Connect with us

Lajme nga vendi

Liria e Mediave, Maqedonia më mirë e pozicionuar në rajon | VIDEO

Published

on

Maqedonia e Veriut ka mediat më të lira në mesin e vendeve të Ballkanit Perëndimor – thuhet në Raportin më të ri të organizatës “Reporterët pa kufij”.

Pavarësisht kësaj, në këtë raport thuhet se krahas progresit prej 19 vendeve, gazetarët në Maqedoninë e Veriut vazhdojnë të përballen me shumë probleme, duke llogaritur edhe presionet politike.

Maqedonia e Veriut gjendet në vendin e 38-të, në klasifikimin për vitin 2023, rangim që përfshinë 180 vende të botës dhe renditet para vendeve si Italia, Kroacia, SHBA, Sllovenia, Polonia, Japonia, Bullgari dhe Greqia.

Krahas progresit, gazetarët në Maqedoninë e Veriut edhe më tej përballen me financim jotransparent dhe jostabil, me konflikte interesash, presione politike, fushata shpifjesh dhe maltretimesh nëpër rrjetet sociale. Maqedonia e Veriut mbetet në gjysmën e dytë të vendeve në Ballkan, por ka potencial të madh për ndryshime, sikurse Mali i Zi dhe Kosova”  thuhet në raport. Vendin e parë në listë e ka Norvegjia, para Irlandës, Danimarkës, Suedisë dhe Finlandës.

Në fund të listës janë Koreja e Veriut, Kina dhe Vietnami. Rreth 40 gazetarë lënë stilografat dhe përvjelën krahët, këtë herë për të dhuruar gjak. Në këtë mënyrë gazetarët e Maqedonisë së Veriut shënuan ditën ndërkombëtare të lirisë së mediave. Përfaqësues të shoqatave sindikale të gazetarëve, njoftuan se dy të tretat e gazetarëve dhe punonjësve nëpër media marrin paga mesatare ose nën mesataren.Lufta për përmirsimin e kushteve të gazetarëve vazhdon thanë njëzëri përfaqësuesit e organizatave të mediave.

Advertisement

Ambasadori i Bashkimit Evropian  Dejvid Gir tha se Bashkimi Eropian vazhdon të vëzhgojë dhe përkrah punën e mediave në vend. Sipas regjistrit të Shoqatës së Gazetarëve, vitin e kaluar ishin evidentuar shtatë raste të sulmeve ndaj gazetarëve. Një pjesë e tyre janë verbale, disa të tjerë përmes rrjeteve sociale por janë shënuar edhe sulme fizike.

 

 

 

Advertisement

 

 

 

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat