Connect with us

Lajme nga vendi

Pollog, 132 raste të dhunës në familje

Published

on

Dhuna në familje gjithnjë është prezente në rajonin e Pollogut. Kryesisht, dominon dhuna
e ushtruar nga ana e meshkujve karshi femrave, respektivisht burrat janë ata që kryejnë
më shumë raste të dhunës duke ushtruar dhunë ndaj bashkëshorteve të tyre. Nga policia
njoftojnë se gjatë vitit të kaluar në rajonin që mbulon Sektori për Punë të Brendshme në
Tetovë, respekivisht në Tetovë dhe Gostivar janë regjistruar gjithsej 132 vepra penale të
lidhura me dhunën në familje.Prej tyre, dominon Tetova me 72 raste të regjistruara karshi
Gostivarit ku janë shënuar 60 raste të dhunës në familje.Sipas policisë, gjatë vitit të
kaluar 21 vepra janë regjistruar më pak krahasuar me vitin paraprak. Më shumë se
gjysma e këtyre veprave përfshinë lëndime trupore, thonë nga Sektori për Punë të
Brendshme në Tetovë. Policia thotë se pjesa më e madhe e këtyre veprave janë zbardhur.
“Në veprat e vitit të kaluar janë përfshirë gjithsej 131 autorë, përkatësisht janë
kallëzuar penalisht dhe numri më i madh i tyre janë zbardhur plotësisht dhe
plotësuar me 113 kallëzime penale. Në mesin e autorëve, përsëri janë më të shumtët
meshkujt 122, kryesisht bashkëshortë, ish-bashkëshortë, bashkëshortë të
pakurorëzuar, baballarë, djem e të tjerë, si dhe janë regjistruar 9 dhunuese femra të
këtij lloji dhune”, deklaroi Fatmir Rexhepi, zëdhënës i Sektorit për Punë të
Brendshme në Tetovë.
Viktimë e dhunës në familje gjatë vitit të kaluar ishin kryesisht gjinia femërore, prindërit
dhe anëtarë të tjerë të familjes.
“ Numri i “viktimave” të dhunës në familje gjatë kësaj periudhe ishte 130, nga të
cilat 106 ishin gra,bashkëshorte, ish, bashkëjetuese, nëna, motra, si dhe 24 burra,
kryesisht baballarë dhe djem. Arsyet më të shpeshta për këtë lloj dhune, sipas
njohurive të mëparshme dhe përvojës profesionale të Sektorit për Punë të
Brendshme në Tetovë, janë çrregullimet nervore, veset e ndryshme, e mbi të gjitha
alkooli, droga e të tjera” thotë zëdhënësi Rexhepi.
Nga ana tjetër, edhe këtë vit dhuna në familje është mjaft aktuale dhe prezente në rajonin
e Pollogut duke patur parasysh se pothuajse në çdo të ditën e dytë ka denoncime për
dhunë në familje. Krahas zënkave mes çifteve, kohëve të fundit janë shpeshtuar rastet kur
viktimë të dhunës janë prindërit nga ana e fëmijëve të tyre.Nga ana tjetër, shpesh herë
ndodh që palët e konfliktuara të tërheqin deklaratën e tyre dhe të mos e vazhdojnë
procedurën në organet e drejtësisë. Kryesisht janë gjinia femërore ajo e cila në shumë
raste e tërheq denoncimin ndaj bashkëshortit që të mos ketë ndjekje penale.
Advertisement

Lajme nga vendi

(VIDEO)Kujdes prindër! Megjashi alarmon për gjendjen psikologjike të fëmijëve në Maqedoni, për 2 muaj janë paraqitur 10 fëmijë që kanë mendime për vetëvrasje

Published

on

Dhunë në familje, probleme me shëndetin mendor, shpërfillje në shkollë dhe shoqëri, e madje 10 telefonata me paramendim për vetëvrasje. Këto janë vetëm disa nga 307 denoncimet që të miturit, posaçërisht të moshës 13 deri në 15 vjeç kanë shprehur gjatë vitit 2023 në linjën telefonike 24 orëshe të Ambasadës së parë të fëmijëve “Megjashi”. Psikologët apelojnë të flitet hapur për këto çështje, pasi sipas tyre, ato mundë të jenë shqetësime të përkohshme.“Është shumë e rëndësishme të flasim hapur. Është një mit që nëse flasim për vetëvrasje do ta nxisim atë, përkundrazi në këtë mënyrë thyejmë tabunë, duhet te flasim. Ndoshta jo të gjithë dëshirojnë të mos jetojnë, kjo mundë të jetë momentale ose si zgjidhje e vetme. Përmes bisedës i ndihmojmë të sheh edhe mundësitë e tjera se ajo të zgjidhet”, deklaroi Jordanka Trajkoska, psikologe.Sipas drejtuesve të Megjash-it, sistemi shkollor duhet të jetë edhe edukativ dhe i aftë të zbulojë fëmijët me probleme të ndryshme.“Gjashtë deri në tetë orë fëmijët janë në shkollë, ato janë 200 ditë në vit. Nëse këtu nuk dallohen devijime të caktuara në sjelljen e fëmijës atëherë ne fëmijën e kemi të humbur. Prindi nuk ka plotësuar mjaftueshëm përgjegjësinë prindërore, jo çdo prind ka kapacitet të dallojë sjelljet jo të duhura të fëmijëve. Fëmija përsërit rastet dhe i përcjell në shkollë, këtu nuk ka korrigjues dhe thjesht fëmija mbetet në rrugë”, u shpreh Dragi Zmijanac, nga Ambasada “Megjashi”.Sipas grupmoshës, shumica e denoncimeve kanë të bëjnë me fëmijët e moshës 13 deri në 15 vjeç, pastaj 10 deri në 12 vjeç dhe 7 deri në 9 vjeç. Sipas ambientit të banimit, numri më i madh i fëmijëve jetojnë në një mjedis urban ndërkohë që numri i telefonuesve nga zonat rurale, si në vitet e kaluara, mbetet shumë i vogël. Sa i përket përkatësisë etnike, 230 nga numri i përgjithshëm janë maqedonas, 14 romë dhe 33 janë shqiptarë. Raporti “Alo Bushavko”, përfshinë periudhën nga 1 janar deri më 31 dhjetor 2023, për problemet që lidhen me të drejtën, mbrojtjen nga dhuna, të drejtën për arsimim dhe të drejtën e aksesit në institucione të tjera.TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

Taravari: Do ta ndalojmë bixhozin dhe kreditë e shpejta, Qeveria e ardhshme do të mbuloj borxhet e qytetarëve nga kreditë e shpejta

Published

on

Sot, kandidati për President Arben Taravari zhvilloi vizitë të rëndësishëm në qytetin e Strugës, ku u diskutua problematika të ndryshme të komunitetit, duke filluar nga punëtorët shëndetësor deri tek qytetarët.

Gjatë takimeve, u përball me shqetësimet e qytetarëve në lidhje me shëndetësinë, e në veçanti me bixhozin dhe praktikat e dëmshme të bankave të shpejta.

Taravari shprehi zotimin për të ndaluar këto dukuri negative dhe për të gjetur zgjidhje që do të përmirësojnë jetën e qytetarëve në Maqedoninë e Veriut.

“Sot patëm një vizitë qytetit të Strugës dhe vendbanimeve në Strugë. Takimin e fillova me kolegët, mjek të Strugës me të cilët bashkëbiseduam për programin e VLEN për Shëndetësi, si i shohin ato problemet, si mund të përmirësohen dhe si mund të gjendet zgjidhje për Shëndetësinë në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Mandej vazhduam takime me qytetarët, bizneset e vogla dhe të mesme në zonën e Strugës. Isha dëshmitar i numrit të madh të kazinove në Strugë, si dhe bankave për kredi të shpejta, dhe sa e dëmton kjo ekonominë e qytetarëve të Strugës. Ne si koalicion VLEN në qeverinë e ardhshme menjëherë do të marrim masa urgjente që të ndalohet bixhozi në Maqedoni të Veriut si ndodhi në Kosovë, por gjithashtu të ndalim edhe punën e bankave të shpejta të cilat bëjnë dëm të madh në buxhetin e qytetarëve. Gjithashtu do ta ndihmojmë seriozisht edhe qytetarët të cilët kanë borxhe këtyre bankave, këto borxhe të mbulohen nga shteti apo qeveria.”

Continue Reading

Lajme nga vendi

Për shkaqe shëndetësore në familje Bujar Osmani pezullon aktivitetet e sotme në fushatë

Published

on

Kandidati për president nga radhët e Frontit Europian, Bujar Osmani ka njoftuar se sot do të pezullojë aktivitetet e tij në kuadër të fushatës për zgjedhjet presidenciale. Osmani njofton se kjo është bërë për arsye shëndetësore në familje.
“Të nderuar mbështetës, Për arsye shëndetësore në familje, do pezulloj aktivitetet e ditës së sotme në fushatë. Shpresoj të jem bashkë me Ju në tubimin qëndror sonte nëse gjithçka do jetë në rregull. Ju faleminderit për mirëkuptimin!”, ka shkruar Osmani.

Continue Reading

Më të lexuarat