Connect with us

Lajme nga vendi

Ndihmë amerikane në luftën kundër dezinformatave

Published

on

Ne jemi shumë krenarë që Maqedoninë e Veriut e kemi anëtaren e 30-të të NATO-s. Këtë e theksoi sekretari Blinken në takimin me kryeministrin Dimitar Kovaçevski. Një aspekt i mbrojtjes është se siguria kibernetike ka të bëjë me mbrojtjen kundër dezinformimit. Jetojmë në një epokë teknologjie që e bën shumë të vështirë arritjen gjithmonë te e vërteta, te faktet, u shpreh ish ambasadori amerikan

Memorandumi i mirëkuptimit i nënshkruar së fundmi në Uashington nga kryeministri i Maqedonisë Dimitar Kovaçevski dhe përfaqësuesi special dhe koordinatori i Qendrës për Angazhim Global të Departamentit të Shtetit Xhejms Rubin, i cili përcakton bashkëpunimin mes dy vendeve në luftën kundër manipulimit dhe dezinformimit është një dokument strategjik shumë i rëndësishëm. Fokusi është në mbrojtjen e Maqedonisë së Veriut dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës, si aleatë në NATO, thotë ish-ambasadori amerikan në Shkup dhe ndihmës sekretar i shtetit Filip Riker në një intervistë për Zërin e Amerikës. “Ne jemi shumë krenarë që Maqedoninë e Veriut e kemi anëtaren e 30-të të NATO-s. Këtë e theksoi sekretari Blinken në takimin me kryeministrin Dimitar Kovaçevski. Një aspekt i mbrojtjes është se siguria kibernetike ka të bëjë me mbrojtjen kundër dezinformimit. Jetojmë në një epokë teknologjie që e bën shumë të vështirë arritjen gjithmonë te e vërteta, te faktet. Kjo është diçka që NATO e merr shumë seriozisht. Të gjitha vendet në rajon përballen me disa nga të njëjtat sfida. Ne jemi shumë të vetëdijshëm për dezinformatat e nxjerra nga Putini dhe Rusia. Këtë e kemi parë për shumë vite. Ne e dimë këtë këtu në SHBA. Ne dimë për manipulimin e mediave sociale, të mediave të tjera, për dezinformimin. Mendoj se është mirë që i dërguari special Xhejms Rubin ishte në gjendje të udhëtonte në rajon, përfshirë Maqedoninë e Veriut në prill. Ka pasur takime ndërsa me vizitën e kryeministrit këtu në Uashington, ishte një mundësi e shkëlqyer të isha i pari që nënshkruan një nga këto marrëveshje, e cila vetëm do t’i lejojë dy qeveritë tona të punojnë së bashku për të trajtuar sfidën e dezinformimit në këtë epokë të mediave moderne”, thotë Riker.

I pyetur nëse është i brengosur për shkak të përpjekjeve të Rusisë të përhapë dezinformata për ta minuar demokracinë dhe sigurinë kombëtare, veçanërisht në Maqedoni, Riker theksoi se është i dukshëm ndikimi në pjesën e qasjes së Moskës të përpiqet të krijojë jo vetëm dezinformata, por edhe trazira. “Kjo është pjesë e projekteve ruse për destabilizim. Një pjesë e të qenit një aleat i NATO-s është që ne të gjithë të punojmë së bashku dhe të përpiqemi t’i luftojmë ato aspekte. NATO është një aleancë mbrojtëse dhe është e përqëndruar në mbrojtjen e vendeve anëtare nga këto lloj elementësh shkatërrues”, thotë Riker.

Sa i përket mënyrës se si SHBA-ja mund t’i ndihmojë Maqedonisë që të përballet me ndikimin rus dhe përhapjen e dezinformatave, ai thekson se kjo është punë e të dërguarit special Rubin, i cili udhëheq me Qendrën për angazhim global në Departamentin e shtetit, i cili funksionin nën sekretarin shtetëror Blinken. “Së bashku mund t’i shqyrtojmë përpjekjet të dilat mund të ndihmojnë në luftën kundër llojit të dezinformatave të cilat u ndihmojnë mediumeve të binden se janë të fokusuar në të vërtetën. T’i kenë faktet dhe të mos jenë të bindur në të kundërtën përmes rrjeteve sociale ose përpjekjeve tjera nga Rusia e Vlladimir Putinit ose të tjerë që duan të bëjnë trazira edhe në rajon”, thotë Riker. Ai beson se Maqedonia e Veriut duhet ta vazhdojë rrugën drejt BE-së dhe të ndërmarrë hapat e nevojshëm siç ishte edhe në rastin me anëtarësimin në NATO, për të cilën ka mbështetje nga SHBA.

Advertisement

Lajme nga vendi

Mickoski reflektoi duke pranuar emrin kushtetues të shtetit – a do të reflektoi edhe për ndryshimet kushtetuese?

Published

on

Pasi kryeministri në ardhje Hristijan Mickoski reflektoi duke pranuar realitetin politik, emrin kushtetues të shtetit, njohësit e zhvillimeve politike presin që ajo të pasqyrohet edhe në amendamentet kushtetuese.

“Mandatari veç theksoi se gjatë betimit do të përmend emrin kushtetues të vendit. Kjo ndonëse ka të bëjë edhe me reagimet dhe sugjerimet e mara nga faktori ndërkombëtar mbase gjykoj se edhe ai vet është i vetëdijshëm se si kryeministër duhet sjellje më ndryshe sesa nga pozita e opozitarit. Pa dyshim se reflektim do të ketë edhe për ndryshimet kushtetuese sepse në parim nuk janë kundër por synojnë në harmonizim të disa gjërave me shtetin fqinjë dhe faktorin ndërkombëtar. Dhe në këto rrethana të zgjedhjeve të BE ata në Bullgari dhe në nëntor në SHBA, ndonëse do duhet pak kohë qeveria e re të menaxhojë eventualisht për të harmonizuar diçka Ndërkaq reflektim vlerësoj se do të ketë sepse integrimi është pa alternativë për vendin”, thotë Qenan Aliu për PRESSonline.al

Mandatari Hristijan Mickoski – në paraqitjen e emrave të ministrave të rinj dhe programin për qeverinë e re, e përdor emrin kushtetues të shtetit tre herë në një fjali. Për të katërtën herë e vendos pranë mbiemrit të tij si mandatar.

Në daljen e tij të fundit televizive, Mickoski tha:

“Unë do të bëj betimin si kryeministër i ri me emrin kushtetues të shtetit, kjo është e qartë. Në daljet e mia jashtë vendit do të përdor emrin kushtetues. Nuk mund të sillemi me standarde të dyfishta, nuk mund t’u kërkojmë qytetarëve të respektojnë ligjet dhe kushtetutën dhe nuk i respektojmë ato. Por në paraqitjet e mia në vend dhe në deklaratat do të përdor emrin e vendit tim, që është Maqedonia”.

Advertisement

Më 5 qershor, Mickoski tha se nuk do ta përdor emrin Maqedonia e Veriut në fjalimet e tij dhe se do të nënshkruajë të gjitha dokumentet dhe ligjet me emrin kushtetues.

“Komunikimi i përgjithshëm institucional që është pjesë e Kushtetutës dhe ligjeve do të respektohet për aq kohë sa ato ligje janë në fuqi. Por në deklaratat e mia emri do të jetë Maqedoni”, tha Mickoski më 5 qershor, përcjell PRESSonline.al

Kryetari i Kuvendit Afrim Gashi ka caktuar seancën për zgjedhjen e Qeverisë së re të shtunën në ora 11:00.(PRESSonline.al)

Continue Reading

Lajme nga vendi

KAMBOVSKI DHE LIMANI DHANË DEKLARATË SOLEMNE SI ANËTARË TË RINJ TË KËSHILLIT GJYQËSOR, POR NUK U PËRGJIGJËN NËSE AI DUHET TË SHPËRNDAHET

Published

on

Askush të mos përzihet në pushtetin gjyqësor, porositën sot anëtarët e rinj të Këshillit gjyqësor Isamedin Limani dhe Aleksandar Kambovski, të cilët dhanë dekalrata solemne para kryetarit të Kuvendit, Afrim Gashi. Limani dhe Kambovski nuk u përgjigjën se çka mendojnë për propozimin për shpërndarje të Këshillit gjyqësor.

“Çdoherë kam besuar në pavarësi, në transparencë, llogaridhënie, përgjegjësi, luftë kundër korrupsionit. Shpresoj se këto bindje të mija do të trajtohen në këshill”, deklaroi Kambovski.

I pyetur se çka mendon për shpërndarjen e Këshillit, Kambovski tha se nuk ka çka të mendojë tani, sepse duhet të shqyrtohen propozimet e reja, ndërsa tani për tani nuk i din ato.

“Çdoherë është mirë gjqyësia të jetë e pavarur. Kjo është një nga autoritetet në shtet. Siç janë të pavarura autoritetet e tjera, edhe gjyqësia duhet të jetë e pavarur dhe vetë të vendosë për nevojat e veta”, shtoi Kambovski.

Ndërkaq gjyqtari Limani, iu referohet  dispozitave ligjore dhe kushtetuese për pavarësinë e Këshillit gjyqësor.

Advertisement

“Në pajtim me dispozitat kushtetuese dhe ligjore dihet se Këshilli gjyqësor është organ i pavarur kushtetues i cili do të kudjeset për sigurimin e pavarësisë së gjyqësorit. Këshilli gjyqësor duhet të sigurojë kushte që ajo pavarësi të jetë më transparente, dhe të mund të punojnë në mënyrë më efikase gjykatat”, deklaroi Limani.

As ai nuk u përjgigj nëse konsideorn se Këshilli gjyqësor duhet të shpërndahet, por tha se nëse duhet të bëhen reforma tët jera, Kuvendi është ai i cili mund ta ndryshojë Kushtetutën.

“Sepse krijuesi i Kushtetutës, Kuvendi është ligjvënës dhe krijues i Kushtetutës, ata kanë kompetencë nëse e ndryshojnë kushtetutën sepse dihet se amandamentet që janë sjellë në vitin 2006 se gjyqësori është autoritet i pavarur, por ata mund ta ndryshojnë kushtetutën, mund të sjellin edhe reforma të tjera”, tha Limani.

Gjyqtari nga Gjykata supreme, Isamedin Limani dhe gjyqtari nga Gjykata e Apelit Manstir, Aleksandar Kambovski u zgjidhën në 6 qershor të këtij viti pasi që gjykatësit votuan për kandidatët nga zona e tyre e apelit. Për Limanin votuan  shtatë gjykatës, ndërsa Kambovski u zgjodh për anëtar të Këshillit gjyqësor me gjithsej 28 vota të fituara.

Në pajtim me ligjin përr këshill gjyqësor anëtarët e Këshilli nga radhët e gjykatësve kanë mandat prej gjashtë viteve, me të drejtë rizgjedhjeje për edhe një mandat pas skadimit të së paku gjashtë viteve nga ndërprerja e mandatit paraprak në Këshillin gjyqësor.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksident në rrugën Gostivar-Ohër, automjeti godet një ari

Published

on

Një ari ka mbetur i ngordhur pasi një automjet e ka goditur mëngjesin e sotëm në rrugën e Gostivarit-Ohër, ndërsa nuk ka persona të ndaluar.

Sipas njoftimit në numrin e vetëm të urgjencës 112, aksidenti trafiku ka ndodhur në ora 05:37 në gurthyesin e dytë në rrugën Gostivar-Ohër.

“Në vendin e aksidentit janë të pranishëm zyrtarë policorë nga stacioni policor i Gostivarit dhe një ekip hetimor.

Për largimin e ariut të ngordhur nga rruga kryesore janë njoftuar edhe Parku Kombëtar i Mavrovës dhe Njësia e Zjarrfikësve – Gostivar”, thuhet në njoftimin e Qendrës Rajonale për Menaxhimin e Krizave – Tetovë.

Continue Reading

Më të lexuarat