Connect with us

Lajme nga vendi

Importi i makinave është në rritje, vetëm një e katërta e makinave janë të reja

Published

on

Interesimi për blerjen e automjeteve nga qytetarët e Maqedonisë është në rritje, edhe pse shumica e automjeteve janë të përdorura. Të dhënat e Drejtorisë Doganore të RSM tregojnë rritje të madhe të numrit të automjeteve të importuara nga jashtë në gjashtë muajt e parë të vitit 2023.

Në periudhën janar-qershor të këtij viti janë importuar gjithsej 21.307 automjete, nga të cilat 19.552 vetura, 1.634 kamionë dhe 121 autobusë. Nga flota e automjeteve të importuara, shumica e tyre importohen nga jashtë si automjete tashmë të përdorura.

Nga makinat e importuara, 4862 janë të reja, ndërsa 14690 të përdorura ose në përqindje 24.9 për qind e makinave të importuara janë të reja, ndërsa pjesa tjetër e përdorur. Kjo do të thotë se tre të katërtat e flotës së automjeteve që u sollën ishin përdorur më parë në vendet e huaja.

Sa i përket parkut të autobusëve, gjendja është edhe më dramatike, sepse vetëm gjashtë nga autobusët e importuar janë importuar si të rinj, ndërsa pjesa dërrmuese janë mjete transporti që janë përdorur jashtë vendit para se të mbërrinin në Maqedoni.

Sa i përket vjetërsisë së parkut të automjeteve, të dhënat e fundit të Drejtorisë doganore të RSM tregojnë se nuk ka ndryshime në preferencat e qytetarëve të Maqedonisë, të cilët janë të orientuar para së gjithash për blerjen e automjeteve tashmë të përdorura. Megjithatë, nga krahasimi i automjeteve të importuara në krahasim me vitet e kaluara, shihet se interesimi për blerjen e një veture të re është në rritje.

Advertisement

Pra, gjatë gjithë vitit të kaluar në Maqedoni janë importuar gjithsej 35.458 vetura. Përkundrejt kësaj, vetëm në gjashtëmujorin e parë të vitit në vend kanë hyrë 25172 automjete. Nëse ky trend vazhdon, viti 2023 mund të jetë një vit rekord për nga numri i automjeteve të importuara nga jashtë.

Enti Shtetëror i Statistikës ende nuk e ka shpallur numrin e automjeteve të regjistruara në vend, si dhe moshën mesatare të parkut të automjeteve, por është e sigurt se trendi i rritjes së motorizimit të popullsisë së Maqedonisë do të vazhdojë edhe këtë vit.

Rritja e importit të automjeteve të përdorura nga jashtë ndikohet edhe nga politika jashtëzakonisht liberale e qeverisë maqedonase, e cila, përkundër faktit se për më shumë se dy vjet e gjysmë premton ndalim të importit të automjeteve të vjetra që nuk plotësojnë standardet e emetimit EURO 5, deri më sot nuk është marrë asnjë vendim kufizues për ndalimin e importit të automjeteve të tilla.

Në mesin e vitit, qeveria maqedonase informoi se Ministria e Financave është duke përgatitur një analizë për reformat e taksimit të automjeteve dhe automjeteve të koordinuara nga Banka Botërore, e cila duhet të rezultojë në një Plan veprimi që do të përcaktojë saktësisht periudhën e heqjes së importi i automjeteve me motorë nën EURO 5.

QEVERIA SË PARË DO TË ANALIZOJË DHE MË PAS TË NDALOJË IMPORTIN E MJETEVE TË PËRDORRA NËN STANDARDIT EURO 5

Advertisement

Fjala vjen, ministri aktual i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, tashmë në fillim të vitit 2021, ka premtuar se do të miratojë një vendim për ndalimin e importit të automjeteve të përdorura që nuk i plotësojnë standardet EURO 5, por ky premtim nuk është realizuar. kjo ditë.

BE-ja shpall ndalimin e eksportit të makinave të përdorura nga anëtarët e saj
E përderisa qeveria maqedonase po e vonon politikën kufizuese për importin e automjeteve të vjetra për të tretin vit radhazi, tashmë nga Bashkimi Evropian (BE) vijnë njoftime se po mendon të ndalojë eksportin e veturave të përdorura nga vendet anëtare. Kjo praktikisht do të thotë se në atë rast nuk do të mund të importohen më në Maqedoni automjete “të vjetra” nga Gjermania, Austria, Italia, Franca dhe destinacionet e tjera “të preferuara”, madje edhe nga Bullgaria fqinje.

Siç shkruan e përjavshmja serbe “Vreme”, Komisioni Evropian në fillim të korrikut ka përgatitur propozimin që automjetet e përdorura të mos mund të eksportohen dhe shiten më jashtë BE-së. Komisioni propozon një rregullore që do të zëvendësojë direktivat ekzistuese të BE-së për automjetet e mbeturinave dhe mundësinë e ripërdorimit dhe riciklimit të tyre. Kjo do të thotë se automjetet e përdorura do të bien nën kategorinë e automjeteve “në fund të jetës”. Në Evropë edhe sot në këtë kategori përfshihen gjashtë milionë automjete në vit, por me propozimin e ri të KE-së, frika se përcaktimi i këtij termi do të ishte më rigoroz.

Nuk janë dhënë ende detaje të mëtejshme nga BE-ja në lidhje me rregulloren e propozuar nga Komisioni Evropian, megjithëse rregulloret e reja thuhet se reduktojnë emetimet e dioksidit të karbonit me 12.3 milion ton deri në vitin 2035.

Serbia ndalon importin e automjeteve me motorë EURO 4 nga viti 2024
Që nga 1 janari 2024, qeveria e Serbisë ka ndaluar importin e automjeteve të përdorura me standarde të emetimit nën EURO 5. Po ashtu, vendimi i autoriteteve të fqinjit verior parasheh që nga viti 2025 të ndërpritet importi i automjeteve me standardin EURO 5, përkatësisht në Serbi do të mund të importohen vetëm automjete të prodhuara pas vitit 2014.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Partitë vazhdojnë me prezantimin e programeve zgjedhore, javë jo e plotë deri në rrethin e parë të zgjedhjeve presidenciale

Published

on

Në kuadër të fushatës për zgjedhjet parlamentare, që filloi të enjten, edhe sot kandidatët për deputetë në gjashtë njësitë zgjedhore do t’i prezantojnë platformat e tyre para qytetarëve në disa pjesë të vendit. Në të njejtën kohë vazhdon edhe fushata për zgjedhjet presidenciale, rrethi i parë i të cilave do të mbahet të mërkurën, më 24 prill, përderisa rrethi i dytë duhet të mbahet së bashku me zgjedhjet parlamentare, më 8 maj.

Kandidati për president i mbështetur nga koalicioni i LSDM-së, Stevo pendarovski në suaza të karvanit zgjedhor sot do t’i vizitojë banorët e Novo Sellës, Bosillovës, Vasilevës, ndërsa tubime do të mbajë në Radovish dhe në Strumicë.

Kandidatja për presidente e mbështetur nga VMRO-DPMNE, GOrdana Siljanovska-Davkova do ta prezantojë programin para qytetarëve në Makedonska Kamenicë, Pehçevë, Berovë dhe Dellçevë.

Kandidati presidencial, Stevço Jakimovski dhe koalicioni “Guximshëm për Maqedoninë” do të mbajë tubim në lagjen e Shkupit Karposh, ndërsa kandidati për prersident, Maksim Dimitrievski nga Lëvizja ZNAM – Për Maqedoninë tonë do ta prezantojë programin para qytetarëve në Resnjë, Pretor, Novaci dhe në Manastir.

Në kuadër të ditës së tretë të fushatës për zgjehdjet parlamentare, kryetari i LSDM-së, Dimitar Kovaçevski do të jetë mes qytetarëve të Bërvenicës dhe të Tetovës.

Advertisement

Mbrëmë nga Ohri dhe Struga, Kovaçevski porositi se BE-ja është mundësia e vetme për përparim  të shtetit.

Nga Struga, ai theksoi se vendit i nevojitet unitet nacional për integrim në BE, në vend se unitet nacional për moratorium dhe se kjo është rruga e vetme për ndryshime dhe mu ky është vendimi që duhet të sillet në këto zgjedhje.

Duke e komentuar fjalimin e liderit të VMRO-DPMNE-së Hristian Mickoski nga tubimi në Ohër, të enjten, për unitet maqedonas dhe për moratorium, ai tha se gjithnjë e më shumë njerët e kuptojnë se moratoriumi i vetëm, në, sip theksoi, kokën e Mickoskit është moratoriumi për integrim të shtetit në BE.

Kandidati për president, Stevo Pendarovski, mbrëmë para banorëve të Butelit theksoi se rruga drejt BE-së është rruga e vetme e drejtë, e cila nuk do të na kthejë në pasigurinë ballkanase.

Sa i përket ofertës së kryetarit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski për koalicion me Të Majtën dhe Lëvizjen ZNAM është zgjedhje demokratike e secilit të bëjë koalicion me kë të dojë, por siç tha, “oferta për koalicionim me partinë e tij që në ditën e parë të fushatës për zgjedhjet parlamentare tregon se ai kërkon ndihmë”.

Advertisement

“Në mes fushatës nuk kërkojmë ndihmë nga ndonjë mik. Më duket se kjo është shenjë e qartë e dobësisë, sepse z.Mickoski e di se çfarë e pret me 24 prill dhe 8 maj. Përndryshe pse do të kërkonte ndihmë nga jashtë?, ka thënë Pendarovski.

kandidati për president ng ZNAM, Maksim Dimitrievski, mbrëmë nga Velesi porositi se nuk do të koalicionojnë, as nuk do të bisedojnë me dikë për koalicion të ardhshlm pa u nënshkruar dhe definuar paraprakisht linjat e kuqe për shtetin.

E porositi Mickoskin të ketë kujdes, çka, si dhe në çfarë mënyre i prezanton qëndrimet e tij dhe të ketë kujdes çfarë oferta jep, sepse për anëtarët e ZNAM fjala ka peshë.

kandidati për president nga Fronti Evropian i kryesuar nga BDI, Bujar Osmani dje nga Saraji u premtoi të rinjve se nëse zgjedhet president, do të krijojë shtet në të cilin pa dallim të përkatësisë etnike, secili do të mund t’i realizojë ëndrrat e veta.

Paraprakisht në takim me odat ekonomike paralajmëroi se do të vazhdojë krijimi i këshillit nacional për rritje ekonomike, ku do të bënin pjesë përfaqësues të partive politike dhe faktorë ekonomik, ndërsa i cili do të funksiononte si një lloj bordi drejtues shtetëror me qëllim të arritjes së konsensusit shtetëror lidhur me parametrat dhe rregullativat kyçe për një zhvillim të përshpejtuar dhe të qëndrueshëm.

Advertisement

Kandidatja për president nga koalicioni i udhëhequr nga VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska- Davkova mbrëmë nga Kriva Pallanka tha se beteja më e rëndësishme që duhet të fillojë më 24 prill, është lufta e pakompromis kundër krimit dhe korrupsionit.

“Kur kritikojmë BDI-në, nuk kritikojmë shqiptarët. Kur kritikojmë vendimet e koalicionit, nuk nisemi nga aspektet etnike apo fetare, por nga përfshirja e thellë e tyre në krim dhe korrupsion. Mendoj se beteja më e rëndësishme që duhet të fillojë më datën 24 dhe të konfirmohet me shpejtësinë më të madhe në të ardhmen është lufta e pakompromis kundër krimit dhe korrupsionit”, tha Siljanovska- Davkova.

Duke theksuar rolin e presidentit, ajo tha se para Pendarovskit janë miratuar shumë ligje për të cilat është dashur të vë veto, por nuk e ka bërë.

“Tetë vite presidenti ka bërë thirrje për veting. Kjo do të thotë ose rizgjedhje e përgjithshme ose formë tjetër e vetingut, kur duhet të bëhet vlerësim ose rivlerësim i të gjithë kandidatëve për sa i përket pronës ose asaj që është bërë. Por, tre herë të angazhoheni për diçka dhe të mos bësh asnjë hap drejt saj, mendoj se ju paralajmëron se duhet t’i vendosni vetes veto për atë që premton dhe nuk e përmbush”, tha Siljanovska- Davkova.

Lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristian Mickoski në tubimin në Kriva Pallankë, i bëri thirrje opozitës për unitet nacional.

Advertisement

“Jetojmë në kohë të vështira. Shteti është në kaos, institucionet janë paralizuar, apatia dhe zhgënjimi ndjehet kudo. Ka humbur besimi te politikanët, sepse vullneti i popullit shumë herë është shkelur. Asgjë nuk funksionon. Maqedonia është marrë nga duart e qytetarëve dhe qytetarët me të drejtë janë skeptikë nëse kjo mund të ndryshohet, tha mbrëmë lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski.

Sipas Mickoskit, këto zgjedhje janë shansi i fundit për shpëtim, ndryshimet janë të mundshme dhe të arritshme. Ai theksoi se populli nuk ka kontroll mbi shtetin e vet sepse, siç tha, qindra njerëz të BDI-së drejtojnë me vendin. BDI-ja dhe LSDM-ja, siç theksoi ai, po bëjnë konspiracion kundër shtetit me ndarje të pozitave dhe funksioneve shtetërore.

Kandidati për president nga GROM, Stevço Jakimovski vlerësoi se E Majta dhe ZNAM po bëhen pjesë e VMRO-DPMNE-së dhe dorë e zgjatur e këtij koalicioni.

Zgjedhjet presidenciale do të mbahen të mërkurën, ndërsa për fundjavë janë paralajmëruar edhe tubime parazgjehdore në Shkup, për ç’shkak nga MPB paralajmërojnë se në rajonin qendror të qytetit do të vendoset regjim i posaçëm i komunikacionit.

Sot në hapësirat e KSHZ-së duhet të votojnë edhe anëtarët e këshillave zgjedhorë të cilët duhet të jisen jashtë vendit për shkak të votimit të diasporës e cila do të votojë një ditë para zgjehdjebe kur do të votojnë të sëmurët, personat e pamundur dhe të burgosurit.

Advertisement

Dje kryetari i KSHZ-së, Aleksandar Dashtevski në intervistë për servisin nacional tha se KSHZ është e gatshme të mbajë zgjehdje të drejta, demokratike dhe kredibile, dhe se rezultatet fillestare jozyrtare priten deri në mesnatë.

Prej sot, siç paralajmëroi, do të fillojë distribuimi i materialit të besueshëm dhe jo të hbesueshëm drejt komisioneve komunlae zgjedhore të cilat më pas materialin duhet ta dorëzojnë në këshillat zgjehdorë. Shkollat, në hapësirat e të cilave do të mbahet votimi të mërkurën, një ditë më parë do të punojnë deri në orën 11:00, pas pka do të fillojë distribuimi i materialit zgjedhor.

Fushata e deritnaishme, sipas kreut të KSHZ-së, është në suaza të rregullave të lojës dhe deri më tani nuk janë vërejtur incidente dhe sulme më serioze.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Hasani: Arsovska, Bexheti dhe Levica nuk lejuan organizimin e tubimit në Sheshin Maqedonia, çdo përgjigje ditën e hënë do të ishte e vonshme

Published

on

Bashkim Hasani nga Vlen ka informuar se siç e kërkon procedura kanë kërkuar kërkesë deri tek qyteti i Shkupit që tubimin Qëndror ta organizojnë në Sheshin Maqedonia në Shkup, siç theksoi Hasani për të parë të gjithë se çka është tubim madhështor.

“Deri sot nuk kemi marrë asnjë përgjigje nga qyteti gjë që nënkupton që përgjigja është negative, e këtë vendim e kanë marrë kryetarja Danella Arsovska, Blerim Bexheti bashkë me Levicën të cilët janë në koalicion. Në panik për të pamundësuar koalicionin VLEN të organizojë tubim, duke ditur atmosferën dhe përkrahjen e madhe të qytetarëve çdo përgjigje që do të vinte ditën e hënë do të ishte e vonshme dhe tendencioze për shkak kohës së shkurtë për organizim”, tha Hasani.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Humbin jetën dy persona në një aksident në rrugën Shtip – Koçan

Published

on

Një aksident i rëndë trafiku ka ndodhur në autostradën e shpejtë Shtip-Koçan, në afërsi të zonës industriale në Shtip. Sipas informacioneve fillestare nga aksidenti kanë humbur jetën dy persona.

Zëdhënësja e SPB Shtip, Gordana Panajotova, ka konfirmuar se në këtë autostradë të shpejtë ka ndodhur një aksident i rëndë trafiku.

Ajo tha për AIM-n se hetimet dhe sigurimi i vendit të aksidentit nga ana e policisë është duke vazhduar.

Aksidenti ka ndodhur rreth orës 14:25 mes dy automjeteve të pasagjerëve.

Continue Reading

Më të lexuarat