Connect with us

Lajme nga vendi

Dështoi edhe përpjekja e tetë për të zgjedhur kryetarin e Gjykatës Kushtetuese, nuk kaloi as kandidati i tretë

Published

on

Kandidati i tretë nuk e ka kaluar vazhdimin e seancës së sotme të Gjykatës Kushtetuese në të cilën duhet të zgjidhet kryetari i ri i Gjykatës, konfirmon Gjykata Kushtetuese.

Një pjesë e mediave raportuan se bëhej fjalë për gjyqtarin kushtetues Osman Kadriu.

Kjo ishte përpjekja e tetë e pasuksesshme e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese për të zgjedhur një president. Më herët, të enjten dhe të premten, gjashtë tentimet për zgjedhjen e kryetarit të ri të Gjykatës dështuan dhe sot gjyqtarja Ana Pavlovska Daneva tërhoqi kandidaturën, por kundërshtarja e saj Tatjana Vasic Bozaxhieva nuk e mori shumicën e nevojshme.

– Për të mos futur shtetin në krizë kushtetuese, u tërhoqa dhe kërkova që gjykata të votohej sipas parimit të meritokracisë, pra ekskluzivisht sipas kualifikimeve profesionale dhe kapaciteteve menaxheriale të kandidatëve. Kandidati i vetëm mbeti gjyqtarja Vasiq, thotë në një prononcim për MPB-në, gjyqtarja Pavlovska Daneva.

Presidenti i ri i Ustaven duhet të zëvendësojë presidenten e mëparshme, Dobrila Katsarska, mandati trevjeçar i së cilës skadoi të dielën, më 2 qershor.

Advertisement

Sipas Rregullores së Punës, Gjykata Kushtetuese në seancë zgjedh kryetarin e Gjykatës nga radhët e gjyqtarëve me dy të tretat e shumicës së numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve, me votim të fshehtë.

Pas përfundimit të mandatit të Katsarskës dhe kandidaturave të pasuksesshme të Tatjana Vasiq Bozadžieva dhe Ana Pavlovska Daneva, dhe tani sipas mediave të Osman Kadriut, kandidatë të mundshëm për marrjen e presidencës janë Naser Ajdari, Darko Kostadinovski, Fatmir Skender, Elizabeta Dukovska. dhe Jadranka Dabović Anastasovska.

Çdo gjyqtar mund të propozojë një kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese.

Propozimi për kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese përcaktohet nga një komision prej tre gjyqtarësh të zgjedhur nga shumica e numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve.

Nëse kandidati nuk merr shumicën e kërkuar të votave, procedura për zgjedhjen e presidentit përsëritet.

Advertisement

Mandati i Kryetarit të Gjykatës Kushtetuese është tre vjet, pa të drejtë rizgjedhjeje.

Lajme nga vendi

Shkelet me makinë një i mitur në Tetovë

Published

on

MPB Maqedoni informon se dje në një i mitur është shkelur me makinë nga një shofer nga Tetova.

“Me datë 19.06.2024 në ora 17:30 në SPB Tetovë është denoncuar se në rrugën “Ljubo Bozhinoski – Pish” në Tetovë, automjeti i pasagjerëve “Opel Vectra” me shenja regjistrimi Tetova, i drejtuar nga M.R.(33) nga Tetova ka goditur një këmbësor të mitur nga Tetova”.

“Në aksident i mituri ka pësuar lëndime të rënda trupore, të cilat janë konstatuar në Spitalin klinik të Tetovës. Inspektim është kryer nga ekipi inspektues i SPB Tetovë”, thuhet në njoftim.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

Published

on

Nga sot deri të martën (25 qershor deri në orën 15) do të realizohet regjistrimi i parë elektronik i nxënësve për regjistrim në arsimiin e mesëm për vitin shkollor 2024/2025. Regjistrimi i dytë do të jetë më 1 korrik dhe 2 korrik deri në orën 15.

Me qëllim që të optimizohet procesi i përgjithshëm i regjistrimit në shkollat ​​e mesme, Ministria e Arsimit dhe Shkencës edhe këtë vit nëpërmjet shërbimit digjital mundësoi aplikim elektronik. Regjistrimi i nxënësve do të realizohet përmes linkut në portalin e shërbimeve elektronike të MASH-it https://e-uslugi.mon.gov.mk me njoftim të veçantë për nxënësit e shkollave të mesme përmes llogarive të tyre përdoruese në schools.mk.

Nga MASH-i sqaruan se regjistrimi i sistemit nuk do të kërkohet dhe paralajmërimi do të bëhet ekskluzivisht me përdoruesit e schools.mk.

“Udhëzimi i hyrjes / paraqitjes në sistem dhe plotësimi i aplikacionit do të vendoset me link në faqen e hyrjes / paraqitjes” theksoi MASH-i.

Në fund të marsit MASH-i e publikoi Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike për vitin shkollor 2024/2025. Në të janë cekur dokumentet e nevojshme, mënyra e aplikimit dhe afatet e konkurseve.

Advertisement

Rang-listën përfundimtare me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira pas regjistrimit të parë, çdo shkollë duhet ta publikojë më 26 qershor më së voni deri në orën 9, në vend publik në shkollë dhe/ose në faqen e intrnetit të shkollës.

Në shkollat ku do të ketë testim kualifikues do të organizohet më 28 qershor, ndërsa rang-listat përfundimtare me rezultatet do të publikohen më 28 qershor në vend publik në shkollë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Një person nga Struga dyshohet për prodhim të diplomave të falsifikuara

Published

on

MPB njofton se është dorëzuar kallëzim penal kundër një 34-vjeçari nga Struga për shkak të dyshimit se ka falsifikuar diplomë.

“Zyra e jashtme për çështje penale Strugë ka dorëzuar kallëzim penal kundër D.M (34) nga Struga për shkak të dyshimit se ka kryer veprën penale “falsifikim i dokumenteve”.

Më datë 04.06.2024, gjatë kontrollit në banesën e të dyshuarit janë gjetur dhe konfiskuar diploma false dhe një kompjuter me dosje (file) për krijimin e diplomave të falsifikuara”, thonë nga MPB.

Continue Reading

Më të lexuarat