojnë rregullat e komunikacionit në mënyrë që të rrisim sigurinë në komunikacion dhe së bashku të kontribuojmë për rrugë më të sigurta”, thuhet në njoftimin e MPB-së.

Continue Reading

Lajme nga vendi

CIVIL me kritika: Mos abuzoni fëmijët për fushatë zgjedhore! Duhet të ndalohet menjëherë

Published

on

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijëve: “Ndalohet keqpërdorimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar”.

Ekipi monitorues i CIVIL-it ka konstatuar më shumë raste të keqtrajtimit të fëmijëve dhe të miturve gjatë fushatës zgjedhore sesa pothuajse të gjithë kandidatët në garën për president të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve:

“Abuzimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar është i ndaluar”.

CIVIL u kujton partive politike, prindërve, mediave dhe institucioneve se çdo fëmijë, pa përjashtim, ka të drejtën për një jetë dinjitoze dhe të gëzojë të gjitha të drejtat e përcaktuara në Deklaratën e të Drejtave të Fëmijëve dhe Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijëve. Ata kanë të drejtën e një fëmijërie të pakujdesshme, të lirë nga ngjarjet e përditshme politike.

Advertisement

Vendi i fëmijëve është jashtë politikës! Partitë politike dhe mbështetësit e tyre duhet të kontribuojnë në mbrojtjen e fëmijëve dhe jo në abuzimin e tyre politik. Shteti dhe institucionet kanë detyrimin t’u sigurojnë fëmijëve zhvillim fizik, mendor, shpirtëror, moral dhe social, një mënyrë jetese të shëndetshme dhe normale në kushte lirie dhe dinjiteti!

CIVIL në vazhdimësi alarmon opinionin, institucionet, partitë politike dhe mediat për abuzimin e fëmijëve për qëllime politike dhe kërkon nga institucionet që të sanksionojnë të gjithë ata që në çfarëdo mënyre i përfshijnë fëmijët në politikë.

CIVIL kërkon nga institucionet që të marrin sanksione vendimtare ndaj kujtdo që përpiqet të vendosë fëmijët dhe të miturit në listën e tyre të aktiviteteve. Thjesht duhet të ndalet, menjëherë!

Continue Reading

Lajme nga vendi

Kalendari i imunizimit/ Demiri: Qytetarët t`i marrin vaksinat e nevojshme!

Published

on

Kalendari për imunizimin e rregullt është përditësuar me vaksinën nëntëvalente HPV-Gardasil 9, e cila pas një muaji do të jetë në pikat e vaksinimit. Krahas faktit që po kalojmë nga një vaksinë katërvalente në një vaksinë nëntëvalente për HPV-në, risia e këtij viti është se do të jetë e disponueshme edhe për djemtë, deklaroi sot në një konferencë për media ministri i Shëndetësisë , Ilir Demiri. Ai theksoi se kjo vaksinë do të ofrojë parandalim më të mirë të infeksioneve nga virusi papilloma humane (HPV), lezionet prekanceroze, si kanceri i qafës së mitrës. Ministri Demiri, apeloi deri tek qytetarët që të pranojnë të gjitha vaksinat enevojshme, sepse siç tha, më mirë të bëhet parandalim, se sa kurim.Duke folur për vaksinimin, Demiri tha se planifikon të kërkojë ndryshime ligjore të cilat do të ndalonin regjistrimin në shkoll të fëmijëve të pavaksinuar.

“Megjithatë, nuk ka ligj që do të sanksiononte prindërit, të cilët nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre. Këtu është kontradikta. 09:32 Prandaj, shfrytëzoj çdo mundësi që kam që t’u bëj thirrje që t’i vaksinojnë fëmijët e tyre. Shpresoj që pas zgjedhjeve do të përgatitit ndonjë kornizë ligjore që do të mundësojë sanksionimin e prindërvëe që nuk vaksinojnë fëmijët”, tha Ilir Demiri.

Continue Reading

Më të lexuarat