Connect with us

Lajme nga vendi

Të punësuarit e Drejtorisë për të hyra publike në protestë: gjendja e pagave është më shumë se dërrmuese dhe zhgënjyese

Published

on

Të punësuarit e Drejtorisë për hyra publike kanë paralajmëruar protestë, në të cilën, siç thonë ata, do të shprehin pakënaqësinë e tyre ndaj ministrit të Financave Fatmir Besimi, për shkak të refuzimit të tij për të nënshkruar Marrëveshjen e re Kolektive të Drejtorisë së të Ardhurave Publike, transmeton Portalb.mk.

Protesta do të mbahet duke nisur nga ora 11:00 para godinës së Ministrisë së Financave.

“Në përmbajtjen e marrëveshjes së përmendur është përcaktuar rritje e pagave të punonjësve të Drejtorisë së të Ardhurave Publike, e cila është legjitime dhe e vendosur sipas dispozitave të nenit 66 të Ligjit për Buxhetin”. Në të njëjtën kohë, Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut konfirmoi zbatimin e tillë të nenit të përmendur duke dhënë interpretimin e tij autentik. Paraprakisht grupet e punës të deleguara nga punëdhënësi dhe organizata përfaqësuese sindikale Solidariteti kanë përgatitur dhe kanë pranuar bashkërisht përmbajtjen e Kontratës së re Kolektive në nivel punëdhënësi”, thuhet në informacion.

Në përputhje me dispozitat e Rregullores për dorëzimin dhe regjistrimin e kontratave kolektive, sqarohet nga aty, së pari pala kontraktuese – punëdhënësi, marrëveshjen me shkresë e ka dorëzuar në Ministrinë e Financave për marrjen e pëlqimit për nënshkrimin e saj.

Ata shtojnë se përfaqësues të Ministrisë së Financave kanë bërë vërejtje për gjoja implikime financiare për buxhetin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Advertisement

“Përkundër faktit që besojmë se nuk është kështu, ne u pajtuam që dispozitat e kontestuara të fshihen nga përmbajtja e kontratës, duke hequr dorë në këtë mënyrë nga disa të drejta që i kishim rënë dakord më parë me punëdhënësin. Përveç pjesëmarrësve të tjerë, në aktivitetet finale morën pjesë edhe drejtori i Drejtorisë së të Ardhurave Publike dhe Ministri i Financave, gjatë të cilave u përpilua përmbajtja e marrëveshjes kolektive të pranueshme për të gjithë. Duke qenë se deri më sot për arsye të pakuptueshme ende nuk është marrë pëlqimi për nënshkrimin e kontratës dhe punonjësit e administratës nuk mund të ushtrojnë të drejtën për paga më të larta, kanë vendosur të mbajnë protestën e sotme”, thuhet në njoftim.

Kur bëhet fjalë për pagat e punonjësve të Drejtorisë së të Ardhurave Publike, shtojnë punonjësit e këtij institucioni, situata është më se dërrmuese dhe zhgënjyese.

“Për 14 vite pagat janë korrigjuar vetëm për 5%, kurse në 4 vitet e fundit asnjë denar. Askush nuk dëshiron të vlerësojë faktin se bëhet fjalë për të punësuar në drejtori shtetërore, të cilët janë unik në aktivitete dekadash të aksioneve humanitare dhe donatore që shprehin përgjegjësinë e tyre sociale. Askush nuk mund ta mohojë faktin se ata janë të vetmit që kanë ndarë miliona nga pagat e tyre që janë derdhur në fond për t’u përballur me pandeminë Covid kur e gjithë shoqëria ishte në shok. Duke marrë parasysh vendosmërinë e punonjësve në drejtori për të përdorur të gjithë mekanizmat për ushtrimin e kësaj të drejte themelore, shprehim shqetësimin tonë për mundësinë e shfaqjes së situatave të padëshiruara, të kushtëzuara nga mospërmbushja e detyrave dhe detyrimeve të punës së punonjësve në mbajtjen eventuale të grevës së përgjithshme për të cilën insistojnë ata. Të gjithë duhet të jemi të vetëdijshëm se çfarë do të thotë kjo për të gjithë shoqërinë. Në të njëjtën kohë, ne kemi një detyrim të përbashkët, secili individualisht dhe të gjithë së bashku, të gjejmë një zgjidhje, e ajo është të japim pëlqimin për nënshkrimin e marrëveshjes kolektive tashmë të pranuar për të parandaluar të njëjtën gjë”, thuhet në deklaratë.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat