Connect with us

Lajme nga vendi

Pasojat më të mëdha nga përdorimi i fishekzjarrëve i vuajnë fëmijët, MPB rikujton se ndalohet shtija e mjeteve piroteknike

Published

on

Pavarësisht dënimeve dhe fushatave sensibilizuese, përdorimi dhe shitja e fishekzjarrëve vazhdon të jetë shqetësues, tradicionalisht në muajin dhjetor apo në prag të Vitit të Ri. Autoritetet policore theksojnë se po bëjnë veprime për të parandaluar shitjen e mjeteve piroteknike dhe rrjedhimisht fushatë për prezantimin e rreziqeve nga përdorimi i tyre, ndërkaq sipas sociologut Latif Mustafa, këto mjete, ndikimin më të madh negativ e kanë te fëmijët, shkruan Portalb.mk.

Zyrtarët policorë të Sektorit për Punë të Brendshme (SPB) Tetovë kanë filluar aktivitetet e tyre parandaluese për zbulimin, parandalimin dhe sanksionimin e blerjes dhe shitjes së paligjshme të fishekzjarrëve dhe mjeteve tjera piroteknike në Gostivar dhe Tetovë.

“Tregtarët vendas janë këshilluar gjithashtu që të përmbahen nga shitja e lëndëve piroteknike, sepse në të kundërt do të përballen me parashtresa adekuate dhe pasoja tjera juridike penale. Aktivitete të ngjashme do të zhvillohen edhe në periudhën në vijim, për të kontribuar në përballjen me shitjen dhe aktivizimin e paligjshëm të lëndëve piroteknike para dhe gjatë festave të ardhshme”, tha Fatmir Rexhepi nga SPB Tetovë.

Deri më tani në këtë rajon nuk ka rast të konfiskimit të fishekzjarrëve.

Përdorimi i tyre sipas sociologut Latif Mustafa ndikimin më të madh negativ e ka të fëmijët, ndërsa përdorimi i tyre para se gjithash, është përdorim me motive komerciale.

Advertisement

“Fëmijët, kryesisht, nxiten nga filmat vizatimorë, filmat e animuar në përdorimin tyre. Pavarësisht se në këto filma nuk vërehet qartë se ato përdoren nga fëmijët, mirëpo bota komerciale i targeton pikërisht fëmijët në përdorimin e tyre. Por nuk mund të themi që, më pak se fëmijët, i përdorim edhe të rriturit, kjo shpeshherë e nxitur nga pamundësia e përdorimit të armëve, një traditë e hershme e jona në raste festash, kështu që me përdorimin e fishekzjarrëve këto persona shuajnë një lloj yshtje për përdorimin e armëve. Fatkeqësisht ata bëhen model i keq edhe për fëmijët. Disa lloje të fishekzjarrëve janë të ndaluara me ligj dhe ato futen përmes kontrabandës. Në përgjithësi është ves, dukuri e shëmtuar dhe duhet mënjanuar sa më parë ngaqë përdorimi i tyre krijon shqetësim, ngacmim e tmerrim të njerëzve. Përdorimi i tyre është i shëmtuar, nxit trazirë dhe shqetësime tee njerëzit dhe përfundimisht duhet mësuar që të kremtojmë si njerëz”, theksoi Mustafa.

Ministria e Punëve të Brendshme deri tani ka konfiskuar deri më tani 100 mijë copa të mjeteve prioteknike.

“Deri më tani kemi konfiskuar rreth 100.000 copë të mjeteve piroteknike, prej tyre 4.000 janë pikërisht në territorin e komunës së Kumanovës”, tha ministri Oliver Spasovski për sasinë e konfiskuar në vitin 2022.

Pavarësisht dënimeve dhe fushatave sensibilizuese nga autoritetet, përdorimi dhe shitja e fishekzjarrëve vazhdon të jetë shqetësues, tradicionalisht në muajin dhjetor, në prag të Vitit të Ri

Advertisement

Dje, autoritetet policore në bashkëpunim me Kryqin e Kuq të Shkupit organizuan dhe ushtrim demonstrues për parandalimin e përdorimit të mjeteve piroteknike gjatë së cilës u prezantuan rreziqet nga përdorimi, me qëllim të ndërgjegjësimit të qytetarëve.

Autoritetet policore, gjithashtu në mbarë vendin shpërndajnë dhe fletushka me qëllim që t’i njoftojnë qytetarët me rrezikun nga mjetet piroteknike.

Kujtojmë që Ligji për shkelje kundër rendit dhe qetësisë publikenë nenin 31 parasheh gjobë në shumë prej 200 deri në 500 euro në kundërvlerë denari për atë që pa autorizim qëllon me armë zjarri, përdor mjete piroteknike ose lëndë të ngjashme shpërthyese ose djegëse, ose në mënyrë të ngjashme prish qetësinë dhe sigurinë e qytetarëve.

Sipas Kodit Penal, neni 396 parashikon prodhimin, mbajtjen dhe tregtimin pa leje të armëve ose materieve shpërthyese:

Kushdo që i paautorizuar prodhon, posedon, shet, blen ose shkëmben armë zjarri, municion ose lëndë plasëse, dënohet me burgim prej tre deri në dhjetë vjet;
Nëse lënda e veprës nga paragrafi 1 është një sasi më e madhe e armëve të zjarrit, municionit ose eksplozivit, ose armëve të zjarrit, municionit ose materieve shpërthyese që qytetarëve u është ndaluar, kryesi dënohet me së paku pesë vjet burg.
Autoritetet apelojnë për kujdes dhe mbrojtje nga pasojat e mundshme nga përdorimi i mjeteve piroteknike, sidomos gjatë kësaj periudhe.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Shkelet me makinë një i mitur në Tetovë

Published

on

MPB Maqedoni informon se dje në një i mitur është shkelur me makinë nga një shofer nga Tetova.

“Me datë 19.06.2024 në ora 17:30 në SPB Tetovë është denoncuar se në rrugën “Ljubo Bozhinoski – Pish” në Tetovë, automjeti i pasagjerëve “Opel Vectra” me shenja regjistrimi Tetova, i drejtuar nga M.R.(33) nga Tetova ka goditur një këmbësor të mitur nga Tetova”.

“Në aksident i mituri ka pësuar lëndime të rënda trupore, të cilat janë konstatuar në Spitalin klinik të Tetovës. Inspektim është kryer nga ekipi inspektues i SPB Tetovë”, thuhet në njoftim.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

Published

on

Nga sot deri të martën (25 qershor deri në orën 15) do të realizohet regjistrimi i parë elektronik i nxënësve për regjistrim në arsimiin e mesëm për vitin shkollor 2024/2025. Regjistrimi i dytë do të jetë më 1 korrik dhe 2 korrik deri në orën 15.

Me qëllim që të optimizohet procesi i përgjithshëm i regjistrimit në shkollat ​​e mesme, Ministria e Arsimit dhe Shkencës edhe këtë vit nëpërmjet shërbimit digjital mundësoi aplikim elektronik. Regjistrimi i nxënësve do të realizohet përmes linkut në portalin e shërbimeve elektronike të MASH-it https://e-uslugi.mon.gov.mk me njoftim të veçantë për nxënësit e shkollave të mesme përmes llogarive të tyre përdoruese në schools.mk.

Nga MASH-i sqaruan se regjistrimi i sistemit nuk do të kërkohet dhe paralajmërimi do të bëhet ekskluzivisht me përdoruesit e schools.mk.

“Udhëzimi i hyrjes / paraqitjes në sistem dhe plotësimi i aplikacionit do të vendoset me link në faqen e hyrjes / paraqitjes” theksoi MASH-i.

Në fund të marsit MASH-i e publikoi Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike për vitin shkollor 2024/2025. Në të janë cekur dokumentet e nevojshme, mënyra e aplikimit dhe afatet e konkurseve.

Advertisement

Rang-listën përfundimtare me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira pas regjistrimit të parë, çdo shkollë duhet ta publikojë më 26 qershor më së voni deri në orën 9, në vend publik në shkollë dhe/ose në faqen e intrnetit të shkollës.

Në shkollat ku do të ketë testim kualifikues do të organizohet më 28 qershor, ndërsa rang-listat përfundimtare me rezultatet do të publikohen më 28 qershor në vend publik në shkollë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Një person nga Struga dyshohet për prodhim të diplomave të falsifikuara

Published

on

MPB njofton se është dorëzuar kallëzim penal kundër një 34-vjeçari nga Struga për shkak të dyshimit se ka falsifikuar diplomë.

“Zyra e jashtme për çështje penale Strugë ka dorëzuar kallëzim penal kundër D.M (34) nga Struga për shkak të dyshimit se ka kryer veprën penale “falsifikim i dokumenteve”.

Më datë 04.06.2024, gjatë kontrollit në banesën e të dyshuarit janë gjetur dhe konfiskuar diploma false dhe një kompjuter me dosje (file) për krijimin e diplomave të falsifikuara”, thonë nga MPB.

Continue Reading

Më të lexuarat