Connect with us

Lajme nga vendi

Dixhitalizimi i universiteteve: Edhe këtë vit studentët humbin nervat me indekset dhe certifikatat e letrës

Published

on

Disa nga universitetet shtetërore kanë mbetur shumë prapa në procesin e dixhitalizimit, gjë që rezulton që studentët të humbasin kohë dhe nerva për t’u regjistruar për një semestër në çështjet e studentëve në fakultete, duke paguar në banka për çdo shërbim nga fakultetet dhe duke pritur me orë të tëra për të marrë. një dokument nga çështjet e studentëve. Universiteti “St. Kirili dhe Metodi”, Universiteti Shtetëror në Tetovë dhe Universiteti “Nënë Tereza” në Shkup, sipas asaj që tregoi analiza jonë, në periudhën e ardhshme duhet të punojnë më së shumti në digjitalizim.

Forumi për Ndryshimet në Arsim, si pjesë e iniciativës DigiU, së bashku me organizatat partnere nga Shoqata e Fuqizimit të Rinisë dhe Instituti për Demokratizim dhe Perspektiva Euro-Atlantike, së fundi kanë bërë një “Analizë të gjendjes së dixhitalizimit të universiteteve shtetërore në RSM. “. Ky dokument i rëndësishëm jep rekomandime të rëndësishme për përmirësimin e shërbimeve elektronike në universitetet shtetërore, konkretisht: zero dokumente përmes futjes së sistemit dixhital të regjistrimit, certifikimit semestral dhe raporteve.

Analiza rekomandon futjen e një indeksi elektronik dhe shkatërrimin e indeksit të letrës në të gjitha universitetet, por edhe përditësimin e mjeteve dhe platformave dixhitale (iKnow, i-Learn dhe e-library) për t’u ofruar studentëve shërbimet më të mira të mundshme. . Ndër rekomandimet e tjera rekomandohet transformimi i shërbimeve studentore në fakultete në shërbime mbështetëse të studentëve, futja e internetit cilësore dhe të shpejtë për studentët e fakulteteve, mësimdhënia e kombinuar dhe biblioteka elektronike për akses në literaturë.

Blendi Hodai nga Forumi për ndryshime në arsim sqaron se shembulli më pozitiv i digjitalizimit në vend është Universiteti i Shtipit “Goce Dellçev”, i cili ka dixhitalizuar plotësisht shërbimet dhe procesin mësimor. Kjo do të thotë se studentët nuk përdorin fare kartat e indeksit në letër, pasi nënshkrimet dhe notat merren nga studentët në platformën iKnow.

Gjithashtu, studentët e UKIM-së ushtrojnë të drejtën e tyre për shërbim shëndetësor falas pa pasur nevojë të dorëzojnë vërtetim për student të rregullt në Fondin e Sigurimeve Shëndetësore, sepse sistemi iKnow shkëmben të dhëna elektronike me Fondin dy herë në vit, pas regjistrimit në semestrin veror apo dimëror.

Advertisement

Meta.mk dhe Portalb.mk kërkuan përgjigje në pyetjet, të cilat ishin identike për të gjitha universitetet shtetërore, dhe nga Universiteti i Tetovës, por përkundër disa përpjekjeve për të marrë të dhëna për shkallën e dixhitalizimit të shërbimeve në këtë universitet, nuk morëm. përgjigjet e pyetjeve të bëra.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat