Connect with us

Lajme nga vendi

RMV, bie interesi për gjimnazet, rritet për arsimin profesional

Published

on

Arsimi i mesëm profesional po bëhet gjithnjë e më tërheqës dhe interesant për të rinjtë. Kështu tregon edhe afati i parë për regjistrim i këtij viti, pas së cilës vërehet se gjimnazet mbeten me shumë vende të lira, ndërsa drejtorët e shkollave profesionale lavdërohen me regjistrim më të mirë krahasuar me vitet e kaluara, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Nëse vitin e kaluar për 285 vende të lira në gjimnazin “Orce Nikolov” kanë aplikuar 337 kandidatë, pas së cilës është dashur të bëhet përzgjedhje me test kualifikues, këtë vit numri i aplikantëve është 271, që do të thotë se numri i parashikuar i vendeve të lira nuk është përmbushur. Para shkollës dje qysh nga mëngjesi ishin prindër dhe nxënës që kërkonin veten në listat që ishin shfaqur te dera e hyrjes dhe disa prej tyre qanin nga gëzimi sepse ishin pranuar.

Drejtori i “Orce Nikollov” Mitko Dimovski thotë për Meta.mk se pret që numri të plotësohet në afatin e dytë të regjistrimit.

“Kandidatët kanë një mesatare 5.00, dhe pesë nga aplikantët kanë katër në dëftesat e tyre. Të gjithë nxënësit zyrtarisht duhet t’i sjellin dokumentet për kontroll në shkollë sot dhe nesër”, tha dje Dimovski.

Edhe numri i kandidatëve të regjistruar në “Nikolla Karev” tregon se interesimi për gjimnazin është në rënie. Drejtori i kësaj shkolle të mesme Andrej Manolev thotë se sipas konkursit janë 272 vende të lira, ndërsa për regjistrim kanë aplikuar 273 nxënës.

Advertisement

“Vitin e kaluar kemi refuzuar 35 nxënës, dy vite më parë – 70, kurse këtë vit kemi vetëm një student që do të duhet të refuzohet. Për mendimin tim, arsyet e uljes së interesit janë dy, njëra është ulja e natalitetit në vend dhe e dyta janë përfitimet e arsimit të dyfishtë në shkollat ​​profesionale”, thotë Manolev.

Vende të lira ka në “Rade Jovçevski Korçagin” si dhe në “Josip Broz Tito”. Në “Korçagin” duan të mësojnë 177 nxënës, pra ka vend për 85 kandidatë. Në “Josip Broz Tito” janë regjistruar 293 fëmijë, ndërsa për periudhën e dytë të regjistrimit mbeten edhe 47 vende të lira.

“Në paralelet e mësimit në gjuhën turke janë regjistruar 45, kurse mbesin edhe 19 vende të lira”, njofton për Meta.mk drejtoresha e “Josip Bro Tito”, Silvana Kërzhovska.

Pasqyrë tjetër është në arsimin e mesëm profesional. I kënaqur nga regjistrimi i këtij viti është drejtori i shkollës profesionale “Vllado Tasevski”, Aleksandar Sibinovski, i cili për Meta.mk informoi se për 300 vende të lira kanë aplikuar 187 nxënës.

“Vitin e kaluar për 300 vende kemi pasur 150 nxënës, që do të thotë se është rritur numri këtë vit. Përsëri kemi rritje në profesionin e elektro, gjegjësisht telekomunikacionit dhe teknologjisë kompjuterike dhe automatizimit. Kandidati i fundit i pranuar ka 68 pikë nga 75 të mundshme, që do të thotë se të gjithë fëmijët janë të shkëlqyer”, informon Sibinovski.

Advertisement

Rritje të interesimit ka edhe në shkollën e mesme “Maria Kiri Skllodovska”, ku, siç informon drejtori Darko Spasev, këtë vit për 570 vende të lira kanë aplikuar 412 nxënës, ndërsa vitin e kaluar kanë aplikuar 376 kandidatë, që tregon rritje të interesimit.

Do të ketë test kualifikimi në mjekësi

Në shkollën e mesme të mjekësisë “Pançe Karagjozov” do të ketë test kualifikimi për drejtimin farmacist në mësimin në gjuhën shqipe.

“Këtu ka më shumë kandidatë të regjistruar se sa ka vende të lira, pra të gjithë kanë të njëjtin numër pikësh. Ajo që është interesante është se edhe pse është përmbushur kërkesa për hapjen e drejtimi gjinekologjik-obstetrikë në gjuhën maqedonase, nuk ka aplikuar asnjë kandidat. Për infermierët kemi tri paralele në gjuhën maqedonase dhe janë pothuajse të mbushura, ka ende ndonjë vend të lirë. Vende të lira ka edhe për teknik dentar. Ka interesim të dukshëm për farmaci edhe në gjuhën maqedonase edhe në gjuhën shqipe sepse ka mundësi për punësim në “Alkaloid”, thotë drejtoresha Maja Saliu për Meta.mk.

Arsimi i mesëm në vendin tonë është i detyrueshëm. Siç njoftojnë për Meta.mk nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës, numri i nxënësve në klasën e nëntë, krahasuar me vitin e kaluar, këtë vit ka shënuar rënie. Vitin e kaluar kishte 19.086 nxënës, ndërsa këtë vit – 18.882.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat