Connect with us

Lajme nga vendi

(video) Vendosen bustet e heronjëve maqedonas në Tetovë

Published

on

Në heshtje dhe larg syve të opinionit, ashtu sikurse që u vendos kryqi në Kodrën e Diellit, bustet e heronjve maqedonas Gjoce Stojçevsku Ambarçe dhe Todor Xhipovski Merxhan, që u larguan nga qendra e qytetit të Tetovës në vitin 2007 janë vendosur përkohësisht në oborrin e Muzeut Përkujtimor kushtuar Partisë Komuniste të Maqedonisë në lagjen Dy Pishat në Tetovë.Vendosja e tyre vjen pas marrëveshjes së organizatës komunale të Lidhjes së Luftëtarëve në Tetovë dhe Institucionit Nacional Muzeu i Rajonit të Tetovës, i cili menaxhon me Muzeun Përkujtimor.Bustet u hoqën në vitin 2007 kur filloi rindërtimi i sheshit të qytetit dhe kryetar i Komunës së Tetovës ishte Hazbi Lika. Ende nuk dihet se kush ka dhënë leje për vendosjen e busteve në një vend që menaxhohet nga muzeu i Tetovës.Kryeministri teknik Talat Xhaferi ka folur në lidhje më këtë veprim duke thënë se pushteti qendror nuk mund të kërkojë përgjegjësi nga komuna.
Sipas informacioneve të siguruara nga Televizioni Koha, në atë kohë, kompania që ka realizuar punimet në sheshin e Tetovës ka larguar bustet për shkak se të njejtit kanë penguar në realizimin e punëve. Bustet janë laruar në mënyrë të sigurtë dhe nuk janë dëmtuar, thotw burimi jonw.Që atëherë, përpjekjet e organizatës së luftarëve për vendosjen e bustit në sheshin e qytetit kanë qenë të
pasuksesshme.Tash për tash është vendosur platforma prej betoni për vendosjen e tyre, kurse më tej pritet që të rregullohet i tërë monumenti. Organizatorët e kësaj iniciative thonë se bustet janë vendosur përkohësisht në oborrin e Muzeut të zonës së Tetovës.“Ata janë vendosur me qëllim të nderimit të pashqetësuar deri në plotësimin e kushteve për kthimin e tyre në sheshin e qytetit nga ku janë larguar ilegalisht”, thonë nga Organizata Komunale e Luftëtarëve në Tetovë.Sipas mediave maqedonase Gjoce Stojçevski-Ambarçe dhe Todor Ciposki-Merxhan ishin pjesëtarë të çetës së tretë të Tetovës dhe vdiqën në betejën afër fshatit Beliçicë më 19 shtator 1944 në luftë me n ballistët.Ata janë shpallur heronj kombëtarë në vitin 1951 dhe 1953, ndërsa bustet në sheshin e Tetovës ishinvendosur në vitin 1970. TV KOHA

Advertisement

Lajme nga vendi

MPB: 188 gjoba në Shkup, 17 vozitës pa patentë shoferi

Published

on

Sektori për Punë të Brendshme-Shkup gjatë ditës së djeshme (15.04.2024) ka vazhduar me kontrolle të shtuara në trafik me çrrastë vetëm në territorin e qytetit të Shkupit janë shqiptuar gjithsej 188 gjoba, nga të cilat 25 për tejkalim të shpejtësisë, 17 për drejtim të automjetit pa patentë shoferi, shtatë sanksione për kalim në semafor të kuq, katër gjoba për drejtim të automjetit nën ndikimin e alkoolit.

“Kontrollet në komunikacion do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Apelojmë tek qytetarët që të respektojnë rregullat e komunikacionit në mënyrë që të rrisim sigurinë në komunikacion dhe së bashku të kontribuojmë për rrugë më të sigurta”, thuhet në njoftimin e MPB-së.

Continue Reading

Lajme nga vendi

CIVIL me kritika: Mos abuzoni fëmijët për fushatë zgjedhore! Duhet të ndalohet menjëherë

Published

on

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijëve: “Ndalohet keqpërdorimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar”.

Ekipi monitorues i CIVIL-it ka konstatuar më shumë raste të keqtrajtimit të fëmijëve dhe të miturve gjatë fushatës zgjedhore sesa pothuajse të gjithë kandidatët në garën për president të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve:

“Abuzimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar është i ndaluar”.

CIVIL u kujton partive politike, prindërve, mediave dhe institucioneve se çdo fëmijë, pa përjashtim, ka të drejtën për një jetë dinjitoze dhe të gëzojë të gjitha të drejtat e përcaktuara në Deklaratën e të Drejtave të Fëmijëve dhe Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijëve. Ata kanë të drejtën e një fëmijërie të pakujdesshme, të lirë nga ngjarjet e përditshme politike.

Advertisement

Vendi i fëmijëve është jashtë politikës! Partitë politike dhe mbështetësit e tyre duhet të kontribuojnë në mbrojtjen e fëmijëve dhe jo në abuzimin e tyre politik. Shteti dhe institucionet kanë detyrimin t’u sigurojnë fëmijëve zhvillim fizik, mendor, shpirtëror, moral dhe social, një mënyrë jetese të shëndetshme dhe normale në kushte lirie dhe dinjiteti!

CIVIL në vazhdimësi alarmon opinionin, institucionet, partitë politike dhe mediat për abuzimin e fëmijëve për qëllime politike dhe kërkon nga institucionet që të sanksionojnë të gjithë ata që në çfarëdo mënyre i përfshijnë fëmijët në politikë.

CIVIL kërkon nga institucionet që të marrin sanksione vendimtare ndaj kujtdo që përpiqet të vendosë fëmijët dhe të miturit në listën e tyre të aktiviteteve. Thjesht duhet të ndalet, menjëherë!

Continue Reading

Lajme nga vendi

Kalendari i imunizimit/ Demiri: Qytetarët t`i marrin vaksinat e nevojshme!

Published

on

Kalendari për imunizimin e rregullt është përditësuar me vaksinën nëntëvalente HPV-Gardasil 9, e cila pas një muaji do të jetë në pikat e vaksinimit. Krahas faktit që po kalojmë nga një vaksinë katërvalente në një vaksinë nëntëvalente për HPV-në, risia e këtij viti është se do të jetë e disponueshme edhe për djemtë, deklaroi sot në një konferencë për media ministri i Shëndetësisë , Ilir Demiri. Ai theksoi se kjo vaksinë do të ofrojë parandalim më të mirë të infeksioneve nga virusi papilloma humane (HPV), lezionet prekanceroze, si kanceri i qafës së mitrës. Ministri Demiri, apeloi deri tek qytetarët që të pranojnë të gjitha vaksinat enevojshme, sepse siç tha, më mirë të bëhet parandalim, se sa kurim.Duke folur për vaksinimin, Demiri tha se planifikon të kërkojë ndryshime ligjore të cilat do të ndalonin regjistrimin në shkoll të fëmijëve të pavaksinuar.

“Megjithatë, nuk ka ligj që do të sanksiononte prindërit, të cilët nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre. Këtu është kontradikta. 09:32 Prandaj, shfrytëzoj çdo mundësi që kam që t’u bëj thirrje që t’i vaksinojnë fëmijët e tyre. Shpresoj që pas zgjedhjeve do të përgatitit ndonjë kornizë ligjore që do të mundësojë sanksionimin e prindërvëe që nuk vaksinojnë fëmijët”, tha Ilir Demiri.

Continue Reading

Më të lexuarat