Connect with us

Lajme nga vendi

Sfidë më e madhe për Bursën e Maqedonisë është mungesa e investitorëve të huaj, është i nevojshëm informim më i madh

Published

on

Sfida më e madhe për Bursën e Maqedonisë është mungesa e portfolios së huaj të investitorëve, ndërsa që të tejkalohet kjo sfidë është i nevojshëm prezantim më i mirë i tregut të kapitalit të Maqedonisë së Veriut. Përfaqësues të shtëpive brokere kroate, banka, fonde investuese dhe pensionale sot janë në Shkup me qëllim që në mënyrë të hollësishme të njoftohen me tregun e kapitalit në Maqedoni dhe të tentojnë të gjejnë interesim dhe mundësi për investime.

Drejtori kryesor ekzekutiv i Bursës së Maqedonisë, Ivan Shteriev thotë se është mirë që shtytës themelor i tregut të kapitalit të Maqedonisë së Veriut janë investitorët nga Maqedonia e Veriut, por nevojiten edhe investitorë nga jashtë të cilët do të sjellin lëvizje dhe praktika të reja në bursë.

“Jemi të vetëdijshëm se duhej të ngrinim informacionin e ndërsjellë për të dy tregjet në një nivel më të lartë, sepse nëse duam që të kthehen më shumë investitorë të huaj , ata duhet të njohin produktet tona, infrastrukturën tonë dhe të gjejnë interes biznesi dhe mundësi investimi në tregun tonë. Në vitet e kaluara kemi pasur disa vite të mira, por shtytës kryesor i tregut janë investitorët maqedonas dhe një pjesë e mirë e personave fizikë maqedonas. Kjo është e mirë dhe e dëshirueshme, por nuk është strukturë ideale e qarkullimit. Ne dëshirojmë të kemi më shumë investitorë nga jashtë, ata do të sjellin qarkullim të ri dhe praktika të reja”, tha Shteriev para fillimit të “Ditëve të tregut të kapitalit në Maqedoninë e Veriut” që mbahen në Shkup.

Sipas kryetares së Bordit Drejtues të Bursës së Zagrebit, Ivana Gazhiq, konsolidimi rajonal është shumë i rëndësishëm.

“Ne zotërojmë 100 për qind të Bursës Sllovene, tani 30 për qind të Bursës së Maqedonisë. Ne mendojmë se çelësi i suksesit është shkëmbimi i përvojave dhe njohurive dhe afrimi i tregjeve tona me investitorët vendas. Kroacia ka një bazë shumë të rëndësishme investitorësh dhe qëllimi ynë është tu prezantojmë kompanitë maqedonase dhe ekonominë maqedonase, të cilat ata ndoshta nuk i kanë njohur aq mirë deri më tani”, tha Gazhiq, e cila erdhi në Shkup së bashku me pjesëmarrësit kroat në tregun e kapitalit.

Dhe për një nga shtëpitë më të mëdha brokere në Kroaci dhe në Slloveni, “Interkapital”, integrimi i rajonit është i rëndësishëm sepse investitorët potencialë e shohin rajonin si tërësi.

“Integrimi i tregut është i rëndësishëm për gjithë rajonin, jo vetëm për tregun lokal, sepse investitorët e huaj na përjetojnë si një rajon – nuk ekziston Kroacia, Sllovenia, Maqedonia e Veriut, por ata investojnë në këtë pjesë të botës. Mendoj se lidhja përmes projekteve në bursa dhe përmes projekteve të tjera infrastrukturore është shumë me rëndësi”, thotë Matko Maraviç nga “Interkapital” kroat.

Advertisement

Ngjarja e sotme në Shkup është në organizim të Bursës së Maqedonisë dhe të Zagrebit dhe në të marrin pjesë përfaqësues të brokerëve dhe bankave nga Kroacia dhe Maqedonia e Veriut, fonde investuese dhe pensionale, kompani, rregullatorë dhe pjesëmarrës të tjerë në treg.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat