Connect with us

Lajme nga vendi

Daneva Pavlovska u tërhoq nga gara për kryetare të Gjykatës Kushtetuese, Vasiç Bozaxhieva nuk mori shumicën e nevojshme

Published

on

Gjyqtarja Ana Pavlovska Daneva ka tërhequr kandidaturën e saj në vazhdimin e seancës së sotme të Gjykatës Kushtetuese, ku do të zgjidhet kryetari i ri i Gjykatës, konfirmojnë nga Gjykata Kushtetuese. Kundërshtarja e saj, Tatjana Vasiç Bozaxhieva, nuk mori shumicën e kërkuar. Do të vijojë një raund i ri votimi, me kandidatë të tjerë nga radhët e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese.

– Po, për të mos futur shtetin në krizë kushtetuese, u tërhoqa dhe kërkova që gjykata të votohej sipas parimit të meritokracisë, pra ekskluzivisht sipas kualifikimeve profesionale dhe kapaciteteve menaxheriale të kandidatëve. Kandidati i vetëm mbeti gjyqtarja Vasiq, thotë në një prononcim për MPB-në gjyqtarja  Daneva Pavlovska

Kjo ishte përpjekja e shtatë e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese, pasi gjashtë të mëparshmet dështuan të enjten dhe të premten, për të zgjedhur kryetarin e ri të Gjykatës.

Presidenti i ri i Ustaven duhet të zëvendësojë presidenten e mëparshme, Dobrila Katsarska, mandati trevjeçar i së cilës skadoi të dielën, më 2 qershor.

Sipas Rregullores së Punës, Gjykata Kushtetuese në seancë zgjedh kryetarin e Gjykatës nga radhët e gjyqtarëve me dy të tretat e shumicës së numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve, me votim të fshehtë.

Advertisement

Pas përfundimit të mandatit të Katsarska, dhe kandidaturave të pasuksesshme të Tatjana Vasiç Bozaxhieva dhe Ana Pavlovska Daneva, pritet kandidatura e njërit prej gjyqtarëve aktualë në Gjykatën Kushtetuese që do të duhet të marrë kryesinë – Nasser Aidari, Osman Kadriu. Darko Kostadinovski, Fatmir Skender, Elizabeta Dukovska dhe Jadranka Dabovic Anastasovska.

Çdo gjyqtar mund të propozojë një kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese.

Propozimi për kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese përcaktohet nga një komision prej tre gjyqtarësh të zgjedhur nga shumica e numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve.

Nëse kandidati nuk merr shumicën e kërkuar të votave, procedura për zgjedhjen e presidentit përsëritet.

Mandati i Kryetarit të Gjykatës Kushtetuese është tre vjet, pa të drejtë rizgjedhjeje.

Advertisement

Lajme nga vendi

Shkelet me makinë një i mitur në Tetovë

Published

on

MPB Maqedoni informon se dje në një i mitur është shkelur me makinë nga një shofer nga Tetova.

“Me datë 19.06.2024 në ora 17:30 në SPB Tetovë është denoncuar se në rrugën “Ljubo Bozhinoski – Pish” në Tetovë, automjeti i pasagjerëve “Opel Vectra” me shenja regjistrimi Tetova, i drejtuar nga M.R.(33) nga Tetova ka goditur një këmbësor të mitur nga Tetova”.

“Në aksident i mituri ka pësuar lëndime të rënda trupore, të cilat janë konstatuar në Spitalin klinik të Tetovës. Inspektim është kryer nga ekipi inspektues i SPB Tetovë”, thuhet në njoftim.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

Published

on

Nga sot deri të martën (25 qershor deri në orën 15) do të realizohet regjistrimi i parë elektronik i nxënësve për regjistrim në arsimiin e mesëm për vitin shkollor 2024/2025. Regjistrimi i dytë do të jetë më 1 korrik dhe 2 korrik deri në orën 15.

Me qëllim që të optimizohet procesi i përgjithshëm i regjistrimit në shkollat ​​e mesme, Ministria e Arsimit dhe Shkencës edhe këtë vit nëpërmjet shërbimit digjital mundësoi aplikim elektronik. Regjistrimi i nxënësve do të realizohet përmes linkut në portalin e shërbimeve elektronike të MASH-it https://e-uslugi.mon.gov.mk me njoftim të veçantë për nxënësit e shkollave të mesme përmes llogarive të tyre përdoruese në schools.mk.

Nga MASH-i sqaruan se regjistrimi i sistemit nuk do të kërkohet dhe paralajmërimi do të bëhet ekskluzivisht me përdoruesit e schools.mk.

“Udhëzimi i hyrjes / paraqitjes në sistem dhe plotësimi i aplikacionit do të vendoset me link në faqen e hyrjes / paraqitjes” theksoi MASH-i.

Në fund të marsit MASH-i e publikoi Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike për vitin shkollor 2024/2025. Në të janë cekur dokumentet e nevojshme, mënyra e aplikimit dhe afatet e konkurseve.

Advertisement

Rang-listën përfundimtare me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira pas regjistrimit të parë, çdo shkollë duhet ta publikojë më 26 qershor më së voni deri në orën 9, në vend publik në shkollë dhe/ose në faqen e intrnetit të shkollës.

Në shkollat ku do të ketë testim kualifikues do të organizohet më 28 qershor, ndërsa rang-listat përfundimtare me rezultatet do të publikohen më 28 qershor në vend publik në shkollë.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Një person nga Struga dyshohet për prodhim të diplomave të falsifikuara

Published

on

MPB njofton se është dorëzuar kallëzim penal kundër një 34-vjeçari nga Struga për shkak të dyshimit se ka falsifikuar diplomë.

“Zyra e jashtme për çështje penale Strugë ka dorëzuar kallëzim penal kundër D.M (34) nga Struga për shkak të dyshimit se ka kryer veprën penale “falsifikim i dokumenteve”.

Më datë 04.06.2024, gjatë kontrollit në banesën e të dyshuarit janë gjetur dhe konfiskuar diploma false dhe një kompjuter me dosje (file) për krijimin e diplomave të falsifikuara”, thonë nga MPB.

Continue Reading

Më të lexuarat