Connect with us

Lajme nga vendi

Ja kur duhet të flenë fëmijët bazuar në moshën e tyre

Published

on

Sipas një grafiku të ndarë nga një mësues në shkollën fillore Wilson, SHBA fëmijët duhet të shkojnë në shtrat në një kohë të caktuar dhe gjithçka varet nga koha kur zgjohen.

Duke mbuluar moshat pesë deri në 12 vjeç, grafiku tregon se fëmijët e moshës pesë vjeç duhet të shkojnë në shtrat nga ora 18:45 deri në 20:15 në varësi të orës së zgjimit.

Ndërkohë, fëmijët e moshës 11 dhe 12 vjeç duhet të flenë në çdo kohë nga ora 20:15 deri në 21:45.

Nëse fëmija juaj pesëvjeçar zgjohet në orën 6:30 të mëngjesit, ai do të duhet të flejë në orën 19:15.

Por nëse do të ngriheshin në orën 7 të mëngjesit pak më vonë, ata do të jenë gati për të fjetur në orën 7.30 të mbrëmjes.

Advertisement

Ndërsa një tetëvjeçar që zgjohet në 6:45 të mëngjesit do të jetë gati për të fjetur në orën 20:15, i njëjti fëmijë i moshës që u zgjua më vonë, në orën 7:30 të mëngjesit, nuk do të jetë gati për të fjetur deri në orën 21:00.

Sleep.org ka përshkruar sasinë e rekomanduar të gjumit për çdo grupmoshë, nga foshnjat deri tek adoleshentët.

Këto janë:

Të sapolindurit (deri në tre muaj): 14 deri në 17 orë

Foshnjat (katër deri në 11 muaj): 12 deri në 15 orë

Advertisement

Fëmijët e vegjël (një deri në dy): 11 deri në 14 orë

Fëmijët parashkollorë (tre deri në pesë): 10 deri në 13 orë

Mosha shkollore (gjashtë deri në 13): 9 deri në 11 orë

Të rinjtë dhe adoleshentët (14 deri në 17): 8 deri në 10 orë

Advertisement
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Lajme nga vendi

Anesa Havziju nga Tetova nxënëse e shkëlqyeshme në shkollën Naim Frashëri këtë vit pjesmarëse në garat e matematikës në Olimpiaden ndërkombëtare “Fest Matematika 7, Durrës 2024”

Published

on

Anesa Havziju nga Tetova nxënëse e shkëlqyeshme në shkollën fillore Naim Frashëri këtë vit është pjesmarëse në garat nga lënda e matematikës në Olimpiaden ndërkombëtare “Fest Matematika 7, Durrës 2024” Anesa edhe vitet e kaluara ka qenë fituese e shum garave ne Matematik. Urime Anesa dhe të urojm shum suksese të reja!TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

Shkelet me makinë një i mitur në Tetovë

Published

on

MPB Maqedoni informon se dje në një i mitur është shkelur me makinë nga një shofer nga Tetova.

“Me datë 19.06.2024 në ora 17:30 në SPB Tetovë është denoncuar se në rrugën “Ljubo Bozhinoski – Pish” në Tetovë, automjeti i pasagjerëve “Opel Vectra” me shenja regjistrimi Tetova, i drejtuar nga M.R.(33) nga Tetova ka goditur një këmbësor të mitur nga Tetova”.

“Në aksident i mituri ka pësuar lëndime të rënda trupore, të cilat janë konstatuar në Spitalin klinik të Tetovës. Inspektim është kryer nga ekipi inspektues i SPB Tetovë”, thuhet në njoftim.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

Published

on

Nga sot deri të martën (25 qershor deri në orën 15) do të realizohet regjistrimi i parë elektronik i nxënësve për regjistrim në arsimiin e mesëm për vitin shkollor 2024/2025. Regjistrimi i dytë do të jetë më 1 korrik dhe 2 korrik deri në orën 15.

Me qëllim që të optimizohet procesi i përgjithshëm i regjistrimit në shkollat ​​e mesme, Ministria e Arsimit dhe Shkencës edhe këtë vit nëpërmjet shërbimit digjital mundësoi aplikim elektronik. Regjistrimi i nxënësve do të realizohet përmes linkut në portalin e shërbimeve elektronike të MASH-it https://e-uslugi.mon.gov.mk me njoftim të veçantë për nxënësit e shkollave të mesme përmes llogarive të tyre përdoruese në schools.mk.

Nga MASH-i sqaruan se regjistrimi i sistemit nuk do të kërkohet dhe paralajmërimi do të bëhet ekskluzivisht me përdoruesit e schools.mk.

“Udhëzimi i hyrjes / paraqitjes në sistem dhe plotësimi i aplikacionit do të vendoset me link në faqen e hyrjes / paraqitjes” theksoi MASH-i.

Në fund të marsit MASH-i e publikoi Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike për vitin shkollor 2024/2025. Në të janë cekur dokumentet e nevojshme, mënyra e aplikimit dhe afatet e konkurseve.

Advertisement

Rang-listën përfundimtare me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira pas regjistrimit të parë, çdo shkollë duhet ta publikojë më 26 qershor më së voni deri në orën 9, në vend publik në shkollë dhe/ose në faqen e intrnetit të shkollës.

Në shkollat ku do të ketë testim kualifikues do të organizohet më 28 qershor, ndërsa rang-listat përfundimtare me rezultatet do të publikohen më 28 qershor në vend publik në shkollë.

Continue Reading

Më të lexuarat