Connect with us

Lajme nga vendi

Nazif Destani nga Ekologu merr në koncesion minierën e Strumicës për bakër dhe ar

Published

on

Qeveria mori vendim për bashkimin e koncesioneve për shfrytëzimin e lëndëve të para minerale – xeheroret e bakrit dhe të arit në lokalitetin “Llovica” në komunën e Bosilovës dhe komuna e Novo Sellës.

Vendimi nuk gjendet në njoftimet zyrtare nga seancat e qeverisë, por është publikuar nga Gazeta Zyrtare.

Vjen vetëm pak ditë pasi “Doma” publikoi storjen, gjykata e solli “Ekologun” e Nazif Destanit një hap më afër hapjes së minierës së Ilovicës”.

Në të kemi bërë të ditur se Gjykata Administrative ka lënë në fuqi së fundmi padinë e “Euromax Resources” (Euromax) kundër vendimit të qeverisë për zgjidhjen e kontratës për një nga koncesionet e minierës “Ilovica-Stuka”.

Aktgjykimi pasoi pasi Gjykata e Lartë Administrative e ktheu çështjen në rivendim, veprim që tek aktivistët civilë të “Zdrava Kotlina”, të cilët janë kundër hapjes së minierave në Strumicë, ngriti dyshime për ndikim politik në proces.

Advertisement

Portali “Doma” tashmë ka shkruar se Nazif Destani, themeluesi i kompanisë “Ekolog”, përmes kompanisë së tij në Holandë, më 24 janar të këtij viti, ka investuar tre milionë dollarë në aksione të kompanisë “Euromax”, e cila dëshiron të hapë një miniera e bakrit dhe e arit afër fshatit Llovicë të Strumicës.

Në fakt, vetëm pesëmbëdhjetë ditë pasi Destani bleu aksionet në “Euromax”, Gjykata e Lartë Administrative vendosi të respektojë ankesën e kompanisë kanadeze, e cila për një kohë të gjatë ankohej para gjykatave maqedonase për vendimin e qeverisë për ndërprerjen e kontratës për një. të koncesioneve për shfrytëzimin e xehes në këtë lokacion.

Aktivistët e shoqatës “Zdrava Kotlina” dyshojnë se jo rastësisht gjykata ka marrë vendim në favor të “Euromax” vetëm dy javë pasi Destani u bë një nga aksionarët më të mëdhenj të kompanisë kanadeze përmes kompanisë holandeze dhe se tani Qeveria ka marrë një vendim për bashkimin e koncesioneve. Sipas tyre, Destani është person i afërt me BDI-në në pushtet dhe i shfrytëzon lidhjet e tij politike për të shtyrë projektin që mund të shkaktojë katastrofë mjedisore në Strumicë.

Dyshim shtesë mes tyre krijoi edhe fakti që anëtar i Gjykatës së Lartë Administrative është Subhi Jakupi, ish-anëtar i KSHZ-së me sugjerim të BDI-së.

“Ish-aktivisti politik i BDI-së tani po e shërben drejtësinë në gjykatë dhe tashmë kemi procedura të reja, të cilat faktikisht tregojnë se sa i pavarur është gjyqësori ynë. “Ekologu” – donatori më i madh i BDI-së vendosi të investojë dhe është shumë e qartë se përmes një mekanizmi janë mjaft të sigurt se do ta marrin koncesionin dhe do t’i kthejnë paratë. Një tregti tipike e ndikimit, korrupsionit, çfarë të doni”, tha Gjorgi Tanushev, aktivist nga “Zdrava Kotlina” dhe këshilltar në Komunën e Strumicës.

Advertisement

Beteja shumëvjeçare e ambientalistëve nga “Zdrava Kotlina” më 17 dhjetor 2019 dukej si e fituar pasi Qeveria njoftoi se ishte marrë vendim për ndërprerjen e marrëveshjes koncesionare. Arsyeja e kësaj lëvizjeje ishte se investitori nuk ka paraqitur kërkesë me dokumentacion të plotë për marrjen e licencës për shfrytëzimin e burimeve minerale brenda afatit të përcaktuar, pra katër vjet pas lidhjes së kontratës. Qeveria e kryeministrit të atëhershëm Zoran Zaev e prezantoi si sukses të madh dhe konfirmim se kujdeset për shëndetin e qytetarëve dhe një ditë më vonë me këtë u mburr edhe LSDM-ja e Strumicës.

Ndonëse “Euromax” e ka paditur Qeverinë për disa vite pa sukses, gjykatat deri vonë kanë refuzuar paditë. Mirëpo, pasi Nazif Destani nga “Ecolog” përmes kompanisë së tij holandeze u bë një nga aksionarët mazhorancë në kompaninë kanadeze, gjykatat dhe qeveria shpejt ndryshuan mendje.

Në pyetjet tona lidhur me këtë rast, Qeveria dhe Ministria e Ekonomisë thonë se kanë vepruar në bazë të aktvendimit të Gjykatës Administrative dhe se nuk do të japin leje për shfrytëzimin e xehes pa konsultim dhe miratim të popullatës vendase.

E gjithë përgjigja e Qeverisë KËTU.

Aktivistët nga “Zdrava Kotlina” besojnë se “Ilovica” është bombë mjedisore që mund të shkaktojë dëme të pallogaritshme në mbarë rajonin. Sipas tyre, nëse projekti realizohet, investitori do të fitojë miliona euro dhe banorëve do t’u lihet një vendgrumbullim hidroshesh ku mbetjet e minierës do të depozitohen pas flotacionit për të ndarë bakrin dhe arin. Ata janë të vendosur të ndalojnë me çdo kusht hapjen e minierës dhe tashmë po paralajmërojnë protesta kundër vendimit të qeverisë për bashkimin e koncesioneve.

Advertisement

Kjo përmbajtje është prodhuar nga Instituti për Studime të Komunikimit

Gazetari: Martin Pushevski

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat