Connect with us

Lajme nga vendi

Raporti i KE-së me kritika për Kuvendin

Published

on

Raporti i ke-së për skriningun ka nxjer në pah mosbashkëpunimin e pushtetit dhe opozitës në Kuvend. Nga KE theksojnë se, shumica qeverisëse dhe opozita duhet të tregojnë konstruktivitet në Kuvend dhe të fokusohen në hapa konkret në procesin negoicues, përfshirë përparimin në reformat. Raporti përmban kritika për numrin e madh të ligjeve të miratuara me procedurë të shkurtuar.

Partitë politike në Kuvend duhet të fokusohen për të çuar përpara procesin eurpintegrues të vendit, qëndron mes tjerash në versionin draft të raportit të skriningut të Komisionit Evropian për Maqedoninë e Veriut për klasterin e parë “Vlerat fundamentale”. Në raport thuhet se, Kuvendi ka rol kyç në procesin e integrimeve evropiane, edhe pse kjo duhet të konsolidohet më tej. Në këtë mënyrë, nga KE theksojnë se, shumica qeverisëse dhe opozita duhet të punojnë së bashku në mënyrë konstruktive në Kuvend dhe të fokusohen në hapa konkret në procesin negoicues, përfshirë përparimin në reformat që kanë të bëjnë me BE-në. Raporti po ashtu, përmban kritika për numrin e madh të ligjeve të miratuara me procedurë të shkurtuar.

“Mbetet sfiduese planifikimi më efikas i procesit të miratimit të ligjeve. Opozita ka kontestuar përdorimin e “flamurit të BE-së”, procedurë e shkurtuar që ka për qëllim harmonizimin e legjislacionit me të drejtën e BE-së (EU acquis) dhe ka bllokuar disa draft ligje në nivel të komisioneve. Numri i ligjeve të miratuara me procedurë të shkurtuar, të propozuar nga Qeveria apo deputet, ka pasur një ulje të lehtë, por mbetet ende i lartë” – thuhet në raportin e KE-së.

Më tej shtojnë se, përdorimi i procedurave të shkurtuara duhet të kufizohet dhe nuk duhet të shfrytëzohet për të shkurtuar konsultimet publike apo për të zgjidhur vështirësitë procedurale në legjislaturë.

“Kuvendi mbetet forumi kryesor i dialogut politik. Megjithatë, polarizimet e vazhdueshme mes partive të pushtetit dhe opozitës kanë dëmtuar punën e tij. Sfidat e koalicionit qeverisës për të siguruar shumicë dhe “bllokada aktive” që zbaton partia më e madhe opozitare kanë prolonguar miratimin e shumë propozimeve ligjore dhe disa emërimeve apo zgjedhjeve të rëndësishme, si dhe rishikimin në kohë të raporteve të trupave të ndryshme rregullatorë” – thuhet në raportin e KE-së.

Advertisement

KE në raportin e publikuar po ashtu, rekomandon që deri në fund të kësaj legjislature të përmirësohet rregullorja e Kuvendit, veçanërisht për të përmirësuar procedurat në seancën konstituive, për të garantuar mbikëqyrje më të madhe qeveritare, për të konsoliduar praktikat për dëgjimet publike, miratimin e kalendarit parlamentar dhe procedurat për ‘ Ligjet me flamur të BE-së.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat