Connect with us

Lajme nga vendi

Hill: Një vend që ka problem me korrupsionin në fakt ka institucione të këqija!

Published

on

Ambasadori aktual i SHBA-së në Serbi dhe i pari në vend, Christopher Hill, thotë se vendi i Maqedonisë së Veriut është në BE dhe se procesi për arritjen e këtij qëllimi është përgjegjësi e liderëve politikë këtu. Sipas tij, çështjet e hapura në rajon duhet të zgjidhen në mënyrë paqësore, sepse pasojat i ndjejnë të gjithë të tjerët, raporton REL, transmeton Portalb.mk.

Christopher Hill, ambasadori aktual amerikan në Serbi dhe ish-ambasador në vendin tonë, dërgoi mesazhe për bashkëpunim më të madh mes vendeve të Ballkanit Perëndimor, nevojën e përballjes me korrupsionin dhe zhvillimin e politikave më të mira ekonomike. Në një konferencë me temë “Sfidat e sigurisë rajonale dhe zhvillimet e fundit në vendet e Ballkanit Perëndimor” organizuar nga Qendra Presidenciale për edukim politik, Hill iu përgjigj pyetjeve të studentëve në Shkollën për politika Alumni.

Si njohës i mirë dhe me përvojë i situatës në rajon, diplomati amerikan foli edhe për dialogun Kosovë-Serbi, duke theksuar se vazhdimi i mundshëm i tensioneve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë do të jetë i dëmshëm për të gjithë rajonin. Ai theksoi se dialogu është një proces i vështirë dhe se nuk i pëlqen “toni” mes palëve të interesit. Megjithatë, ai përshëndeti përpjekjet e ndërmjetësve dhe tha se të dyja palët duhet të vazhdojnë të bisedojnë.

“Mendoj se këto tensione dhe konflikti prek të gjitha vendet në rajon dhe ajo që do të doja të shihja është një lloj përmirësimi ose të paktën një ulje e tensioneve. Unë besoj se “Ballkani i Hapur” është diçka pozitive që mund të japë rezultate”, tha Hill.

Ka qenë nisma “Ballkani i Hapur”, por edhe nisma të tjera të ngjashme rajonale, të cilat sipas njoftimeve duhet të përmirësojnë bashkëpunimin mes vendeve të rajonit dhe të lehtësojnë qarkullimin e njerëzve dhe mallrave, i theksoi ai si jashtëzakonisht të rëndësishme.

Advertisement

“Edhe pse disa thonë se Ballkani i Hapur dhe nisma të tjera janë një lloj konspiracioni, nuk ka asnjë provë për një qasje të tillë. Baza për ta është fqinjësia e mirë, kufijtë duhet të bashkohen e jo të ndahenë”, thotë ambasadori amerikan.

Disa nga studentët të cilët janë të zhgënjyer me perspektivat ekonomike të vendit e pyetën Hillin se si të qëndrojnë në një vend ku mbretëron korrupsioni dhe krimi, ndërsa besimi në sistemin e drejtësisë është në një nivel rekord të ulët.

Hill thotë se qeveria ka nevojë për politika më të mira ekonomike dhe institucione të mira për t’u përballur me korrupsionin.

“Nuk ka gjë më të keqe se korrupsioni. Një vend që ka problem me korrupsionin në fakt ka institucione të këqija. Mundohuni të bëni diçka për këtë, por punoni në institucionet që lehtësojnë korrupsionin. Zgjidhni njerëz të mirë mbi ata të këqij. Kështu do të keni institucione më të mira që do të përballen me luftën kundër korrupsionit”, thotë Hill.

Diplomati amerikan përsëriti edhe një herë mbështetjen e SHBA-së për integrimin evropian të Maqedonisë, megjithëse nuk deshi të komentojë refuzimin e disa partive politike për të votuar për amendamentet kushtetuese për të zhbllokuar hyrjen e Maqedonisë së Veriut në BE.

Advertisement

“Kjo është diçka që liderët tuaj politikë do ta zgjidhin. Por unë do të doja ta shihja Maqedoninë në BE. Është gjëja më e mirë për këtë vend dhe nuk do t’ju them se si ta bëni këtë apo si të silleni me njerëzit që nuk pajtohen me proceset. Edhe unë dua ta shoh Maqedoninë në BE edhe për hir të pesimistëve që nuk besonin se Maqedonia do të ishte pjesë e NATO-s dhe BE-së, për t’u thënë atyre se e kishin gabim”, tha Hill.

Mes tjerash, ai iu referua rritjes së ndikimit rus në Ballkan. Ai është i bindur se udhëheqja aktuale ruse e ka çuar, siç tha ai, “civilizimin në pyll” dhe tha se Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj nuk duhet të lejojnë që lufta të vazhdojë.

Hill është diplomat karriere. Ai ishte edhe ambasador i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Maqedoni në periudhën nga viti 1996 deri në vitin 1999, i emëruar në mandatin e Bill Klintonit. Ai njihet në rajon edhe si i dërguari special i SHBA-së për Kosovën në vitet 1998-1999.

Ai ishte gjithashtu ambasador amerikan në Poloni, Irak dhe Kore. Ai ka mbajtur edhe postin e Ndihmës Sekretarit të Shtetit për Azinë Lindore dhe Paqësorin, si dhe kreun e delegacionit amerikan në negociatat me Korenë e Veriut.

Kujtojmë se në Indeksin e Përceptimit të Korrupsionit, të cilin e përpilon çdo vit organizata Trasparency International, këtë vit, Maqedonia e Veriut renditet në vendin e 85-të, nga 180 vende sa janë në listë, një pozitë më lart në krahasim me vitin e kaluar.

Advertisement

Edhe pse ka qenë pjesë e programeve partiake të të gjitha partive politike, korrupsioni në Maqedoninë e Veriut sipas të gjitha indikacioneve vazhdon të “lulëzojë”. Se korrupsioni nuk është luftuar mjaftueshëm edhe nga kjo Qeveri edhe përkundër zotimeve të shumta, këtë e konfirmoi edhe raporti i fundit i Transparency International.

Kur bëhet fjalë për besimin tek institucionet, në vitin 2022 qytetarët i besuan më së shumti Armatës. Nga ana tjetër, gjyqësori mbeti në fund, konstaton hulumtimi i “Eurometer” për vitin 2022, i cili u prezantua nga Qendra për strategji evropiane “Eurothink. Edhe në vitin 2022 më së paku besim nga qytetarët ka gjyqësori, vetëm 6 për qind, ndërsa këtu është edhe prokuroria me

7 përqind.populli.mk.

Advertisement

Lajme nga vendi

Mungesa e gjykatësve detyron qytetarët që të presin me vite që lënda e tyre të vijë në radhë

Published

on

Gjykatat në të gjithë vendin po përballen me mungesë serioze të gjykatësve. Qytetarët me muaj madje me vite kërkojnë epilog për lëndë të caktuar nëpër labirintet e gjykatave. Për shembull, në Gjykatën Themelore të Strugës, delegohen gjykatës nga Shkupi ose për raste të caktuara gjykimet dërgohen në qytetin e Ohrit.

“Këta gjykatës që janë këtu, nuk dinë çfarë të bëjnë me numrin e madh të lëndëve dhe si t’i zgjidhin ato, janë shkelur afatet ligjore të parashikuara në ligj, duke qenë se nuk mund të veprojnë sipas afateve, për shkak të numrit të madh. Seancat caktohen për dy-tre muaj, pastaj fillon procedura prej në fillim. E tërë kjo komplikohet për shkak të mungesës së gjykatësve”, tha Vllado Çingoski- avokat.

Zgjidhja, thotë profesori Davitkovski, është në ndryshimet e ligjit, me të cilat u mundësua përzgjedhja e gjykatësve nga radhët e bashkëpunëtorëve profesionalë në gjykata, të cilët kanë përvojë pune dhe praktikë 10-15 vjet.

“Gjenerata e mëparshme që ka mbaruar Akademinë e gjykatësve, të gjithë duan të qëndrojnë në Shkup. Në Kriva Pallankë, në Kratovë dhe në disa qyteza nuk kishte gjykatës. Dhe çfarë bënë ata që janë fëmijë të dikujt, me lidhje politike dhe me kërkesë në Gjykatën Supreme, të gjithë qëndruan në Shkup. Tani ato gjykata janë bosh, dhe nga ana tjetër kemi mbipopullim në Shkup. Ne po e bllokojmë veten dhe kjo është rezultat i ndikimit të politikës”, tha Borçe Davitkovski- profesor.

Një nga propozimet është racionalizimi i gjykatave.

Advertisement

“Ndoshta duhet të ndryshohen edhe kompetencat e gjykatave. Për këtë arsye, një gjykatës zhvendoset nga një gjykatë në tjetrën. Atëherë do të racionalizohen edhe gjykatësit”, theksoi Arsen Janevski- profesor.Gazetar: Miki Trajkovski

Continue Reading

Lajme nga vendi

Së shpejti mund të ulet çmimi i energjisë elektrike për amvisëri

Published

on

Zvogëlimi i importit të energjisë elektrike për shkak të prodhimit të termocentraleve fotovoltaike së shpejti mund të ulë çmimet e saj për amvisëri, paralajmëron kryetar i Komisionit Rregullator për Energjetikë Marko Bislimovski.

Ai në një intervistë për “”Radio Europa e Lirë” thotë se aktualisht po punohet për plotësimin e tarifës së lirë të energjisë elektrike për amvisëri edhe për një orë tjetër. Bislimoski tha se tani duhet bërë një analizë reale për të treguar nëse ekziston mundësia që tarifa falas e energjisë elektrike të zgjatet edhe për një orë, pra deri në orën 16.00.

“Po zgjerojmë tarifën falas për të përfituar nga çmimi i lirë i energjisë elektrike në këto periudha. Po ashtu, me atë sinjal që i dërgojmë ESM dhe EVN Home, për të blerë energji elektrike në ato periudha, veçanërisht EVN Home, do të ofrojmë një çmim më të ulët të energjisë elektrike, që është shumë e mundur që të na mundësojë uljen e çmimit të energjisë elektrike për amvisëritë”, tha Bislimovski.

Aktualisht tarifa më e lirë e energjisë elektrike është nga ora 13:00 deri në orën 15:00.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Ekspertët: Digjitalizimi është i domosdoshëm jo vetëm për antarësim në BE, por edhe për zhvilimin e ekonomisë

Published

on

Paralajmërimin e VMRO-DPMNE-së për themelimin e Ministrisë për Digjitalizim, konkretisht ndarjen nga Administrata, ekspertët e shohin si nevojë që, shteti duhet të ketë qasje serioze ndaj digjitalizimit real të shërbimeve elektronike, të cilat qytetarët duhet t’i marrin në jetën e përditshme.

Sipas, Marko Troshanovskit nga Instituti për Demokraci, për t’u realizuar kjo duhet të unifikohen bazat e të dhënave të institucioneve shtetërore që qytetarët të mos enden prej sporteli në sportel për një dokument të thjeshtë.

“Nëse ju e plotësoni aplikimin në mënyrë elektronike, duhet t’ju mundësohet që edhe në mënyrë elektronike ta dorëzoni. Domethënë, prej në fillim deri në fund të mos keni kontakt me zyrtarin administrativ. Ky është një moment shumë i rëndësishëm. Kështu, bazat e të gjitha institucioneve të jenë të unifikuara dhe këtu paralajmërimi për themelimin e Agjencisë për Digjitalizim, ndarja e administratës nga shoqëria informatike, ka kuptim dhe është shumë i rëndësishëm”, tha Marko Troshanovski, Instituti për Demokraci (IDSCS).

Profesori universitar Gjorgji Maxharov, për Alsat shprehet se digjitalizimi është i domosdoshëm, jo vetëm për anëtarësimin e vendit në BE, por edhe për zhvillimin e ekonomisë, por edhe për përfitimet të cilat qytetarët në mënyrë të drejtpërdrejtë do t’i përjetojnë. Megjithatë, për t’u realizuar kjo, duhet që në Kuvend të votohet ligjet e nevojshme.

“Pjesa më e vështirë është që e tërë kjo të finalizohet në kuadër të Kuvendit, në kuadër të miratimit të akteve ligjore, të cilat do të japin rëndësi të njëjtë të dokumenteve digjitale në lidhje me dokumentet në letër. Kështu që, duhet të punojmë në atë bashkë dhe duhet të kihet kujdes ndaj gjendjes së përgjithshme se ku gjendet shoqëria, cilat procese duhet dhe duam t’i digjitalizojmë dhe në lidhje me prioritetet që i kemi vendosur të fillojmë ta bëjmë atë. Siç thash, ai proces ka filluar, megjithatë nuk është i përfunduar dhe duhet që edhe shumë të punohet që në fund qytetarët ta shohin përfitimin direkt të shërbimeve të tilla digjitale”, u shpreh Gjorgji Maxharov, profesor universitar.

Advertisement

Rikujtojmë që Komisioni Evropian dy vite radhazi i rekomandoi Maqedonisë së Veriut ta harmonizojë legjislacionin me atë të BE-së në lidhje me procesin e digjitalizimit. Përbërja e kaluar kuvendore, nuk arriti që ta votojë ligjin për themelimin e Agjencisë Digjitale, si institucion udhëheqës në procesin e digjitalizimit të shërbimeve, trajnimit të qytetarëve, por edhe mbrojtjes së institucioneve nga sulmet kibernetike, të cilat gjatë periudhës së kaluar ishin të shpeshtuara. Sipas ekspertëve, Maqedonia e Veriut është mbi një dekadë mbrapa BE-së në procesin e digjitalizimit./Alsat.mk

Continue Reading

Më të lexuarat