Connect with us

Lajme nga vendi

Vazhdon ikja e mjekëve nga Maqedonia e Veriut

Published

on

Në pesë vitet e fundit, 939 mjekë janë larguar nga vendi, sipas të dhënave nga licencat e lëshuara për të punuar jashtë shtetit. Por kush do të mbetet të trajtojë qytetarët? Në disa komuna të vendit si Dojran dhe Çashkë nuk ka fare mjekë amë. Nëse vazhdon ky trend i ikjes, për 5 deri në 10 vjet nuk do të kemi fare mjekë amë, ka paralajmëruar kryetar i mjekëve të përgjithshëm Dragan Gjorgjievski.

Po potencoj edhe një herë se na duhen reforma më të shpejta dhe zbatimi i reformave që të mund mjekët e rinj të qëndrojnë në këtë vend, sepse mjekët që punojnë në shtëpitë e shëndetit te koncensionerët përballen me probleme serioze. . Me ikjen e pronarit jashtë shtetit ose daljes në pension, ngelim në rrugë bashkë me infermieret. Ky problem është që 10 vjet dhe nuk po gjendet asnjë zgjidhje, tha Dragan Gjorgjievski, specialist i mjeksisë familjare.

Për mungesën e mjekëve dhe shërbimeve në disa ambulanta, Ministri i Shëndetësisë Bekim Sali ka thënë se duhet të reduktohet numri i institucioneve shëndetësore nëpër disa komuna, duke marrë si shembull Strugën dhe Ohrin.

Reduktimi i institucioneve shëndetësore por jo edhe i vendeve të punës. Që nënkupton se nuk kemi nevojë që në dy qytete të afërta të kemi 8 kujdestari kur mund të kemi dy, domethënë mund të racionalizohen të gjitha këto dhe ne po punojmë në atë drejtim, tha ministri i shëndetësisë Bekim Sali.

Advertisement

Po çfarë është bërë deri më tani për ta ndaluar këtë eksod mjekësh? Nga Ministria e Shëndetësisë, radhisin disa masa, siç është mundësia që çdo mjek i ri të angazhohet në sistemin shëndetësor publik dhe paguhet për punën e tij dhe fiton përvojën përkatëse. Thonë se janë rritur ndjeshëm pagat e mjekëve, infermierëve, personelit mjekësor dhe jomjekësor, pasataj se sigurohen fonde për punën e investuar të specializantëve privatë, me të cilat ata marrin një pagë për punën e tyre ndërsa në fund cekin se nga 1 janari i këtij viti është rritur vlera e pikës së kapitacionit për mjekët e përzgjedhur në mjekësi të përgjithshme, gjinekologji dhe stomatologji.

“-çdo mjek i ri fitoi mundësi të angazhohet në sistemin shëndetësor publik, paguhet për punën e tij dhe fiton përvojën përkatëse

-janë rritur ndjeshëm pagat e mjekëve, infermierëve, personelit mjekësor dhe jomjekësor
-sigurohen fonde për punën e investuar të specializantëve privatë, me të cilat ata marrin një pagë për punën e tyre
-nga 1 janari i këtij viti është rritur vlera e pikës së kapitacionit për mjekët e përzgjedhur në mjekësi të përgjithshme, gjinekologji dhe stomatologji”, thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

Mendim në lidhje me ikjen e mjekeve e ka shprehur edhe ish-ministri i Shëndetësisë Nikolla Todorov, i cili si arsye numëron mos ndërtimin e Qendrave spitalore, sipas tij, një faktor negativ shtesë është ndalimi i projektit të trajnimit për mjekët tanë në qendrat më të mira mjekësore në botë.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Saiti: Vendimet e Gjykatës Kushtetuese doemos të respektohen

Published

on

Vendimi i Gjykatës Kushtetuese duhet të respektohet. E lexova deklaratën e tyre dhe është e vërtetë, ato nuk përcaktojnë pagën, por kanë korrigjuar dispozita që sipas tyre konsiderojnë se mund të korrigjohen, deklaroi kryetari i Shoqatës së gjyqtarëve, Xhemali Saiti.

Në pyetjen e gazetarëve në kuadër të Konferencës së sotme të gjyqtarëve 2023, me rastin e 31 Marsit – Ditës së gjyqësorit, Saiti theksoi se çështja është nëse shteti për momentin ka kapacitete ekonomike për t’i përmbushur ato kërkesa.

“Kjo mënyrë e përllogaritjes së pagës e cila ekzistonte deri më tani është bllokuar me një dispozitë e cila duhej të ketë karakter të përkohshëm, por ajo dispozitë ka që zbatohet tashmë 15 vite. Çështje tjetër është se a ka për momentin shteti kapacitet ekonomik për t’i përmbushur këto kërkesa, atë çështje me siguri e dinë njerëz nga qeveria dhe mund të përgjigjen”, tha Saiti.

Ai shprehu edhe indinjatën e tyre për mospërmbushjen e obligimeve të Qeverisë ndaj gjyqtarëve lidhur me rritjen e pagave.

Advertisement

“Ju e dini se jemi në një proces të gjatë negociatash me Qeverinë, duke hequr dorë nga kërkesat tona legjitime që të miratohet Ligj për pagat e gjyqtarëve i cili një ditë para vendimit të Gjykatës Kushtetuese u dorëzua në Komisionin para Kuvendit dhe u bllokua përmes amendamenteve, pastaj pasoi vendimi i Gjykatës Kushtetuese”, sqaroi Saiti, duke shtuar se pushteti ekzekutiv dhe legjislativ duhet ta përmbushin obligimin e tyre.

Gjykata Kushtetuese me vendim për shfuqizimin e dy neneve të Ligjit për paga dhe kompensim të funksionarëve, mundësoi rritjen e pagave të funksionarëve shtetërorë për 78 për qind. Me vendimin, përveç kryeministrit, presidentit, kryetarit të Kuvendit dhe të gjithë kryerësve të funksioneve publike përfshihen edhe gjyqtarët kushtetues.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Zhduket një vajzë 12-vjeçare nga Shkupi, prindërit e saj kërkojnë ndihmë

Published

on

Një vajzë 12-vjeçare nga Shkupi është zhdukur që nga dje. Thirrje për ndihmë kanë publikuar edhe prindërit që kanë denoncuar rastin në polici mbrëmjen e djeshme në rrjetet sociale.

Familja e 12-vjeçares Anisa Ajro nga Shkupi që nga mëngjesi i sotëm është në kërkim të saj në rrjetet sociale dhe janë lënë numra telefoni që kushdo që e sheh të telefonojë të afërmit e saj. Të dhënat zyrtare thonë se vajza është larguar disa herë nga shtëpia dhe me ndihmën e policisë është kthyer pranë familjes.

“Më datë 30.03.2023 në Stacionin Policor Bit Pazar në ora 20:30, E.A.(38) ka raportuar se vajza e tij A.A.(12) ka ikur, ndërsa rreth orës 22:00 G.O.(39) ka lajmëruar se vajza e tij ka ikur vajzën MK (15). ). MK dhe më parë në disa raste ajo është larguar nga shtëpia dhe është kthyer mbrapsht. “Po merren masa për gjetjen e personave”, tha MPB për “A1on”.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Në rrugën magjistrale Shkup-Bllacë gjendet një trup i pajetë

Published

on

Në rrugën magjistrale Shkup-Bllacë, mbrëmë rreth orës 23:30 (30.03.2023) është denoncuar se tek qarkorja në Vizbeg është gjetur një trup i pa jetë, pa kokë. Në vend ngjarje ka dalë ekip i mjekësisë ligjore dhe prokuror publik.

Sipas informacioneve të para, me siguri bëhet fjalë për migrant ilegal i cili është rrëzuar nga kamioni në të cilin ka qenë duke udhëtuar, ndërsa më pas është shkelur nga një makinë e rëndë që nuk është ndaluar në vendin e ngjarjes. Më tepër informacione pritet gjatë ditës.

Continue Reading

Më të lexuarat