Connect with us

Lajme nga vendi

Protestojnë mësuesit ; Bashkimi i lëndëve mësimore është sikur kirurgët të shuajnë zjarrin kurse zjarrfikësit të punojnë në konfeksion -pa punë mund të mbesin 200 mësimdhënës!

Published

on

Sindikata e pavarur për arsim dhe  shkencë  (SPASH kanë mbajtur sot protestë në Shkup, siç kanë theksuar, në interes të të drejtave të punëtorëve të arsimit dhe kanë kërkuar që të mos kombinohen lëndët mësimore dhe të respektohen marrëveshjet kolektive. Protesta nisi në mesditë nga Parku i Gruas dhe të pranishmit shkuan në këmbë drejt godinës së Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, ku mbajtën fjalime.

Njerëzit e parë të sindikatave thanë se shprehin pakënaqësinë e tyre si pasojë e mungesës së dialogut social, nëpërkëmbjes së të drejtave të punëtorëve, nëpërkëmbjes së dinjitetit të edukatorëve, mospërfilljes së ligjeve dhe marrëveshjeve kolektive. Ata njoftuan se nëse nuk do të ketë dëgjim dhe nëse nuk ndodhin ndryshime rrënjësore së shpejti nga ana e MASH-it, do të bëjnë thirrje për hapa më radikalë, që nënkupton organizimin e një “greve të thjeshtë apo të bardhë” në varësi të mbështetjes sindikaliste.

Anëtarët e sindikatës shprehen të pakënaqur me njoftimet për bashkim të disa lëndëve mësimore Gjeografi, Histori, Kimi, Fizikë, Biologji, Edukatë Qytetare, Etikë, Informatikë dhe Edukim Teknik. Sipas kryetarit të Sindikatës së Pavarur për Arsim, Tomislav Gievski, një dukuri e tillë mund të shkaktojë humbjen e një pjese të vendeve të punës, dhe në të njëjtën kohë cenon integritetin profesional të punëtorëve.

– Gjeografi u aftësua për të mësuar gjeografinë, historiani u aftësua për të mësuar historinë… Me ndryshime të tilla, pedagogët bëhen universalë, secili prej tyre duhet të jetë i përshtatshëm për çdo lëndë për të dhënë mësim. Është si të dërgosh kirurgë për të shuar zjarrin kurse zjarëfiksit  për të punuar në një fabrikë veshjesh. Po nëpërkëmbet profesionalizmi, tha Gievski.

Ata janë të pakënaqur edhe me mosrespektimin e kontratave kolektive në sektorin e arsimit.

Advertisement

Gievski thekson se kontratat kolektive me vite nuk respektohen në arsim.

– Momentalisht, paga më e ulët për shkallën më të ulët  është neto 12.000 denarë, dhe kemi qenë dëshmitarë se paga minimale në vend është neto 20.175 denarë. Kur bëhet fjalë për pedagogët, vazhdimisht thuhet se nuk ka para, se shteti është në krizë, por e pamë se si ata shpejt gjetën një mënyrë për t’i rritur 78 për qind pagat e zyrtarëve të tyre shtetërorë. Për zyrtarët publikë ligji është ligj dhe duhet respektuar, edukatoret janë gjithmonë anash, nuk respektohen kontratat kolektive për shtesat, rroga është vonuar vazhdimisht në 20 vitet e fundit, asnjëherë nuk është paguar në afatin e paraparë me ligj, tha Gievski.

Sipas tij, Sindikata e Pavarur për Arsimin nuk ka pasur takim me ministrin aktual të Arsimit Jeton Shaqiri, edhe pse kanë pasur rreth dhjetë kërkesa. – Asnjëherë nuk kemi marrë përgjigje, asnjë dëshirë nga ana e ministrit për të biseduar me ne, prandaj ai duhet të na dëgjojë nga këtu, tha Gievski.

Arsyeja e shkrirjes së lëndëve, sipas tij, është vetëm për të mos zgjidhur problemet e pedagogëve.

– Me kombinimin e lëndëve brenda pesë viteve me zbatim të plotë, mesatarisht humbet një vend pune në dy shkolla. Unë marr shkolla që kanë një mesatare prej katër notash për klasë. Mungojnë 24 orë nga lëndët natyrore dhe sociale, së bashku me heqjen e lëndës së inovacionit. Kjo është vendimtare, thotë Gievski.

Advertisement

Kryetari i Konfederatës së organizatave sindikale të Maqedonisë, Marjan Risteski, megjithatë, theksoi se ngritja e nivelit të punëtorëve arsimorë është tregues se, siç tha ai, diçka nuk është në rregull në shtetin tonë.

– Qeveria po ikën me vetëdije, duhet të na kishte dhënë një metodologji se sa do të jetë përqindja e pagave dhe si do të llogariten. Nuk e di pse duan të blejnë kohë, por durimi i qytetarëve është duke u mbaruar, tha Risteski.

Sipas tij, nëse në Kuvend kalojnë ndryshimet legjislative që kanë të bëjnë me korridoret, do të shihet zemërimi i punëtorëve. – Së shpejti do të mbahet protestë masive, paralajmëroi Risteski. transmeton Tv Koha

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat