Connect with us

Lajme nga vendi

Në Tetovë asnjë barnatore nuk punon natën | VIDEO

Published

on

Disa qytetarë të Tetovës në Televizionin Koha janë ankuar se gjatë orëve të natës, nuk punon asnjë barnatore në Tetovë përkundër numrit të madh të tyre. Televizioni Koha këtë denoncim e ka verifikuar edhe vetë ka dalur në teren  ku në bëaz ëtë vizitave që ka bërë gazetari i Televizionit Koha, nuk është hasur asnjë barnatore që ka njoftim se cila barnatore do të jetë e hapur gjatë natës. Me këtë fenomen shpesh herë hasen qytetarët e Tetovës të cilët gjatë natës nuk mund të gjejnë hapur barnatore në rajonin e Tetovës edhe pse shteti që nga muaj janar i vitit 2018 ka sjellur vendim që të ketë barnatore kujdestare, apo një barnatore patjetër duhet të jetë e hapur gjatë tërë natës. Me këtë rast kërkuam përgjigje nga Fondi për Sigurim Shëndetësor prej nga u përgjigjen se për shkak të ofrimit të kujdesit të vazhdueshëm shëndetësor, barnatoret private të cilat kanë lidhur marrëveshje me Fondin e Sigurimit Shëndetësor detyrohen të organizojnë turne të natës, të shtunën, të dielën dhe gjatë festave shtetërore.

“Barnatoret përgatisin Listë të kujdestarive me renditje ditore të barnatoreve kujdestare në muajin aktual, për muajin e ardhshëm.Kujdestaritë realizohen në këtë mënyrë. Kujdestari e vazhdueshme në ambientin e barnatores e cila ka vendosur orar të punës 24 orë në Shkup dhe në qytetet e tjera.Kujdestari në thirrje gjendje gatishmërie në qytetet dhe vendbanimet ku nuk ka barnatore me orar pune 24 orë. Në barnatoret e tilla, farmacisti ose tekniku farmaceutik lëshon barna në recetë që mbulohen nga Fondi në ambientet e vetë barnatores, me thirrje telefonike paraprake të marrë nga ekipi mjekësor i institucionit shëndetësor ku realizohet kujdestaria, përkatësisht ku është kryer ekzaminimi.Barnatoret rregullisht dorëzojnë listë të barnatoreve kujdestare në Njësitë Rajonale të Fondit dhe në Njësinë kujdestare në institucionin shëndetësor.Lista e barnatoreve kujdestare publikohet në ueb-faqen e Fondit të Sigurimit Shëndetësor  dhe në Njësinë kujdestare të institucionit shëndetësor”, theksojnë nga Fondi i Sigurimit Shëndetësor për Televizionin Koha.

Nga Ministria e Shëndetësisë si zakonisht injoruan pyetjet që adresohen nga Televizioni Koha.

 

Advertisement

 

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat