Connect with us

Lajme nga vendi

Komiteti i Helsinkit me iniciativë për ndryshimet Kushtetuese ligjore lidhur me “Bechtel dhe Enka”

Published

on

Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut dorëzoi një iniciativë në Gjykatën Kushtetuese për të vlerësuar kushtetutshmërinë dhe ligjshmërinë e neneve 1, 2 dhe 3 të Ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për marrëdhëniet e punës (ZRO), lidhur me zbatimin e Marrëveshjes. me “Bechtel dhe Enka” për ndërtimin e katër autostradave në korridoret 8 dhe 10.

Sipas Helsinkit, kjo zgjidhje ligjore paraqet shkelje të Kushtetutës dhe mundëson anashkalim të plotë të procedurave për miratimin e ligjeve.

“Ngritja e vendimeve të pushtetit ekzekutiv në nivel të ligjit do të thotë ndërhyrje e ekzekutivit në rolin e autoritetit legjislativ. Duke përdorur termin interes strategjik kombëtar (pa e përcaktuar më në detaje), si bazë për vendosjen e rregullave paralele që do të zbatohen vetëm në raste të caktuara, mundësohet ekzistimi i zgjidhjeve të mëtejshme ligjore për marrëdhëniet e punës, zbatimi i të cilave do të varet nga vlerësimin e strukturave të caktuara që nuk janë krijuar qartë. Rezultati i kësaj është pasiguria juridike dhe pabarazia e qytetarëve para Kushtetutës dhe ligjeve”, thuhet në njoftimin e Komitetit të Helsinkit.

Prej aty thonë se ndryshimet ligjore paraqesin zgjidhje shfrytëzuese që i kthejnë mbrapsht marrëdhëniet e punës në shtet dhe e distancojnë atë nga tendencat e Bashkimit Evropian dhe konventave ndërkombëtare.

Me ndryshimet e propozuara, sipas komisionit, realizimi i të drejtave të punës është drastikisht i kufizuar dhe i pamundur.

Advertisement

“Bëhet fjalë për uljen e kohëzgjatjes së pushimit ditor dhe javor në projektet strategjike, por duke marrë parasysh arsyen aktuale të ndryshimeve në ligj, bëhet fjalë për ndërtime, ku puna kryhet jashtë, në të gjitha kushtet atmosferike dhe kërkon përpjekje të jashtëzakonshme fizike. Bëhet fjalë edhe për kryerjen e punëve dhe detyrave të punës ku ka shkallën më të lartë të rrezikshmërisë përsa i përket sigurisë dhe shëndetit në punë për shkak të ekspozimit ndaj substancave të dëmshme dhe ekspozimit ndaj aktiviteteve të rrezikshme që kërkojnë gatishmëri të veçantë psikofizike dhe kthjelltësi në ekzekutim. Është një shfrytëzim klasik i fuqisë punëtore, që del jashtë kornizës së humanizmit dhe trajtimit human të njeriut dhe qytetarit, që nënkupton vlerësimin e qenies njerëzore dhe gjendjes njerëzore”, thuhet në deklaratë.

Komiteti i Helsinkit beson se ndryshimet ligjore çojnë në trajtim të pabarabartë të punëtorëve nga degë të njëjta dhe të ndryshme, dhe mungesa e një kuadri ligjor që do të rregullojë deklarimin e disa projekteve me “rëndësi kombëtare ose strategjike” sjell pasiguri juridike dhe një fushë për abuzime./meta.mk/

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat