Connect with us

Lajme nga vendi

(VIDEO) Miratohet Ligji për ndalimin e praktikave të padrejta të tregtisë

Published

on

Me shumë bujë, por pa debat të gjithë deputet në seancë plenare miratuan ligjin, i cili pritet të kufizoj marzhën e fitimit të tregtarëve dhe të stabilizojë çmimet me pakicë të produkteve ushqimore në vend.Gjithsej votuan 82 deputetë të pranishëm, të gjithë 82 deputetët votuan pro, nuk kishte asnjë kundër dhe as të përmbajtur. Ligji i shumë përfolur u miratua, por çfarë do të thotë kjo në praktikë!A do të mbeten qytetarët në mëshirë të tregtarëve edhe për 6 muajt e ardhshëm derisa periudha ligjore ia mundëson organit zbatues që në këtë rast është Komisioni për Mbrojtjen e konkurrencës, të harmonizoj dispozitat ligjore për vete.Zëvendëskryeministri ekonomik, Fatmir Bytyqi, i vlerëson pozitive vendimet e disa kompanive për të lënë çmimet e ngrira të disa produkteve deri më 15 maj. Pritjet e tij janë që tashmë është krijuar rendi me çmimet dhe Ligji për ndalimin e praktikave të padrejta tregtare, të kontribuojë në zgjidhjen sistematike.Se ka një marrëveshje të pashkruar ndërmjet politikës dhe biznesit, kjo tregon që deri pas përfundimit të dy cikleve zgjedhore nuk do të lëvizin çmimet e produkteve ushqimore. Partive në pushtet nuk ju leverdis të ketë shtrenjtime të reja, pas masave që vet i sollën, kurse partitë opozitare pretendojnë të kundërtën. Në këtë vakum kohor më vigjilentët shquhen nga Inspektorati Shtetëror i Tregut, i cili bën kontrolle të vazhdueshme. Deri më tani ka kryer 6500 inspektime, me 208 gjobë-vënie në shumën e 34 milion denarëve.“Vazhdojmë me kapacitet të plotë të bëjmë kontrolle në gjithë territorin e vendit. Janë konstatuar shkelje dhe janë mbyllur dy markete në Manastir dhe Shkup. Nuk do të ketë asnjë tolerancë ndaj asnjërit, i cili tenton në çfarëdolloj mënyre të manipuloj me konsumatorët dhe qytetarët. Janë shqiptuar dhe gjoba, meqë bëhet fjalë për subjektet e mëdha shumat janë nga 7-10 mijë euro dhe mbylljen e tyre për 15 ditë”, tha Goran Trajkovski, Drejtor i Inspektoratit të Tregut.Me miratimin e ligjit pritet të hiqen të gjitha praktikat e padrejta ndërmjet tregtarëve dhe furnitorëve, të cilët janë aktivë në zinxhirin e furnizimit bujqësor dhe ushqimor në faza të prodhimit, përpunimit, tregtimit, shpërndarjes dhe shitjes me pakicë të produkteve bujqësore dhe ushqimore në vend. Sipas ligjit të ri, Komisionit për mbrojtjen e konkurrencës, është i detyruar të harmonizojë të gjitha aktet e tij me përcaktimet e këtij propozimi dhe të sigurojë burimet e nevojshme të personelit teknik, teknologjik dhe të kualifikuar për kontrollin e duhur dhe të qetë të dispozitave në projektligj, brenda gjashtë muajve nga datën e hyrjes së tij në fuqi. Qëllimi i ligjit është rregullimi i procedurës për paraqitjen e provave dhe procedurës së kundërvajtjes, përcaktimi i lartësisë së gjobës për kundërvajtje të kryer dhe vendimet që merr Komisioni për vendosjen e kundërvajtje. TV KOHA

Lajme nga vendi

Deri në mesnatë personat e paaftë dhe të sëmurit mund të regjistrohen për të votuar në zgjedhjet presidenciale në Maqedoni

Published

on

Personat e paaftë dhe të sëmurë mund të regjistrohen për të votuar në zgjedhjet presidenciale të planifikuara për 24 prill deri në mesnatë.

Votuesi i cili nuk ka mundësi të votojë në vendvotim (i paaftë ose i sëmurë) dhe dëshiron të votojë për këtë e njofton KSHZ-në jo më vonë se 7 ditë para ditës së caktuar për votim, 16 prill ora 24:00, siç është shënuar në orarin e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve.
KSHZ-ja informon se personat e paaftë apo të sëmurë votojnë në shtëpitë e tyre një ditë para ditës së caktuar për mbajtjen e zgjedhjeve.

“Këtë votim e bën këshilli zgjedhor përgjegjës për realizimin e votimit për vendvotimin ku bëjnë pjesë këta persona, më 23 prill (e martë)”, shkruan në procesverbalin e KSHZ-së.

Fushata për zgjedhjet presidenciale përfundon në mesnatën e 22 prillit.

Continue Reading

Lajme nga vendi

MPB: 188 gjoba në Shkup, 17 vozitës pa patentë shoferi

Published

on

Sektori për Punë të Brendshme-Shkup gjatë ditës së djeshme (15.04.2024) ka vazhduar me kontrolle të shtuara në trafik me çrrastë vetëm në territorin e qytetit të Shkupit janë shqiptuar gjithsej 188 gjoba, nga të cilat 25 për tejkalim të shpejtësisë, 17 për drejtim të automjetit pa patentë shoferi, shtatë sanksione për kalim në semafor të kuq, katër gjoba për drejtim të automjetit nën ndikimin e alkoolit.

“Kontrollet në komunikacion do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Apelojmë tek qytetarët që të respektojnë rregullat e komunikacionit në mënyrë që të rrisim sigurinë në komunikacion dhe së bashku të kontribuojmë për rrugë më të sigurta”, thuhet në njoftimin e MPB-së.

Continue Reading

Lajme nga vendi

CIVIL me kritika: Mos abuzoni fëmijët për fushatë zgjedhore! Duhet të ndalohet menjëherë

Published

on

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijëve: “Ndalohet keqpërdorimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar”.

Ekipi monitorues i CIVIL-it ka konstatuar më shumë raste të keqtrajtimit të fëmijëve dhe të miturve gjatë fushatës zgjedhore sesa pothuajse të gjithë kandidatët në garën për president të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve:

“Abuzimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar është i ndaluar”.

CIVIL u kujton partive politike, prindërve, mediave dhe institucioneve se çdo fëmijë, pa përjashtim, ka të drejtën për një jetë dinjitoze dhe të gëzojë të gjitha të drejtat e përcaktuara në Deklaratën e të Drejtave të Fëmijëve dhe Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijëve. Ata kanë të drejtën e një fëmijërie të pakujdesshme, të lirë nga ngjarjet e përditshme politike.

Advertisement

Vendi i fëmijëve është jashtë politikës! Partitë politike dhe mbështetësit e tyre duhet të kontribuojnë në mbrojtjen e fëmijëve dhe jo në abuzimin e tyre politik. Shteti dhe institucionet kanë detyrimin t’u sigurojnë fëmijëve zhvillim fizik, mendor, shpirtëror, moral dhe social, një mënyrë jetese të shëndetshme dhe normale në kushte lirie dhe dinjiteti!

CIVIL në vazhdimësi alarmon opinionin, institucionet, partitë politike dhe mediat për abuzimin e fëmijëve për qëllime politike dhe kërkon nga institucionet që të sanksionojnë të gjithë ata që në çfarëdo mënyre i përfshijnë fëmijët në politikë.

CIVIL kërkon nga institucionet që të marrin sanksione vendimtare ndaj kujtdo që përpiqet të vendosë fëmijët dhe të miturit në listën e tyre të aktiviteteve. Thjesht duhet të ndalet, menjëherë!

Continue Reading

Më të lexuarat