Connect with us

Lajme nga vendi

Qytetarët e mashtruar nga qeveria: Kanë paguar të paktën nga 5000 euro për fotovoltaikë, kurse subvencionet e premtuara nuk janë

Published

on

Muajin e kaluar Ministria e Ekonomisë ka bërë thirrje publike për subvencione për fotovoltaikë të instaluar për amvisëri, por kushti për kthimin e një pjese të investimit është që ato të vendosen nga 1 janari i këtij viti.

Bekteshi, Boçvarski dhe Kovaçevski harruan se edhe në gjashtë muajt e mëparshëm qytetarët i kanë ngritur me shpejtësi sistemet e tilla për shkak të premtimit se përveç lehtësimit në procedurat e lejes do të marrin edhe lehtësim financiar.

Qytetarët që vendosën të parët fotovoltaikë ndihen të mashtruar nga qeveria.

– Unë personalisht jam i motivuar sepse si unë edhe shumë familje të tjera janë “mashtruar” nga Qeveria. Bëhet fjalë për fushatën dhe vlerësimet që në periudhën maj-qershor 2022 janë lëshuar nga kryeministri dhe të gjithë përfaqësuesit e qeverisë për vendosjen e fotovoltaikëve për amvisëritë me ndryshimin e ligjit: fuqia 6 KW, lehtësimi i procedurës. dhe subvencione prej rreth 60.000 denarë. Të gjitha premtimet janë realizuar përveç pjesës së subvencioneve për të cilat nuk është dhënë shpallja publike në Ministrinë e Ekonomisë gjatë gjithë vitit 2022.

Është e pasaktë nga ana e Qeverisë dhe Ministrisë së Ekonomisë që në prill 2023 të shpallen subvencionet dhe për dhjetë ditë në të njëjtin muaj të shfaqet shpallje për subvencione me kusht për fotovoltaikë të instaluar pas datës 1.1.2023. Po harrohen të gjitha amvisëritë që u premtuan nga qershori i vitit 2022 dhe njëkohësisht investimi i tyre u shfrytëzua për t’u mburrur me suksesin e masës dhe të projektit – theksoi për “A1on” Oliver Simjanov, qytetar i revoltuar.

Advertisement

Në mesin e korrikut ka instaluar fotovoltaikë me fuqi 5.5 KW për një shumë prej 5400 euro ose 1000 për kilovat fuqi.

– Gjithçka ishte në rregull, ka pasur koncesione me leje, kemi marrë një metër nga EVN. Gjithçka po shkonte mirë, por ajo që premtuan politikanët iku. Në dhjetor kemi nënshkruar marrëveshje me EVN-në për të marrë tepricën. Qeveria duhet të jetë parimore, që subvencioni të jetë i vlefshëm nga 1 korriku 2022, sepse gjatë atyre gjashtë muajve shumë qytetarë kanë instaluar fotovoltaikë pikërisht për shkak të subvencioneve të premtuara”, ka shtuar Simjanov.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat