Connect with us

Lajme nga vendi

ANALIZË: Rritje e borxheve – institucionet shtetërore dhe lokale me fatura të papaguara prej gati 400 milionë euro

Published

on

Rritje e re e borxheve të institucioneve shtetërore, ministrive, agjencive, komunave. Të dhënat e reja të Ministrisë së Financave tregojnë se në gjysmën e parë të vitit detyrimet e prapambetura, por të papaguara të institucioneve shtetërore në nivel lokal dhe qendror arritën në gati 400 milionë euro. “Portalb”-i në dy vazhdimet e “Analizës” do të publikojë të dhëna për situatën sipas sektorëve, në nivel të ministrive, agjencive, shëndetësisë, arsimit, me një krahasim të situatës në fund të vitit 2021 dhe në raport me tremujorin e parë, shkruan analiza javore ekonomike e Portalb.mk.

Borxhet e shëndetësisë kaluan 95 milionë euro…

Për gjashtë muaj, apo në fund të qershorit, krahasuar me dhjetorin e vitit 2021, detyrimet e prapambetura, por të papaguara të institucioneve shtetërore në nivel qendror, si dhe të ndërmarrjeve publike në nivel lokal janë rritur për gati 8 milionë euro. Në tremujorin e dytë të vitit, krahasuar me të parin, borxhet e shtetit janë rritur për mbi 8 milionë euro. Praktikisht kjo do të thotë se viti ka nisur me ulje të borxheve në krahasim me dhjetorin – por gjatë tre muajve të parë janë krijuar detyrime të reja të prapambetura, por të papaguara, dhe për këtë arsye në tremujorin e dytë ka rritje.

Detyrimet e prapambetura, por të papaguara

Qershor 2022 399 379 445 euro
Mars 2022 391 206 751 euro
Mars 2022 571 449 euro

Nga analiza krahasuese e “Portalb” rezulton se në vetëm tre muaj pothuajse të gjithë sektorët kanë “akumuluar” fatura të papaguara, si dhe ka një rritje të ndjeshme të borxheve në shëndetësi dhe te përdoruesit e buxhetit të linjës së parë (si ministritë, disa agjenci, institucionet shtetërore, arsimi).

Ja çfarë tregojnë të dhënat – në fund të gjashtëmujorit të parë ekonomik, detyrimet e prapambetura, por të papaguara të institucioneve shëndetësore publike arritën në 95,3 milionë euro, të cilat u rritën për gati 10 milionë euro për vetëm tre muaj, përdoruesit e buxhetit të linjës së parë raportuan borxhe te prapambetura dhe të papaguara në vlerë prej 17 milionë eurosh, që është për 5,4 milionë euro më shumë se në fund të muajit mars.  Për tre muaj janë rritur edhe borxhet e ndërmarrjeve publike komunale – kanë arritur në 65,5 milionë euro.

Detyrimet e prapambetura, por të papaguara

Qershor 2022 Mars 2022
NP dhe kompanitë në pronësi shtetërore 126,8 milionë euro 134.0 milionë euro
Përdoruesit e buxhetit (vija e parë) 17,0 milionë euro 11,6 milionë euro
Shëndeti publik 95,3 milionë euro 85,5 milionë euro
Ndërmarrjet publike komunale 65,8 milionë euro 65,0 milionë euro
Komunat 69,9 milionë euro 71,7 milionë euro

Ndërmarrjet publike në nivel qendror vazhdojnë të kenë detyrimet më të mëdha të prapambetura, por të papaguara, të cilat në fund të gjashtëmujorit të parë arritën në 126,8 milionë euro, dhe ishin zvogëluar në krahasim me fundin e tremujorit të parë.  Rënie ka edhe te komunat të cilat në fund të qershorit raportuan një borxh prej gati 70 milionë eurosh.

Advertisement

Mbi çfarë baze janë borxhet më të mëdha?  Të dhënat tregojnë se shumat më të larta të detyrimeve të papaguara dhe të prapambetura janë për shërbimet komunale dhe për blerjen e materialeve dhe inventarit – në tremujorin e dytë, krahasuar me të parin, këto borxhe janë rritur. Kështu, institucionet shtetërore, agjencitë, ndërmarrjet publike, në bazë të faturave të papaguara për energji elektrike, transport, komunikim, në fund të gjashtëmujorit të parë të vitit arritën në gati 72,9 milionë euro, me një rritje prej 6,6 milionë eurosh për vetëm tre muaj, kurse në bazë të materialeve dhe inventarit të imët borxhi është gati 79 milionë euro.

Detyrimet e prapambetura, por të papaguara

Shërbimet komunale 72,9 milionë euro
Materiale dhe inventar i imët 78,7 milion euro
Shpenzime të tjera aktuale 59,0 milion euro
Shërbime kontraktuese 43,8 milionë euro
Ndërtime dhe objekte të tjera ndërtimore 40,1 milion euro

Për ndërtimet e përfunduara dhe të papaguara dhe për objektet e tjera ndërtimore, borxhi arrin në 40,1 milionë euro, ndërsa borxhi për blerjen e automjeteve në fund të gjashtëmujorit të parë ekonomik ishte 1,3 milionë euro.

Në vazhdimin e dytë të Analizës do të publikojmë detaje për borxhet në nivel të institucioneve individuale, ministrive, komunave, ndërmarrjeve publike.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat