Connect with us

Lajme nga vendi

Konferencë rajonale “Bashkë të suksesshëm! Mbikëqyrje dhe qasje rajonale për parandalimin dhe luftën kundër tregtisë me njerëz”

Published

on

Vërehet se më shumë para fitohen dhe merren nga kontrabandimi i njerëzve sesa nga kontrabanda e drogës, ky është një ndryshim që e kemi vërejtur në dekadën e fundit dhe shohim se ky fenomen po bëhet gjithnjë e më i shpeshtë. Është shumë e qartë se hapi i parë për parandalimin dhe eliminimin e këtij fenomeni është forcimi i bashkëpunimit policor në rajon, por mendoj se aktiviteti policor nuk do të mjaftojë në fund të ditës sepse kemi nevojë për komponentin social sepse ekzitson numër i madh i çështjeve sociale që lidhen me këtë fenomen, theksoi zëvendësambasadori në ambasadën gjermane në vend, Oto Graf.

Ai theksoi se njerëzit migrojnë sepse kërkojnë kushte më të mira jetese dhe mendon se është shumë e rëndësishme të sigurohet se kushtet e punës kudo në botë po përmirësohen.

“Qeveria Gjermane miratoi një akt nënligjor për monitorimin e aktiviteteve dhe kushteve që ndodhin gjatë prodhimit në të gjithë zinxhirin e furnizimit dhe kushtet në të cilat ofrohen më tej ato produkte që vijnë në tregun tonë. Një nga arsyet që ne e bëjmë këtë është për të parë se si po shkon prodhimi, por edhe për të bindur kompanitë që të monitorojnë kushtet e punës në vendet ku ata i kryejnë blerjet. E gjithë kjo do të ndihmojë edhe në eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore, sepse nëse kushtet e punës përmirësohen në vendet e tjera, do të ketë më pak mundësi apo nevojë për të emigruar, por edhe më pak mundësi që kontrabandistët dhe njerëzit të përfitojnë nga kjo situatë për të pasur një mjedis social më të qëndrueshëm në të gjitha vendet, në vendet në të cilat njerëzit migrojnë, tha Graf.

Drejtori i GIZ-it në vend, David Oberhuber, tha se duhet të zhvillohet një debat mes qeverive në rajon.

“Fillimisht, ne u përqendruam në identifikimin e viktimave dhe mënyrën se si të sillemi me viktimat e mundshme, dhe çfarë shërbimesh mund t’u ofrohen këtyre personave që janë në rrezik apo atyre që tashmë janë viktima të krimeve të tilla. Ne kemi krijuar shërbime të shumta së bashku me partnerët tanë nga institucionet publike me partnerë nga sektori civil dhe mjeti ynë kryesor kanë qenë ekipet tona mobile që janë krijuar nga një partneritet i përbashkët ndërmjet institucioneve qeveritare dhe sektorit civil. Ishte veçanërisht e rëndësishme për ne që të vendosim këtë bashkëpunim ndërmjet Qeverisë dhe sektorit civil, të kemi një dialog ndërmjet këtyre partnerëve që ndonjëherë edhe ndalet, dhe ne donim ta kapërcenim atë sfidë, të kishim një kuptim të përbashkët të problemit, dhe më tej për të gjetur zgjidhje të përbashkëta. Ne mbuluam tetë mijë persona dhe me këtë tashmë japim një foto të viktimave të mundshme që shfaqen në trafikim të tillë, sigurisht që kemi punuar edhe me qendrat e pritjes, qendrën për emigrantë, si dhe strehimoret që kujdesen për viktimat e trafikimit me njerëz” tha Oberhuber.

Според него добро е што веќе има најави да работат на превентивниот апсект, да можат да се произнесат со сет на мерки за целосна борба против трговија со луѓе во наредните три години.

Advertisement

Drejtori i Qendrës Rajonale të Nismës për migrim, azil dhe refugjatë (MARRI) Sashko Kotsev theksoi se përmes kësaj konference dëshirojnë të forcojnë vetëdijen për sfidat dhe rreziqet që lidhen me këtë krim, por edhe të rrisin vetëdijen për dimensionin e madh të ky krim, por edhe rëndësia e bashkëpunimit ndërmjet organizatave joqeveritare, komunitetit akademik dhe aktorëve të tjerë në Ballkanin Perëndimor.

“Ne si MARRI vlerësojmë veçanërisht bashkëpunimin që na jepet në përmbushjen e synimeve tona për t’u bërë një qendër rajonale e njohurive lidhur me migrimet, ndaj duke pasur parasysh këtë projekt për të forcuar kapacitetet njerëzore dhe zhvillimin e modelit të ri për bazën e të dhënave, statistikat e lidhura me kontrabandën e njerëzve. Në faqen tonë do të publikohen një sërë statistikash dhe dokumentesh të reja, të cilat do të përditësohen edhe në faqen tonë”, tha Kocev.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat