Connect with us

Lajme nga vendi

Studentët kanë nevojë për digjitalizim të universiteteve dhe uljen e ngarkesës financiare gjatë studimeve

Published

on

Studentët kanë nevojë për përmirësimin e kushteve të studimit përmes zvogëlimit të ngarkesës financiare dhe digjitalizimit, njëherësh kërkojnë edhe pagesën në kohë të bursave, u theksua në Forumin e sotëm studentor organizuar nga Forumi për ndryshime në arsim.

Drejtori ekzekutiv i Forumit për ndryshime në arsim, Blendi Hodai theksoi se aktiviteti i sotëm ka për qëllim krijimin e një platforme përmes së cilës do të diskutohen këto probleme për të gjetur zgjidhje më të lehtë.

“Qëllimi i aktivitetit të sotëm është krijimi i një platforme përmes forumit studentor ku të gjithë studentët e universiteteve publike dhe private do të mblidhen për të diskutuar mbi problemet me të cilat përballemi dhe zgjidhjet që duhet të ndërmarrim. Nga ana tjetër, më vjen mirë që dje shtatë universitete në vend nënshkruan deklaratë të përbashkët për krijimin e trupit kombëtar studentor i cili do të jetë një platformë legjitime joformale ku ata do të bëhen bashkë për të forcuar kapacitetet e tyre dhe përfaqësuesit e studentëve do të kenë mundësinë më lehtë të paraqesin problemet e studentëve, tha Hodai.

Ai shtoi se në periudhën e kaluar janë bërë hulumtime që kanë vërtetuar problemet momentale të studentëve.

“Forumi për ndryshime në arsim në periudhën e fundit ka bërë hulumtim në lidhje me atë se sa implikime financiare kanë studentët për të përfunduar katër ose pesë vjet fakultet në vend dhe pamë që ngarkesa financiare është shumë më e madhe nga ajo që dimë se është vetëm participim në një semestër, që të zgjidhet ngarkesa financiare duhet të kemi arsim të lartë falas në ciklin e parë të studimeve. Problemi i dytë që adresohet shumë është fakti që universitetet tona, sidomos ato publike nuk janë fare të digjitalizuara përveç universitetit ‘Goce Dellçev’ dhe ky është një hall i madh për studentët, sepse çdo vit kur duhet të paraqiten dhe të bëjnë regjistrimin e semestrave, studentët presin nga tre orë radhë para pyetjeve studentore dhe kjo nuk duhet të ndodhë”, tha ai.

Advertisement

Ai theksoi se është e nevojshme të zgjidhet edhe problemi me vonesën e bursave të studentëve dhe pagesa të bëhet në afat sa më të shkurtër.

Hodai tha se probleme të këtilla të ngjashme ka edhe në vendet fqinje.

Ai ka thënë se në periudhën e kaluar janë bërë hulumtime që kanë konfirmuar problemet momentale të studentëve.

“Jemi të kënaqur me praninë dhe interesimin e studentëve në një ngjarje të tilla dhe ata që janë të pranishëm janë të interesuar të ndjekin dhe të japin fidbekun për panelet, si dhe për diskutimet joformale që kemi me të ftuarit nga rajoni nga Serbia, Shqipëria, Kosova dhe Bullgaria dhe të gjitha këto vende përballen me sfida të ngjashme. Është shumë interesante se po të mos kishim flamuj, duke parë problemet do të thoshim se jemi një shtet, tani shohim që lartë- poshtë te gjitha vendet kanë të njëjtat probleme, por e mira është se mund të frymëzohemi nga ata dhe ata nga ne për disa praktika të mira”, vlerëson Hodai.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

MPB: 188 gjoba në Shkup, 17 vozitës pa patentë shoferi

Published

on

Sektori për Punë të Brendshme-Shkup gjatë ditës së djeshme (15.04.2024) ka vazhduar me kontrolle të shtuara në trafik me çrrastë vetëm në territorin e qytetit të Shkupit janë shqiptuar gjithsej 188 gjoba, nga të cilat 25 për tejkalim të shpejtësisë, 17 për drejtim të automjetit pa patentë shoferi, shtatë sanksione për kalim në semafor të kuq, katër gjoba për drejtim të automjetit nën ndikimin e alkoolit.

“Kontrollet në komunikacion do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Apelojmë tek qytetarët që të respektojnë rregullat e komunikacionit në mënyrë që të rrisim sigurinë në komunikacion dhe së bashku të kontribuojmë për rrugë më të sigurta”, thuhet në njoftimin e MPB-së.

Continue Reading

Lajme nga vendi

CIVIL me kritika: Mos abuzoni fëmijët për fushatë zgjedhore! Duhet të ndalohet menjëherë

Published

on

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për Mbrojtjen e Fëmijëve: “Ndalohet keqpërdorimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar”.

Ekipi monitorues i CIVIL-it ka konstatuar më shumë raste të keqtrajtimit të fëmijëve dhe të miturve gjatë fushatës zgjedhore sesa pothuajse të gjithë kandidatët në garën për president të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Abuzimi politik i fëmijëve është i ndaluar me ligj! Sipas nenit 12, paragrafi 4 i Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve:

“Abuzimi i fëmijëve për shkak të organizimit dhe veprimit politik apo fetar është i ndaluar”.

CIVIL u kujton partive politike, prindërve, mediave dhe institucioneve se çdo fëmijë, pa përjashtim, ka të drejtën për një jetë dinjitoze dhe të gëzojë të gjitha të drejtat e përcaktuara në Deklaratën e të Drejtave të Fëmijëve dhe Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijëve. Ata kanë të drejtën e një fëmijërie të pakujdesshme, të lirë nga ngjarjet e përditshme politike.

Advertisement

Vendi i fëmijëve është jashtë politikës! Partitë politike dhe mbështetësit e tyre duhet të kontribuojnë në mbrojtjen e fëmijëve dhe jo në abuzimin e tyre politik. Shteti dhe institucionet kanë detyrimin t’u sigurojnë fëmijëve zhvillim fizik, mendor, shpirtëror, moral dhe social, një mënyrë jetese të shëndetshme dhe normale në kushte lirie dhe dinjiteti!

CIVIL në vazhdimësi alarmon opinionin, institucionet, partitë politike dhe mediat për abuzimin e fëmijëve për qëllime politike dhe kërkon nga institucionet që të sanksionojnë të gjithë ata që në çfarëdo mënyre i përfshijnë fëmijët në politikë.

CIVIL kërkon nga institucionet që të marrin sanksione vendimtare ndaj kujtdo që përpiqet të vendosë fëmijët dhe të miturit në listën e tyre të aktiviteteve. Thjesht duhet të ndalet, menjëherë!

Continue Reading

Lajme nga vendi

Kalendari i imunizimit/ Demiri: Qytetarët t`i marrin vaksinat e nevojshme!

Published

on

Kalendari për imunizimin e rregullt është përditësuar me vaksinën nëntëvalente HPV-Gardasil 9, e cila pas një muaji do të jetë në pikat e vaksinimit. Krahas faktit që po kalojmë nga një vaksinë katërvalente në një vaksinë nëntëvalente për HPV-në, risia e këtij viti është se do të jetë e disponueshme edhe për djemtë, deklaroi sot në një konferencë për media ministri i Shëndetësisë , Ilir Demiri. Ai theksoi se kjo vaksinë do të ofrojë parandalim më të mirë të infeksioneve nga virusi papilloma humane (HPV), lezionet prekanceroze, si kanceri i qafës së mitrës. Ministri Demiri, apeloi deri tek qytetarët që të pranojnë të gjitha vaksinat enevojshme, sepse siç tha, më mirë të bëhet parandalim, se sa kurim.Duke folur për vaksinimin, Demiri tha se planifikon të kërkojë ndryshime ligjore të cilat do të ndalonin regjistrimin në shkoll të fëmijëve të pavaksinuar.

“Megjithatë, nuk ka ligj që do të sanksiononte prindërit, të cilët nuk i vaksinojnë fëmijët e tyre. Këtu është kontradikta. 09:32 Prandaj, shfrytëzoj çdo mundësi që kam që t’u bëj thirrje që t’i vaksinojnë fëmijët e tyre. Shpresoj që pas zgjedhjeve do të përgatitit ndonjë kornizë ligjore që do të mundësojë sanksionimin e prindërvëe që nuk vaksinojnë fëmijët”, tha Ilir Demiri.

Continue Reading

Më të lexuarat