Connect with us

Lajme nga vendi

Bie besimi në vaksinimet e rregullta për fëmijët në Maqedoni

Published

on

Besimi në vaksinat të cilat merren në fëmijëri ulet në Evropë dhe Azinë Qendrore, duke përfshirë edhe Maqedoninë e Veriut, tregon raporti i ri global i UNICEF-it.

Perceptimi i publikut për rëndësinë e vaksinimit rutinor të fëmijëve është ulur në Maqedoninë e Veriut që nga fillimi i pandemisë së Kovid-19, tregon analiza e re e të dhënave për 55 vende të botës, prej të cilave 29 gjenden në Evropë dhe Azinë Qendrore, duke përfshirë edhe shtetin tonë. Analiza është pjesë e raportit të ri global të cilin UNICEF-i e publikoi sot.
Raporti “Gjendja e fëmijëve në botë në vitin 2023: Vaksinim për çdo fëmijë” përfaqëson vlerësim më gjithëpërfshirës për imunizimin rutinor të cilin deri më tani e ka bërë UNICEF-i. Në bazë të të dhënave nga viti 2021, raporti thekson se në Evropë dhe Azinë Qendrore, vendin e dytë në listën negative të renditjes së vendeve sipas numrit të fëmijëve me “dozë zero” e ndajnë Maqedonia e Veriut, Bosnja e Hercegovina dhe Kirgistani – 11 për qind e fëmijëve më të vegjël se një vit, pas Moldavisë, ku kjo shkallë është 13 për qind. Termi “zero dozë” ka të bëjë me fëmijët të cilët nuk kanë marrë asnjë vaksinë.

“Edhe pse mbulimi i vaksinimit rutinë të fëmijëve në Maqedoninë e Veriut është rritur vitin e fundit pas pandemisë, ajo që është shqetësuese është rënia e besimit në vaksinat që jepen në fëmijëri. Imunizimi është një nga historitë më të rëndësishme të suksesit të njerëzimit. Ai çoi në zhdukjen e sëmundjeve të tilla si variola vera dhe shpëtoi miliona jetë nga sëmundje të rrezikshme, duke përfshirë linë dhe poliomielitin”, deklaroi Patricia di Xhovani, përfaqësuese e UNICEF-it në vend.
Sipas saj, “nuk guxojmë të lejojmë që vala e frikës dhe dezinformatave, edhe më shumë e përforcuar nga pandemia, t’i vendosë nën rrezik jetët e fëmijëve”.

Në nivel global, rënia e besimit vjen në kohën e rënies më të madhe të vazhdueshme të imunizimit të fëmijëve që po zgjat gjatë 30 vjetëve të fundit. Pandemia ka ndërprerë vaksinimin e fëmijëve thuajse kudo, më së shumti për shkak të presioneve të mëdha në sistemet shëndetësore, devijimit të burimeve të imunizimit drejt vaksinimit kundër Kovid-19, mungesës së punonjësve shëndetësorë dhe masave të karantinës të vendosura ndaj qytetarëve. Si rezultat, 67 milionë fëmijë në mbarë botën nuk u vaksinuan në mënyrë rutinore ndërmjet vitit 2019 dhe 2021, me çka mbulimi i vaksinimit ra në 112 vende.

Për dallim nga trendet botërore, ku fëmijët të cilët jetojnë në zonat më të varfëra dhe rurale, janë ata, të cilët më shpesh nuk marrin një ose më shumë vaksinime rutinë, situatat në Evropë dhe Azinë Qendrore, përfshirë edhe në Maqedoninë e Veriut, janë të tilla që prania e fëmijëve nën një vjet me “zero doza” është më e madhe në mjediset urbane dhe amvisëritë më të pasura. Raporti global ofron një listë rekomandimesh. Ndër ato për Maqedoninë e Veriut është që të vazhdojë të identifikojë dhe vaksinojë të gjithë fëmijët e pavaksinuar, veçanërisht ata që kanë humbur vaksinimet gjatë pandemisë Kovid-19, pastaj të forcohet besimi dhe kërkesa për vaksinën, përfshirë përmes bashkëpunimit të ngushtë me komunitetet lokale për të adresuar nevojat dhe shqetësimet e tyre të vaksinimit, gjithashtu prioritet t’i jepet financimit të shërbimeve për imunizimin dhe shërbimet e kujdesit parësor shëndetësor, si dhe të ndërtojnë sisteme shëndetësore elastike duke investuar në punonjësit e shëndetësisë.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Mickoski reflektoi duke pranuar emrin kushtetues të shtetit – a do të reflektoi edhe për ndryshimet kushtetuese?

Published

on

Pasi kryeministri në ardhje Hristijan Mickoski reflektoi duke pranuar realitetin politik, emrin kushtetues të shtetit, njohësit e zhvillimeve politike presin që ajo të pasqyrohet edhe në amendamentet kushtetuese.

“Mandatari veç theksoi se gjatë betimit do të përmend emrin kushtetues të vendit. Kjo ndonëse ka të bëjë edhe me reagimet dhe sugjerimet e mara nga faktori ndërkombëtar mbase gjykoj se edhe ai vet është i vetëdijshëm se si kryeministër duhet sjellje më ndryshe sesa nga pozita e opozitarit. Pa dyshim se reflektim do të ketë edhe për ndryshimet kushtetuese sepse në parim nuk janë kundër por synojnë në harmonizim të disa gjërave me shtetin fqinjë dhe faktorin ndërkombëtar. Dhe në këto rrethana të zgjedhjeve të BE ata në Bullgari dhe në nëntor në SHBA, ndonëse do duhet pak kohë qeveria e re të menaxhojë eventualisht për të harmonizuar diçka Ndërkaq reflektim vlerësoj se do të ketë sepse integrimi është pa alternativë për vendin”, thotë Qenan Aliu për PRESSonline.al

Mandatari Hristijan Mickoski – në paraqitjen e emrave të ministrave të rinj dhe programin për qeverinë e re, e përdor emrin kushtetues të shtetit tre herë në një fjali. Për të katërtën herë e vendos pranë mbiemrit të tij si mandatar.

Në daljen e tij të fundit televizive, Mickoski tha:

“Unë do të bëj betimin si kryeministër i ri me emrin kushtetues të shtetit, kjo është e qartë. Në daljet e mia jashtë vendit do të përdor emrin kushtetues. Nuk mund të sillemi me standarde të dyfishta, nuk mund t’u kërkojmë qytetarëve të respektojnë ligjet dhe kushtetutën dhe nuk i respektojmë ato. Por në paraqitjet e mia në vend dhe në deklaratat do të përdor emrin e vendit tim, që është Maqedonia”.

Advertisement

Më 5 qershor, Mickoski tha se nuk do ta përdor emrin Maqedonia e Veriut në fjalimet e tij dhe se do të nënshkruajë të gjitha dokumentet dhe ligjet me emrin kushtetues.

“Komunikimi i përgjithshëm institucional që është pjesë e Kushtetutës dhe ligjeve do të respektohet për aq kohë sa ato ligje janë në fuqi. Por në deklaratat e mia emri do të jetë Maqedoni”, tha Mickoski më 5 qershor, përcjell PRESSonline.al

Kryetari i Kuvendit Afrim Gashi ka caktuar seancën për zgjedhjen e Qeverisë së re të shtunën në ora 11:00.(PRESSonline.al)

Continue Reading

Lajme nga vendi

KAMBOVSKI DHE LIMANI DHANË DEKLARATË SOLEMNE SI ANËTARË TË RINJ TË KËSHILLIT GJYQËSOR, POR NUK U PËRGJIGJËN NËSE AI DUHET TË SHPËRNDAHET

Published

on

Askush të mos përzihet në pushtetin gjyqësor, porositën sot anëtarët e rinj të Këshillit gjyqësor Isamedin Limani dhe Aleksandar Kambovski, të cilët dhanë dekalrata solemne para kryetarit të Kuvendit, Afrim Gashi. Limani dhe Kambovski nuk u përgjigjën se çka mendojnë për propozimin për shpërndarje të Këshillit gjyqësor.

“Çdoherë kam besuar në pavarësi, në transparencë, llogaridhënie, përgjegjësi, luftë kundër korrupsionit. Shpresoj se këto bindje të mija do të trajtohen në këshill”, deklaroi Kambovski.

I pyetur se çka mendon për shpërndarjen e Këshillit, Kambovski tha se nuk ka çka të mendojë tani, sepse duhet të shqyrtohen propozimet e reja, ndërsa tani për tani nuk i din ato.

“Çdoherë është mirë gjqyësia të jetë e pavarur. Kjo është një nga autoritetet në shtet. Siç janë të pavarura autoritetet e tjera, edhe gjyqësia duhet të jetë e pavarur dhe vetë të vendosë për nevojat e veta”, shtoi Kambovski.

Ndërkaq gjyqtari Limani, iu referohet  dispozitave ligjore dhe kushtetuese për pavarësinë e Këshillit gjyqësor.

Advertisement

“Në pajtim me dispozitat kushtetuese dhe ligjore dihet se Këshilli gjyqësor është organ i pavarur kushtetues i cili do të kudjeset për sigurimin e pavarësisë së gjyqësorit. Këshilli gjyqësor duhet të sigurojë kushte që ajo pavarësi të jetë më transparente, dhe të mund të punojnë në mënyrë më efikase gjykatat”, deklaroi Limani.

As ai nuk u përjgigj nëse konsideorn se Këshilli gjyqësor duhet të shpërndahet, por tha se nëse duhet të bëhen reforma tët jera, Kuvendi është ai i cili mund ta ndryshojë Kushtetutën.

“Sepse krijuesi i Kushtetutës, Kuvendi është ligjvënës dhe krijues i Kushtetutës, ata kanë kompetencë nëse e ndryshojnë kushtetutën sepse dihet se amandamentet që janë sjellë në vitin 2006 se gjyqësori është autoritet i pavarur, por ata mund ta ndryshojnë kushtetutën, mund të sjellin edhe reforma të tjera”, tha Limani.

Gjyqtari nga Gjykata supreme, Isamedin Limani dhe gjyqtari nga Gjykata e Apelit Manstir, Aleksandar Kambovski u zgjidhën në 6 qershor të këtij viti pasi që gjykatësit votuan për kandidatët nga zona e tyre e apelit. Për Limanin votuan  shtatë gjykatës, ndërsa Kambovski u zgjodh për anëtar të Këshillit gjyqësor me gjithsej 28 vota të fituara.

Në pajtim me ligjin përr këshill gjyqësor anëtarët e Këshilli nga radhët e gjykatësve kanë mandat prej gjashtë viteve, me të drejtë rizgjedhjeje për edhe një mandat pas skadimit të së paku gjashtë viteve nga ndërprerja e mandatit paraprak në Këshillin gjyqësor.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Aksident në rrugën Gostivar-Ohër, automjeti godet një ari

Published

on

Një ari ka mbetur i ngordhur pasi një automjet e ka goditur mëngjesin e sotëm në rrugën e Gostivarit-Ohër, ndërsa nuk ka persona të ndaluar.

Sipas njoftimit në numrin e vetëm të urgjencës 112, aksidenti trafiku ka ndodhur në ora 05:37 në gurthyesin e dytë në rrugën Gostivar-Ohër.

“Në vendin e aksidentit janë të pranishëm zyrtarë policorë nga stacioni policor i Gostivarit dhe një ekip hetimor.

Për largimin e ariut të ngordhur nga rruga kryesore janë njoftuar edhe Parku Kombëtar i Mavrovës dhe Njësia e Zjarrfikësve – Gostivar”, thuhet në njoftimin e Qendrës Rajonale për Menaxhimin e Krizave – Tetovë.

Continue Reading

Më të lexuarat