Connect with us

Lajme nga vendi

Plani i ri për Kodrën e Diellit parasheh hotele, vikend shtëpiza, shtigje skijimi, borë artificiale…

Published

on

Shtigje të skijimit, sisteme për borë artificiale, kapacitete akomoduese, parkingje, teleferikë, objekte hotelierike, si edhe shtëpi alpinistësh, parasheh plani për zhvillimin e Qendrës për skijim Kodra e Diellit, që sot në konferencë shtypi e prezentoi kompania “TehnoAlpin”, ndërsa është miratuar nga Qeveria. Bëhet fjalë për investim me vlerë prej mbi 180 milionë eurosh.

Investimi duhet të realizuar duke filluar nga viti 2023 dhe do të zbatohet në gjashtë fazë investuese, prej të cilave e para është thuajse 55 milionë euro.

Përfaqësuesi i kompanisë “TehnoAlpin” Nemanja Xhogo potencoi se qëllimi i tyre është të tërheqin sa më shumë turistë në Kodrën e Diellit.

Ai potencoi se planifikojnë t’i bëjnë 16 shtigje skijimi.

Advertisement

“Nëse zhvillohet shtigje të reja skijimi atëherë duhet të kemi teleferikë të rinj. Gjithsej dëshirojmë t’i ndërtojmë nëntë teleferikë, ndërsa në fillim do t’i bënim dy prej tyre. Në fazë të parë do t’i ndërtonim sistemet për dëborë artificiale, ato janë vërtetë shumë të rëndësishme, dëshirojmë që ato të jenë plotësisht të amortizuara dhe të lidhen me softuerin tonë. Kjo është shumë e rëndësishme për qendrat e skijimit pasi planifikojmë të punojmë mbi 100 ditë në Kodrën e Diellit, ndërsa nëse dëshirojmë ta bëjmë një gjë të tillë na duhen sisteme për dëborë artificiale që të mund të garantojmë hapjen e sezonit në fillim të dhjetorit dhe mbylljen në fund të marsit”, theksoi Xhogo.

Ai potencoi se dëshirojnë të investojnë edhe në skijimin kros-kantri dhe se planifikojnë t’i ndërtojnë 15 kilometra shtigje të reja për kros-kantri.

Ai shtoi se është e rëndësishme ky vend turistik përveç se në sezonin dimëror të shfrytëzohet edhe në sezonin veror, dhe për këtë të planifikojnë të investojnë edhe në ndërtimin e teleferikëve apliniste të cilat do të jenë pranë liqeneve so edhe në shtigje të reja për biçikleta.

“Faza e parë është shumë e rëndësishme për ne, planifikojmë ta zbatojmë në periudhë nga viti 2023 – 2028, ndërsa më pas i kemi edhe gjashtë fazë, me çka janë gjithsej shtatë faza për t’u rinovuar e gjithë qendra e skijimit Kodra e Diellit. Do të kemi kthim të mjeteve vetëm nëse mund t’i garantojmë më shumë se 100 ditë për skijim, nëse nuk e arrijmë këtë numër atëherë mund ta harrojmë kthimin, kjo nuk do të funksionojë”, potencoi Xhogo.

Ministri i Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor, Naser Nuredini në konferencë shtypi në Qeveri potencoi se Kodra e Diellit është qendër turistike në Republikën e Maqedonisë së Veriut që është locuar në lartësi mbidetare prej mbi 1700 metrash, ku ekziston mundësia për t’u kënaqur në skijim dhe sporte të tjera dimërore në qiell të hapur gjatë sezonit më të ftohtë, si edhe për t’i shijuar sportet alpiniste klasike verore, falë një numri të madh të shtigjeve dhe shtigjeve alpiniste.

Advertisement

Ministri potencoi se teleferiku në qytetin e Tetovës më nuk është funksional dhe se qasja në qendrën e skijimit tani është e mundur me përdorimin e automjetit.

Nuredini potencoi se pjesa më e madhe e kapaciteteve hotelierike janë vjetruar, ndërsa shërbimet lidhur me lokalet për ushqim dhe pije janë të pakta, ndërsa në pjesët më të larta malore nuk ka shtëpi alpiniste.

Ai konstatoi se kryesisht turizmi i maleve tona, edhe pse është duke përjetuar trend pozitiv, ka nevojë të fuqishme për riadaptim masiv dhe rinovimin e kapaciteteve ekzistuese për t’i plotësuar standardet vijuese për cilësi që i kërkon tregu, pasi, siç potencoi, pa e bërë këtë u kanoset rreziku nga zhdukja.

“Duke u nisur prej këtyre fakteve kemi iniciuar studim fizibiliteti për projektin për rinovimin e qendrës për skijim Kodra e Diellit. Kodra e Diellit në të kaluarën ishte sfidë për emra shumë të njohur për spotet dimërore, për fat të keq mosinvestimi shumëvjeçar ka çuar drejt ngecjes serioze dhe mosshfrytëzueshmërisë së mundësive dhe kapaciteteve të shumta për zhvillimin e turizmit që e ofron ky lokalitet alpinist të vlerësuar lartë edhe në nivel evropian edhe në nivel botëror. Kënaqësi e madhe është që arritëm të marrim ofertë serioze nga një kompani evropiane me renome prej Triolit Jugor, “TehnoAlpin” i cili është lider botëror në prodhimtarinë dhe instalimin e sistemeve për borë artificiale, ekspert i njohur për disejnimin e terreneve të skijimit dhe zonave të skijimit”, potencoi Nuredini.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Ministria e Brendshme dyshon për terrorizëm një të mitur, fëmija dërgonte kërcënime me bombë nga shtëpia

Published

on

Ministria e Punëve të Brendshme sot (22.03.2023) në Prokurorinë Themelore Publike për krim të organizuar dhe korrupsion ka dorëzuar kallëzim penal kundër një 15-vjeçari nga Shkupi, për veprën penale “terrorizëm”.

Merrni lajme në Viber
“Më datë 24.02.2023, i mituri i denoncuar ka krijuar një adresë emaili duke përdorur celularin e tij dhe në të njëjtën ditë duke përdorur kompjuterin laptop nga shtëpia e tij ka dërguar një mesazh me përmbajtje kërcënuese në adresën zyrtare të emailit të një shkolle të mesme në. Shkupi, i cili ka kryer kontrolle, është konstatuar se është fals. Në të njëjtën kohë, për të fshehur aktivitetet e tij gjatë dërgimit të mesazhit, i mituri ka përdorur një aplikacion VPN.

Pas masave dhe aktiviteteve të ndërmarra nga Sektori për krime kompjuterike dhe kriminalistikë digjitale, është konstatuar IP adresa e përdorur, pronar i së cilës është babai i të miturës, dhe në bazë të urdhëresës për bastisje në shtëpi të lëshuar nga Gjykata Themelore Penale Shkup, është bërë bastisje. është kryer në shtëpinë e prindit të të miturës, nga ku është konfiskuar përkohësisht telefoni celular, karta SIM dhe kompjuteri laptop në përdorim të të miturës.

Nga ekspertiza e kryer është konstatuar se e njëjta adresë elektronike është përdorur për dërgimin e mesazheve me përmbajtje kërcënuese në disa shkolla në territorin e qytetit të Shkupit nga celulari dhe nga kompjuteri laptop në disa raste”, tha Ministria e Brendshme.

Advertisement

Më datë 03.03.2023, në prani të prindit të tij, inspektor për të mitur dhe dhunë në familje nga RSV Shkup dhe avokat, me të miturin është bërë intervistë zyrtare në stacionin policor, me ç’rast i njëjti ka sqaruar mënyrën e kryerjes së veprës penale.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Komunat shqiptare, shtrijnë dorën e bashkëpunimit

Published

on

Me iniciativë të  ambasadorit të Shqipërisë në Kosovë Qemal  Minxhozi, disa kryetarë të komunave nga Shqipëria dhe Kosova, kanë vizituar komunën e Tetovës.Ky takim, ka për qëllim thellimin e bashkëpunimit mes komunave në sferën e turizmit, ndërsa komuna e Tetovës ka një bashkëpunim me disa prej komunave në shumë sfera, sidomos në sferën e kulturës, turizmit dhe sportit, tha nikoqiri i këtij takimi Bilall Kasami, kryetar i komunës së Tetovës.

“Janë disa projekte të përbashkëta si me komunën e Pejës, me Durrësin, me Bujanocin dhe Ulqinin tani më kemi bashkëpunim, në kuadër të aktiviteteve sportive , me komunën e Prizrenit këtë vit veçmë fillon bashkëpunimi për promovimin e Turizmit, ku rruga e Butiqeve në Tetovë do të fillojë së shpejti të rikonstruohet dhe do të ketë pamje moderne, poashtu bashkëpunim kemi me komunën e Gjilanit ku kemi konkuruar në fonde ndërkombëtare, prandaj kemi bashkëpunim me një pjesë të madhe të komunave “, tha kryetari i komunës së Tetovës Bilall Kasami.

Për ambasadorin e Shqipërisë në Kosovë Qemal  Minxhozi, ky bashkëpunim duhet të thellohet edhe më shumë në të ardhmen që edhe qytetarët e Shqipërisë dhe Kosovës të njihen me rajonet shqiptare.

“Ne dëshirojmë që të kemi një program të përbashkët turistik, si Kossva, si Shipëria, si Maqedonia e veriut.Ka patur mbledhje të përbashkëta të qeverive mes këtyre shteteve dhe ne dëshirojmë që të integrohemi bashkërisht, edhe në sferën e turizmit.Prandaj, pushteti lokal ka edhe obligim që të vazhdojë implementimin e vendimeve të qeverive”, tha ambasadori  i Shqipërisë në Kosovë Qemal  Minxhozi.

Advertisement

Lidhjet mes komunave shqiptare nuk kanë munguar në të kaluarën dhe këta lidhje duhet edhe më shumë të zhvillohen, tha kryetari i komunës së Gjakovës Ardian Gjini.

“Ne dëshirojmë që me pas sa më shumë bashkëpunim më të afërt, e dijmë se afërisa jonë me Tetovën dhe komunat me shumicë shqiptare në Maqedoninë e veriut, i ndihmojnë edhe Kosovës edhe Shqipërisë duke pasur marrëdhënie më të afrëta njëherë me vet shtetin e Maqedonisë së Veriut, por edhe neve në mes veti me rritur këtë bashkëpunim në të gjitha sferat edhe në arsim, turizëm edhe në kulturë edhe në sfera tjera.Lidhjet nuk kanë munguar dhe këta lidhje duhet edhe më shumë me i zhvilluar” tha kryetari i komunës së Gjakovës Ardian Gjini.

pas qëndrimit në tetovë ku është vizituar edhe xhamia e pashës, kryetarët e komunave shqiptare nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia e veriut dhe Lugina e Preshevës, janë nisur për në Pogradec të Shqipërisë.

 

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

MPB dhe SHGM me protokoll për sigurinë e gazetarëve në internet

Published

on

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, sot ka mbajtur takim pune me grupin punues të Shoqatës së Gazetarëve të Maqedonisë, të udhëhequr nga kryetari i SHGM-së Mlladen Çadikovski, në të cilin u promovua  Protokolli i përgatitur për sigurinë e gazetarëve në internet, me fokus për gazetaret.

Si rezultat i zhvillimit të këtij protokolli, ndër të tjera, në Ministrinë e Punëve të Brendshme është caktuar një person-pikë kontakti  për kërcënimet në internet ndaj gazetarëve dhe në përgjithësi punonjësve të medias. Protokolli ofron hapa praktike që gazetarët të veprojnë kur janë subjekt i një kërcënimi përmes rrjeteve sociale dhe në përgjithësi në internet, përmes përfshirjes proaktive të Ministrisë së Punëve të Brendshme në mbrojtjen e punonjësve të medias. Ky është një nga aktiviteteve të rradhës  të zhvilluara bashkërisht nga MPB-ja she SHGM-ja  për përmirësimin e sigurisë së gazetarëve, që nga viti 2017, kur u nënshkrua një Memorandum Bashkëpunimi.

Në takim u diskutua edhe për aspekte të tjera të sigurisë së gazetarëve dhe punonjësve të medias gjatë kryerjes së aktiviteteve të tyre, kërcënimet që janë të pranishme në hapësirën e internetit, nevojën për raportim të lirë dhe të papenguar të ngjarjeve në terren, efikasitetin në mbrojtjen e gazetarëve me zbatim të plotë të instrumenteve ligjore që kanë institucionet dhe u theksua bashkëpunimi i shkëlqyer mes MPB-së dhe SHGM-së.

“Është e qartë se impenjimi  ynë si ministri është që gazetarëve t’u ofrojmë të gjitha kushtet që ata ta bëjnë punën e tyre pa probleme dhe këtë e kemi treguar që nga viti 2017 e deri më tani. Nuk duhet të ketë asnjë dyshim për këtë, sepse liria e mediave është një nga shtyllat bazë mbi të cilën mbështetet demokracia. Dhe ky protokoll, në përpilimin e të cilit kanë marrë pjesë përfaqësues të MPB-së, SHGM-së dhe ekspertë të komunitetit akademik, ofron zgjidhje që do të kontribuojnë që çdo gazetar, veçanërisht femrat gazetare, të ndihen të sigurtë, por edhe të dijnë të veprojnë në rastet e kërcënimeve online. Për ne liria e gazetarëve është prioritet dhe në atë drejtim vazhdojmë me aktivitete të rradhës në bashkëpunim me SHGM-në. Në periudhën paraprake  kemi kryer trajnime të shumta, së bashku me SHGM-në dhe Misionin e OSBE-së në Shkup, kemi zhvilluar Doracakun për sigurinë e gazetarëve gjatë ngjarjeve me rrezikshmëri të lartë dhe sot mund të konstatojmë se është përgatitur  edhe Protokolli për sigurinë e gazetarëve në internet”, theksoi ministri Spasovski.

Kryetari i SHGM-së Mlladen Çadikovski tha se ky Protokoll është një hap plus në ndërtimin e një atmosfere të sigurt për të punuar gazetarët.

“Besojmë se ky është një hap pozitiv në kuadër të rritjes së sigurisë së kolegëve gazetarë. Sot ne jo vetëm përballemi me kërcënime për sigurinë tonë, por përballemi edhe me rrezikun e kërcënimeve online, ku fatkeqësisht, viktimat kryesore janë gazetaret. Në këtë mënyrë presim që të zvogëlohen sulmet dhe rreziku prej tyre dhe të zhduket mosndëshkimi i autorit. Shpresojmë që rekomandimet që gjenden në këtë Protokoll do ta gjejnë vendin e tyre në krijimin  e një atmosfere të sigurt për punën e gazetarëve”, tha Çadikovski.

Advertisement

Në procesin e përgatitjes së këtij Protokolli janë bërë analiza të gjëra, është përdorur literatura aktuale ligjore për këtë temë, si dhe praktika të shumta institucionale, për të gjetur qasjen më të mirë për mbrojtje dhe siguri më të madhe të gazetarëve në internet. Në këtë mënyrë do të zvogëlohet mundësia e autocensurës për shkak të frikës ekzistuese të sulmit dhe do të rritet liria e shprehjes dhe standardet profesionale gazetareske. Anëtarë të grupit punues të përbërë për përgatitjen e këtij protokolli nga SHGM-ja ishin Mlladen Çadikovski dhe Dragan Sekullovski, Nikolla Dujovski, profesor në Fakultetin e Sigurisë Shkup në USHKO Manastir, Jasna Baçovska Nediq, profesoreshë në Fakultetin Juridik “Justiniani i Parë” Shkup, Toni Angellovski, ndihmës i ministrit për Marrëdhënie me Publikun dhe Planifikim Strategjik në MPB, ndërsa nga femrat gazetare në grupin punues ishin Sashka Cvetkovska, Evi Shkopi dhe Kristina Atovska.

Continue Reading

Më të lexuarat