Connect with us

Lajme nga vendi

Fakulteti Filologjik e organizoi trajnimin “Zotërimi i Gjuhës Shqipe – Çelës për hapjen e mundësive të reja”

Published

on

Katedra e Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe e Fakultetit Filologjik të Universitetit të Tetovës, më 5 maj 2023, e organizoi trajnimin njëditor me maturantët nga Republika e Maqedonisë së Veriut. Trajnimi me temë “Zotërimi i Gjuhës Shqipe – Çelës për hapjen e mundësive të reja” kishte qëllim kryesor parapërgatitjen e maturantëve për provimin e maturës shtetërore në lëndën e Gjuhës shqipe.

Mbajtjen e këtij trajnimi  e përshëndeti edhe Rektori i UT-së, Prof. Dr. Kushtrim Ahmeti, i cili i përgëzoi organizatorët, përkatësisht profesorët e kësaj katedre. “Këtë trajnim për herë të parë e organizon Katedra e Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe e Fakultetit Filologjik, me profesorë të cilët tashmë e njohin shumë mirë këtë punë dhe ju keni fatin të mësoni nga ta. Duke dashur që ju të kaloni sa më mirë në atë provim shtetëror, ata gjithashtu ju nxisin për ruajtje, pasurim dhe përdorim të drejtë të gjuhës amtare kudo që të jeni e në çdo kohë, sepse gjuha është identiteti ynë themelor, është baza e asaj që quhet shoqëri njerëzore”, theksoi, Rektori I Universitetit të Tetovës.  Ai, po ashtu shtoi se, të studiosh gjuhën amtare nuk është vetëm investim personal në karrierë, por nënkupton edhe zbatimin e saj në praktikë, kontributin për ngritje, afirmimin dhe vlerësimin më të madh kundrejt kulturës shqiptare në përgjithësi.
Në hapje të trajnimit të sotëm, me fjalë rasti u drejtua edhe dekani i Fakultetit Filologjik, Prof. Dr. Berton Sulejmani, ku informoi se si erdhi deri te realizimi i trajnimit njëditor në katedrën e tyre, se cili ishte qëllimi kryesor dhe se në cilat gjëra maturantët e shkollave të ndryshme duhet të ndalen për një sukses më të pritshëm. Ndër të tjera ai theksoi se, ky trajnim njëditor ata do t’i nxisë jo vetëm për një lexim dhe studim më të mirë të gjuhës dhe letërsisë shqipe, por edhe për një të ardhme të sigurt në vendin tonë, duke treguar edhe për mundësitë e ndryshme të punësimit të cilat i ofron të studiuarit e kësaj gjuhe. Me bindje të madhe për këtë trajnim të veçantë e të nevojshëm dhe me të besuarit e një ndihme të paktë për një kapërcim të lehtë të provimit të maturës shtetërore ai i uroi maturantët për suksese duke ua theksuar në fund se jo vetëm fakulteti i tyre, por edhe gjithë Universiteti i Tetovës mirëpret studentët e rinj për arritje të reja.

Gjithashtu, ky trajnim njëditor u ndihmoi maturantëve të vendit që nga afër të dëgjonin se në cilat detaje duhet të kenë kujdes gjatë plotësimit të provimit të maturës shtetërore dhe se cilave gjëra t’u shmangen për të mos dështuar. Këto sugjerime ata i dëgjuan nga profesoresha e shkollës së mesme, Nurije Bajrami, një testatore ndër vite në këtë provim shtetëror e cila me teste konkrete të viteve paraprake ua bëri më të qarta këto hollësi.

Në trajnimin e lartpërmendur maturantët diskutuan për çdo paqartësi që kishin në lidhje me provimin e maturës, por edhe përfitimet në këtë fazë përgatitore. Në përfundim të gjithë maturantëve iu ndanë  certifikata për pjesëmarrje në trajnimin “Zotërimi i Gjuhës Shqipe – Çelës për hapjen e mundësive të reja”.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat