Connect with us

Lajme nga vendi

“ZITO POLOG” shpall humbje të madhe, po pret shpëtim nga ofruesi “ORKA HOLDING” – çfarë do të sjellë oferta e ndryshuar për blerje

Published

on

“Zhito Pollogu” i Tetovës ka paralajmëruar humbje të madhe për vitin e kaluar. Gjithsej 357 mijë euro është rezultati financiar negativ me të cilin kompania përfundoi vitin e kaluar, pasi vetëm një vit më parë, pra në vitin 2022, ka punuar pozitivisht dhe ka shfaqur fitim prej 243 mijë eurosh.

E në kohën kur Kombinati i Tetovës shpall humbjen, ndoshta shpëtimi pritet pikërisht nga ofertuesi që dëshiron të marrë pjesën më të madhe të aksioneve, pra “Orka Holding”. Kështu është shprehur së fundi nga Bordi i Drejtorëve të “Zhito Pollogut”, nga ku kanë theksuar se presin që kjo kompani të sjellë zhvillim, teknologji të reja dhe zgjerim të tregut.

“Zhito Polog” të premten i ka publikuar raportet financiare, ndërsa në llogarinë e të ardhurave dhe humbjeve thuhet se në vitin e kaluar kombinati ka pasur të hyra të synuara, pothuajse të përgjysmuara, por edhe shpenzime të reduktuara.

Dhe aktiviteti me të cilin merret ky kombinat bujqësor sjell të ardhura vërtet të mira. Pra, në vitin 2023 kanë qenë 3,83 milionë euro, dhe kjo është edhe shumë më e ulët, pra për 43 për qind më të ulëta se të hyrat që janë realizuar në vitin 2022, të cilat kanë qenë 6,74 milionë euro.

Pra, operimi i rregullt ka sjellë humbje operative të kompanisë prej 314 mijë euro, dhe me shumat e vogla të të hyrave dhe shpenzimeve financiare, humbja nga operimi i rregullt në fakt arrin në 357 mijë euro.

Advertisement

Vitin e kaluar kjo kompani nuk ka bërë dividendë, ndërsa deklarojnë se kanë investuar në asete fikse në vlerë prej 319 mijë euro.

Në shpjegimin e tyre për rezultatin financiar, ata deklaruan se totali i detyrimeve të kredisë së vetme arrin në 1.27 milionë euro, që është një rënie prej 19 për qind krahasuar me vitin paraprak.

Në sqarim shkruan se “kompania po bën përpjekje për përmirësimin e rezultateve financiare dhe ruajtjen e likuiditetit dhe se në periudhën në vijim do të ndërmerren aktivitete me synim gjetjen e tregjeve të reja, përmirësimin e cilësisë dhe gamës së produkteve”.

Meqë ra fjala, para disa ditësh “Zhito polog” njoftoi se në Bordin e tyre të drejtorëve është dorëzuar Prospekti i ndryshuar dhe i përditësuar për nënshkrim nga nënshkruesi Orka Holding AD Shkup. Në të njëjtën kohë, nuk ka detaje për ndryshimet në lidhje me ofertën e mëparshme të blerjes.

Dhe ja çfarë tha Bordi i Drejtorëve së fundmi për ofertën

Advertisement

“Si organ drejtues, ne besojmë se kjo ofertë për blerje nuk do të rezultojë në uljen e aktivitetit të biznesit, e rrjedhimisht me largimin nga puna të një pjese të punonjësve, por do të sjellë teknologji të reja, rritje të produktivitetit, zgjerim të treg, një rritje e asortimentit, e cila do të kontribuojë jo vetëm në ruajtjen e vendeve të punës dhe pozicioneve tashmë post-njerëzore, por gjithashtu do të hapë mundësi të reja, duke krijuar kështu kushte për punësime të reja.

Ne besojmë se zbatimi i suksesshëm i marrjes do të jetë në të mirë të kompanisë, funksionimit dhe bashkimit strategjik të saj dhe në dobi të punonjësve. Nuk ka pasur negociata në lidhje me ofertën e blerjes ndërmjet organit drejtues dhe Orka Holding si nënshkruese.

Sipërmarrësi Orka zotëron 13.990 aksione me të drejtë vote, merr pjesë në marrjen e vendimeve strategjike dhe merr vendime të pavarura në lidhje me mënyrën e ushtrimit të së drejtës së votës nga aksionet që zotëron.

Vlera kontabël e aksioneve është 8,402,78 denarë për aksion.

Dhe, siç ka shkruar tashmë Factor, në mesin e shkurtit Orka Holding ka ofruar marrjen e 50 për qind të tjera të aksioneve të kompanisë së fabrikave “Zhito Polog” nga Tetova, për një shumë prej pak më shumë se një milion euro. Një synim të tillë për ta marrë “Zhito Pollogun” tek aksionerët e kompanisë kjo kompani e ka paraqitur në nëntor të vitit të kaluar, ndërsa para disa ditësh ka marrë lejen e nevojshme nga Komisioni i Letrave me Vlerë.

Advertisement

Nëse merret parasysh se oferta për blerje ka të bëjë me 27.596 aksione dhe nëse për to ofrohet çmim prej 2.266 denarë për aksion, kjo do të thotë se kompania “Orka Holding” ofron për blerje 62,5 milionë denarë ose 1,02 milionë euro. të këtyre aksioneve.

Duke qenë se shoqëria aksionare “Zhito Polog” ka emetuar gjithsej 55,997 aksione, dhe oferta për blerje i referohet 27,596 aksioneve, kjo do të thotë se “Orka Holding” ofron për të blerë afër 50 për qind të aksioneve, apo konkretisht 49.3 për qind.

Dhe, sipas të dhënave nga Depozita Qendrore e Letrave me Vlerë, “Orka Holding” aktualisht është aksioneri më i madh i vetëm në industrinë e mullinjve dhe furrave të bukës, sepse edhe tani në “Zhito Pollog” zotëron afër 25 për qind të aksioneve të kompanisë, ose konkretisht 24.98 për qind.

Kështu që, nëse të gjithë aksionarët të cilëve u është dorëzuar oferta, ta pranojnë atë, në atë rast “Orka Holding” do të zotëronte rreth 75 për qind të aksioneve të kompanisë tetovare.

E, sipas të dhënave nga CDHV, përveç Orka Holding, aksionarë të tjerë në kompani janë edhe vetë “Zhito Pollog” e cila zotëron 20,6 për qind të aksioneve të veta, e ndjekur nga Toni Josifovski, i cili ka 19,86 për qind të kapitalit të kompanisë. Kombinati i furrës Melnikko, kompania e reklamave dhe marketingut Lead Communications ka 12,51 për qind, ndërsa aksionari Nenad Josifovic zotëron 12,47 për qind të kapitalit, kurse aksioneri më i vogël me mbi 5,13 për qind është kompania e ndërtimit Sofia Gradba.

Advertisement

Aktiviteti kryesor në SHA “Zhito Pollog” – Tetovë përfshin prodhimin e prodhimeve të mullirit dhe furrës, makaronave dhe vezëve. Ajo zotëron objekte akomodimi për kulturat e drithërave, ka rrjetin e saj të shitjes me pakicë dhe një fabrikë të specializuar për ushqimin e kafshëve për të përmbushur nevojat e fermës së saj të shpendëve.

N.N.F.

Lajme nga vendi

Fushata zgjedhore/ Troshanovski: Mosmiratimi i Kodit Zgjedhor mundëson keqpërdorimin e resurseve shtetërore

Published

on

Mos votimi i ndryshimeve të Kodit Zgjedhor sipas rekomandimeve të OSBE/ODIHR tregon se partitë nuk dëshirojnë t’i braktisin praktikat e vjetra të cilat mundësojnë shumë mjete financiare dhe resurse shtetërore në interes të partive dhe jo në interes publik. Kështu vlerëson kryetari i Institutit për Demokraci “Societas civilis”, Marko Troshanovski.

Ai në intervistë për REL tha se, rreth 2,7 milionë euro do të derdhen në portalet e internetit të sapoformuara dhe nuk kanë pronarë, as politikë redaktuese, që nuk dinë nëse do të publikojnë më tej ose jo.

“Kemi situatë ku një kompani paraqet nga katër, pesë portale, prej të cilave çdokush do të mund të marrë nga 15 mijë euro, para për të cilat ka indikacie serioze se keqpërdoren ose për rifinancim të fushatave ose përfundojnë ne xhepa privat. Momenti i dytë është përdorimi i veturave në fushatë. Deri më tani rreth 400 nga mbi 1.500 institucionet i kanë paraqitur veturat e tyre zyrtare, përkatësisht tabelat e tyre të regjistrimit që qytetarët të mund të shohin nëse i përdorin në fushatë”, tha Troshanovski.

Duke folur për fushatën zgjedhore, Troshanovski tha se deri më tani ka qenë e denjë sa i përket mediave tradicionale. Ndërkaq, sipas tij, pjesa më e madhe e fushatës së zezë dhe të ndryrë është zhvilluar në rrjete sociale.

“Ajo do të radikalizohet në mënyrë të pashmangshme me afrimin e fundit. Nuk kemi qenë ende dëshmitarë të përballjeve politike, ku më së shumti dalin në shesh këto dukuri negative në komunikimin politik”, tha Troshanovski.

Sa i përket ndryshimeve kushtetuese dhe anëtarësimit në BE, Troshanovski tha se ndryshimi i kornizës negociuese është kryesisht skenar i pamundur, duke shtuar se, vendi nuk ka kapital diplomatik për të bërë një gjë të tillë.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Ahmeti përkujton dëshmorin Mujdin Aliu në 25 vjetorin e rënies së tij në Koshare

Published

on

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti ka përkujtuar dëshmorin Mujdin Aliu në 25 vjetorin e tij të rënies heroike.

Ahmeti shkruan se Aliu ishte rritur nën frymën e atdhedashurisë ndaj dha kontributin e tij në luftën e Kosovës, ku ra heroikisht në Kushare.

Statusi i plotë:

Kujtojmë sot në 25 vjetorin e rënies heroike në betejën e Koshares, heroin e kombit Mujdin Aliu.

I rritur me ndjenjën e thellë të atdhedashurisë në vatrën e tij familjare, Mujdini do t’i përgjigjej pa ngurrim kushtrimit që lëshoi Kosova dhe me gjakun e tij do të ujisë rrënjët e lirisë së saj.

Advertisement

Bashkë me shokë do t’u jepnin goditje të fortë forcave ushtarake serbe në Koshare duke thyer kufirin e vendosur nga ana e tyre mes Shqipërisë dhe Kosovës.

Lavdi e përjetshme Mujdin Aliut dhe të gjithë dëshmorëve të kombit!

Continue Reading

Lajme nga vendi

VIDEO: Shkendija i rikthehet luftës mposhti Sileksin me rezultat 6-1

Published

on

Në një nga edicionet më bindëse të kësaj pranvere, Shkendija mposhti Sileksin me rezultat 6-1 (1-1), në ndeshjen e xhiros së 27-të të LPFM, ku tre gola në shtëpi erdhën nga këndi.

Shkendia ishte bindëse, ajo arriti të “thyejë” Sileksi me 6:1, edhe pse në një moment rezultati nën Sharën ishte 1:1. Megjithatë, Tetovci tregoi të gjithë cilësinë e tij dhe arriti të fitojë tri pikë të mëdha në betejën për titull.

Continue Reading

Më të lexuarat