Connect with us

Lajme nga vendi

Shaqiri: Buxheti i MASH-it për vitin e ardhshëm do të jetë 450 milionë euro

Published

on

Buxheti i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MASH) për vitin 2023 do të jetë 450 milionë euro, që është për 8,4 për qind më shumë në krahasim me mjetet buxhetore të cilat do të realizohen deri në fund të këtij viti kalendarik vit, informoi në konferencën e sotme për shtyp ministri dikasterial Jeton Shaqiri.

Sipas tij, shuma e mjeteve konfirmon se arsimi është në pozitë të lartë në agjendën e Qeverisë dhe në planin e ri të punës.

“Madje edhe në kushtet e krizës energjetike dhe ekonomike, jemi të vendosur t’i përkushtohemi zhvillimit të arsimit në vend që të garantojmë vetëm funksionimin optimal të sistemit arsimor kombëtar. Ne vazhdojmë me ndryshimet që duhet të ndodhin për të integruar arsimin tonë në hapësirën arsimore evropiane. Ne i mbulojmë të gjitha aspektet përmes të cilave kemi punuar deri më tani – infrastrukturën arsimore, planprogramet apo tekstet shkollore, motivimin e mësimdhënësve përmes rritjes së pagave dhe trajnimeve të vazhdueshme, bursave dhe subvencioneve për studentë dhe nxënës”, tha Shaqiri.

Ai theksoi se pjesa më e madhe e buxhetit u transferohet njësive të vetëqeverisjes lokale për funksionimin e shkollave fillore dhe të mesme. Gjithsej 313 milionë euro do t’u transferohen komunave, që është një rritje prej 12.1 për qind, pra për 34 milionë euro në raport me bllok dotacionet.

Advertisement

Buxheti për paga në arsim do të jetë 68 milionë euro ose 9.2 për qind, pra gjashtë milionë euro më i lartë se në vitin 2022.

Ministri paralajmëroi se investimet në infrastrukturën arsimore do të vazhdojnë me intensitet të shtuar dhe janë planifikuar 18.3 milionë euro ose 8.9 për qind më shumë mjete krahasuar me këtë vit.

“Do të fillojmë ndërtimin e objektit për nevojat e Universitetit “Nënë Tereza” në Shkup. Do të vazhdojë ndërtimi i objektit në FSHIIK- fakulteti për kulturë fizike në Shkup. Do të ndërtohet një objekt i ri do të ndërtohet në shkollën e mesme “Sami Frashëri” në Kumanovë. Do të fillojnë aktivitetet për rikonstruksionin e plotë të të nëntë konvikteve shtetërore të studentëve dhe brenda 30 muajve ato duhet të bëhen efikase moderne energjetike…”, informon Shaqiri.

Gjithsej 19.5 milionë euro janë planifikuar për pagesën e bursave, duke përfshirë të gjitha kategoritë e reja që futen për pjesëmarrjen e studenteve dhe konvikteve studentore, si dhe për subvencione të tjera siç është shujta e subvencionuar e studentëve.

Në pjesën e shkencës, ai paralajmëroi se MASH vazhdon me sigurimin e të gjitha mundësive të qasshme të punëtorëve shkencor-hetimor.

Advertisement

Pret që të gjitha projeksionet dhe qëllimet e projektuara për vitin e ardhshëm të realizohen në kuadër të afateve të parapara.

Advertisement

Lajme nga vendi

Aksion policor si nëpër filma, arrestohen dy persona në pik pagesën afër Tetovës

Published

on

Ministria për Punë të Brendshme njofton se gjatë ditës së sotme policia e Shkupit në bashkëpunim me atë të Tetovës ka arrestuar dy persona nga Haraçina, pasi të njëjtit janë kapur duke transportuar 35 kilogramë drogë. Nga MPB bëjnë të ditur se pas dokumentimit të plotë të rastit ndaj dy personave në fjalë po ngritët kallëzim përkatës.

“Në orët e paradites në pikën pagesore në magjistralen Gostivar – Tetovë, zyrtarët policorë i kanë dhënë shenjë ndalimi automjetit të pasagjerëve “Range Rover”, me targa të Shkupit, i drejtuar nga K.A.(32), në të cilin O.A. (23) ishte pasagjer, të dy nga fshati Haraçinë i Shkupit. Personat nuk i janë bindur urdhrit të policisë për ndalimin e mjetit, por janë larguar me vrap duke dëmtuar një automjet të policisë, por shumë shpejt janë ndaluar dhe privuar nga liria. Gjatë kontrollit në bagazhin e automjetit janë gjetur 4 thasë me marihuanë, me peshë totale të rreth 35 kilogramëve, me vlerë të rreth 100 mijë eurove”, njoftojnë nga MPB.

 

Advertisement

Continue Reading

Lajme nga vendi

Do të rritet çmimi për nxjerrjen e pasaportave, letërnjoftimeve dhe lejeve për vozitje në Maqedoni

Published

on

Ministria për Punë të Brendshme informon se duke vepruar sipas përfundimit të Qeverisë, zbaton procedurë për ndryshimin e vendimit për çmimet për formularët për nxjerrjen e dokumenteve personale. Nga MPB për “360 shkallë” thonë se për momentin dokumentet personale nxirren me çmimet që kanë qenë deri tani.

Çmimet do të ndryshohen kur vendimi të hyjë në fuqi dhe të publikohet në Gazetën zyrtare të RMV-së, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Çmimi i pasaportës për personat deri në 27 vjeç do të mbetet i pandryshuar dhe do të jetë 1.500 denarë, por pasaporta për personat mbi 27 vjeç do të jetë 2.000 denarë, që është rritje prej 500 denarë. Çmimi i letërnjoftimit do të jetë 310 denarë, që është rritje prej 120 denarë. Çmimi i patentë shoferit do të jetë 410 denarë, që është rritje prej 130 denarë.

Do të ketë ndryshime edhe në çmimet dhe formularët për procedurat me urgjencë.

Advertisement

Çmimi i pasaportës me procedurë urgjente do të jetë 6.100 denarë, që është rritje prej 1.600 denarë.

Çmimi i patentë shoferit me procedurë urgjente do të jetë 1.230 denarë, që është rritje prej 390 denarë.

Nga MPB thonë se ndryshimi i çmimeve vjen si pasojë e rritjes së çmimeve të blerjes së formularëve të importuar, rritjes së kostove për mirëmbajtjen e sistemit, që kryhet nga një operator ekonomik i huaj, si dhe blerjes së makinerive të reja për shkak të nevojës për zëvendësimin makinerive për personalizim.

Ndryshe, deri në shkurt të vitit 2024, qytetarët kanë detyrim ligjor të ndryshojnë të gjitha dokumentet personale të cilat i kanë me emrin e vjetër të shtetit “Republika e Maqedonisë”.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Nuk vdes nga sheqeri 19, pretendojnë mjekët – Nga se vdiq atëherë 6-vjeçarja Jana, e kishin gabuar mjekët?

Published

on

Pse vdiq 6-vjeçarja Jana? Spitali klinik në Manastir është nën mbikëqyrje të jashtëzakonshme inspektuese. Dokumentacioni i plotë është duke u krehur nga prokuroria, policia, por pritet edhe një kontroll i jashtëzakonshëm nga një komision i formuar posaçërisht nga Ministria e Shëndetësisë.

Ndërkohë po merren deklarata nga stafi i përfshirë dhe po bisedohet me të gjithë ata që kanë pasur kontakt me vajzën.

Drejtori i spitalit në Manastir, Aleksandar Obednikovski, ka kërkuar nga ministri që të dërgohet një komision nga Shkupi që të mos ketë dyshim se diçka po fshihet.

Lajmi shqetësoi opinionin, sidomos pasi babai i Janës së vogël zbuloi se sipas analizave të gjakut ajo kishte sheqer 9 dhe më pas i dhanë glukozë me infuzion, e cila e rriti më tej sheqerin në 19, më pas ajo vdiq. Shkaqet e vdekjes komentohen edhe nga mjekët në rrjetet sociale.

Advertisement

Mjeku Nenad Lazarov thotë në statusin e tij në Facebook “Nuk vdes akute nga glicemia 19”.

Në postimin e tij, kolegët mjekë komentojnë situatën dhe thonë:

“Ju nuk vdisni nga glicemia, por vdisni nga ketoacidoza. Një humbje e rëndë për prindërit, por një ndërlikim i hiperglicemisë në fëmijëri, një gjendje akute ku shfaqet rezistenca ndaj insulinës, e ka këtë ndërlikim”.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat