Connect with us

Lajme nga vendi

Qeveria: Obligim për furrtarët ta prodhojnë dhe vendosin në qarkullim bukën e bardhë dhe gjysmë të bardhë, ndërsa për tregtarët të furnizohen dhe ta shesin

Published

on

Qeveria në mbledhjen e mrëmshme solli Vendim për caktim të obligimit që tregtarët të furnizohen dhe shesin lloje dhe sasi të caktuara të mallrave të caktuara tek konsumatorët, sipas orarit të caktuar, bazuar në baza ligjore i cili është paraparë të zbatohet deri më 31 maj të këtij viti.

Me Vendimin, siç kumtoi shërbimi qeveritar për shtyp, caktohet obligimi për tregtarët të cilët paraqesin persona juridik dhe fizik, të cilët janë regjistruar për kryerje të veprimtarisë tregtare në regjistrin adekuat në pajtim me ligjin, si dhe tregtarët të cilët paraqesin persona juridik dhe fizik të pregjistruar për kryerje të prodhimtarisë, të cilët prodhimet e veta i shesin në treg në shitore të veta apo tregtarëve të tjerë me prodhime ushqimore me shumicë dhe pakicë, të furnizohen dhe/apo të shesin bukë të bardhë dhe gjysmë të bardhë (të prerë apo të tërë).

“Tregtarët të cilët paraqesin persona fizik apo juridik, të cilët janë regjistruar për kryerje të veprimtarisë tregtare në regjistër adekuat në pajtim meligjin, në përputhjje me vendimin qeveritar, kanë për obligim në strukturën e furnizimit ditor të të gjitha llojeve të bukës, të furnizohen dhe të shesin së paku 80 për qind të bukës së bardhë dhe gjysmë të bardhë (të prerë apo të tërë). Tregtarët të cilët paraqesin persona fizik apo juridik të regjistruar për kryerje të prodhimit, të cilët prodhimet e veta i shesin në treg në shitore të veta apo tregtarëve të tjerë me prodhime ushqimore, me pakicë dhe shumicë, kanë për obligim ta prodhojnë dhe ta vendosin në qarkullim bukën e bardhë dhe gjysmë të bardhë (të prerë apo të tërë), në sasi prej së paku 80 për qind të prodhimit të kësaj buke në muajin dhjetor, të vitit 2022.

Tregtarët e cekur në këtë Vendim, për dërgesat e llojee të bukës të cekur gjithashtu në Vendim, prodhuesit të bukës duhet t’i paguajnë më së voni në afat prej 20 ditëve prej ditës së pranimit të faturës për bukën e dërguar.

Vendimi është në fuqi me ditën e publikimit në “Gazetën zyrtare të Republikës së Maqedonisë së Veriut”.

Advertisement

“Në arsyetimin e Vendimit që e propozoi Ministria e Ekonomisë, është cekur se sipas nenit 29 paragrafi 1 alinea 2 dhe 3 nga Ligji për tregti, Qeveria mund ta kufizojë përkohësisht ushtrimin e tregtisë, në rast të çrregullimeve serioze në tregun vendor për shkak të mungesës së mallrave të domosdoshmërisht të nevojshme për prodhim, përpunim dhe për jetë dhe shëndet të qytetarëve dhe çrregullim të tregut vendor për shkak të keqpërdorimit në qarkullim të prodhimeve dhe mallrave të caktuara. Duke e pasur parasysh të cekurën, sipas nenit 30 paragrafi 1 alinea 6 nga Ligji për tregti, Qeveria mund të caktojë obligim për tregtarët të furnizohen dhe shesin lloje dhe sasi të caktuara të mallrave të caktuara për konsumatorët, sipas një orari të caktuar”, ceket në kumtesë.

Në bazë të mbikëqyrjes së kryer nga Inspektorati shtetëror i tregut, Ministria e Ekonomisë kumtoi se u konstatuan shkelje serioze në tregun vendor në Shkup dhe Tetovë, për shkak të mungesës së bukës së bardhë dhe gjysmë të bardhë (të prerë apo të tërë), për të cilat Qeveria solli Vendim për caktim të çmimeve më të larta për disa prodhime të caktuara në tregtinë me pakicë, i cili hyri në fuqi më 28 shkurt të vitit 2023.

Advertisement

Lajme nga vendi

QMK: Një fëmijë i sëmurë është transportuar me helikopter nga Ohri në Stamboll

Published

on

Qendra për Menaxhim me Krizat (QMK) njoftoi se mëngjesin e sotëm një fëmijë tetë vjeçar është transportuar me helikopter në spitalin “Parku Mjekësor” në Stamboll të Turqisë, për një operacion në shtyllën kurrizore.

Transporti është realizuar me një helikopter të MPB-së i cili ka pajisje transportuese mjekësore, ndërsa fëmija tashmë është vendosur në Qendrën Mjekësore në Stamboll dhe për një kohë të shkurtër helikopteri do të kthehet në bazën në Shkup.

“Më datë 13 maj 2024, përmes numrit të vetëm të urgjencës 112 në QMK, ndërsa më pas me email në Qendrën e Menaxhimit të Krizave, është dërguar kërkesë nga prindi i fëmijës për transport nga Ohri deri në spitalin në Stamboll. Fëmija që u transportua me helikopter kishte probleme motorike, nuk mund të ecë në mënyrë të pavarur, nuk flet dhe ka një lakim të lartë të shtyllës kurrizore, mbi 80 për qind. Për shkak të problemeve të përmendura shëndetësore, transporti afatgjatë mund të ndikojë negativisht në shëndetin e fëmijës. Nëse merret parasysh se ky operacion në shtyllën kurrizore ishte një nga operacionet e vështira dhe të rrezikshme, dhe shërimi pas operacionit është afatgjatë dhe shumë i vështirë, veçanërisht në një gjendje të tillë, është vërtetuar se një lloj tjetër transporti me një kohëzgjatje të tillë është shumë i rrezikshëm për jetën e vajzës”, citon QMK.

Pas dërgimit të kërkesës në QMK, në koordinim ndërmjet Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Ministrisë së Shëndetësisë, kërkesa ka marrë përgjigje pozitive.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Nesër seanca konstituive, me shumë gjasa Afrim Gashi kryeparlamentar

Published

on

Nesër deputetët e posazgjedhur edhe zyrtarisht do të ulen në kolltukët e deputetëve pasi që para 20 ditëve morën mandat nga qytetarët. Seanca e cila është caktuar për në ora 11, ka katër pika. Së pari zgjidhet komisioni për verifikim, i cili ka për obligim që të verifikojë mandatet e deputetëve, e më pas do të vijojë edhe zgjedhja e Komisionit për zgjedhje dhe emërime. Sipas Rregullores së re, seanca konstitutive mund të zgjasë më së shumti 3 ditë, ndërsa përfundon pas zgjedhjes së kryetarit të shtëpisë ligjvënëse, i cili me shumë gjasa do të jetë kryetari i Alternativës, Afrim Gashi.Pasi që paraprakisht kryetari i Kuvendit, Jovan Mitrevski, e caktoi, nesër seancën do ta udhëheq deputeti më i vjetër, përkatësisht Merita Koxhaxhiku, nga Lidhja Demokratike e Izet Mexhitit. Me konstituimin e përmbajtjes së re parlamentare do të hartohet edhe shumica e re, e cila, siç është e ditur do ta ketë koalicioni i VMRO-DPMNE-së që pas negociatave që u mbajtën këto ditë duhet t’i bashkohet edhe VLEN dhe deputetët e ZNAM. Me këtë shumica e ardhshme paralmentare po i afrohet numrit të dy tw tretave. Mandat për deputet për herë të parë mori kryetari i VMRO-DPMNE-së, HristijanMickoskii cili do të jetë mandatari i ardhshëm për formimin e qeverisë së re. Disa nga deputetët e shumicës së re parlamentare në ulëset e deputetëve do të jenë vetëm një kohë të shkurtër sepse një pjesë e madhe prej tyre do të shkojnë në kabinetin e ri qeveritar. Situata është e ngjashme edhe me deputetët e koalicionit VLEN, liderët e të cilit u zgjodhën për deputetët, por pritet që disa prej tyre do të shkojnë në ekzekutiv, ose të vazhdojnë punën si kryetar komune. Nga ana tjetër, përfaqësuesit e deritanishëmtë qeverisë do të jenë në karriget e parlamentit të destinuara për opozitën. Ish-kryeministri dhe kryetari i LSDM-së në largim DimitarKovaçevski, ish-zëvendëskryeministri për ekonomi Fatmir Bytyqi, ish-ministri i punëve të brendshme OliverSpasovski, ai i bujqësisë LupçoNikollovski, ministrja e mbrojtjes SllavjankaPetrovska, e kulturës BiseraKostadinovskaStojçevska, për punë dhe politikë sociale,JovanaTrençevska, për transport dhe lidhjeBllagojBoçvarski, si dhe ish-drejtoresha e Drejtorisw sw tw ardhurave publike SanjaLlukarevska. Nga radhët e BDI-së, sërish deputet do të jetë kryetari i kësaj partie, AliAhmeti, e bashkë me të edhe ish-kryetari i Kuvendit, TalatXhaferi. Ish-ministrat e kësaj partie nuk janë në përbërjen e re parlamentare.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Haxhi 2024, nga Tetova udhëtojnë 452 persona

Published

on

Këtë vit organizimi për në Haxh ka filluar më herët se viteve të kaluara. Organizimi filloi që para fillimit të muajit të Ramazanit, me kërkesë të Ministrisë së Haxhit të Arabisë Saudite. Nga Muftinia e Tetovës thonë se fillimi më herët i organizimit ka qenë një lehtësim më i madh rreth përga&tjeve dhe organizimin e haxhit 2024. Të shtunën pritet të mbahet edhe një seminar sqarues me të gjithë ata që udhëtojnë për në haxh. Nga Tetova këtë vit për në Haxh sikurse edhe viteve të kaluara interesimi është i madh për të udhëtuar në vendet e shenjta dhe nuk janë përfshirë të gjithë të interesuarit, shkaku i numrit të kufizuar që lëshon Ministria e Haxhit. Udhëtimi për në haxh nga Tetova do të jetë më 6, 7 dhe 8 qershor.Udhëtimet e para nga Maqedonia e Veriut. për në vendet e shenjta, Mekë dhe Medina fillojnë më 4 qershor.

Nga Maqedonia e Veriut, këtë vit udhëtojnë 2020 persona për në haxh bashkë me udhëheqësit dhe ekipin mjekësor. Nga Tetova kemi 452 që do të shkojnë në haxh, duke përfshirë ekipin mjekësor dhe udhëheqësit profesional.

Mënyra e pagesës ka shkuar përmes sistemit bankar, pra qytetarët kanë paguar direkt në xhiro-llogarinë e Bashkësisë Fetare islame dhe kjo tashmë është e relizuar. Çmimi nuk ka ndryshuar nga viti I kaluar, pra kanë paguar nga 6550 euro. Në këtë çmim janë përfshirë të gjitha nevojat që kanë haxhilerët, pra, përpos banimit, qëndrimit në hotel, vaksninimit, prerja e kurbanit, veshja e posaçme, pra të githa nevojat janë në këtë çmim”, deklaroi muftiu Xhemaili. Udhëtimi nga Tetova më 6, 7 dhe 8 qershor do të bëhet me autobus deri në aeroport, ndërsa më pas me aeroplan. Udhëheqësit e grupeve, do të informojnë personat që udhëtojnë për datën dhe orën e nisjes. Haxhi është një nga pesë shtyllat e fesë islame dhe është një detyrim fetare që duhet të kryhet të paktën një herë në jetën e të gjithë myslimanëve të rritur të cilët janë fizikisht dhe financiarisht të aftë për të ndërmarrë udhëtimin, dhe që mund të mbështesin familjet e tyre gjatë mungesës së tyre.

Continue Reading

Më të lexuarat