Connect with us

Lajme nga vendi

Mbahet seanca konstituive e grupit të punës për reformën zgjedhore | VIDEO

Published

on

Grupi i punës për reforma zgjedhore ka mbajtur sot seancën konstituive ku kryetar u zgjodh Aleksandar Novakovski, ekspert dhe ish-kryetar i KShZ-së.Ky grup punues fillimisht do të fokusohet në miratimin e ndryshimeve që kanë të bëjnë me rekomandimet dhe vërejtjet e OSBE/ODIHR-it dhe më pas pritet të përpilohet një kod i ri zgjedhor.

“Unë jam optimist për mënyrën e punës sepse shoh që përfaqësues në këtë grup punues janë persona të cilët janë nga kjo fushë dhe të cilët kohë të gjatë punojnë në këtë materie dhe shpresoj se, do të dalim me propozim dhe do të arrijmë t’i respektojmë afatet që janë të përcaktuara me disa standarde evropiane që këto ndryshime të zbatohen në periudhë 6 muaj para zgjedhjeve” tha Aleksandar Novakovski, kryetar i grupit të punës.

I pyetur nëse në kuadër të këtij grupi punues do të ndryshohet edhe modeli zgjedhor, Ministri i Drejtësisë, Krenar Lloga, , tha se kjo nuk është prioritet.

“Të gjitha vërejtjet që janë vënë në raportit e OSBE/ODIHR-it do të inkorporohen. Sot biseduam për modalitetin se si do të jepen zgjidhje këto dhe do të diskutohen nga ana e ekspertëve por edhe nga ana e institucioneve tjera dhe mendoj që do të kenë zgjidhje konkrete ligjore për këtë punë” – deklaroi Krenar Lloga, ministër i Drejtësisë. 

Ndërkaq, përfaqësuesi i BDI-së Arbër Ademi, tha se janë të hapur që mbi bazë të argumenteve të diskutojmë për çfarë do lloj modeli.

Advertisement

“Në radhë të parë na duhet konsensus, konsensus i gjerë ndëretnik e ndërpartiak i cili do të pasqyrojë realitetin heterogjen të shoqërisë. Sot nuk u lëshuam në diskutime që kanë të bëjnë me modeli zgjedhor dhe ky grup punues nuk është i themeluar ekskluzivisht të diskutojë vetëm për këtë çështje, por edhe shumë çështje të tjera që janë të një rëndësie jetike” – tha Arbër Ademi.

VMRO – DPMNE, nuk i është përgjigjur ftesës që të merr pjesë në këtë grup punues. Megjithatë, ata propozojnë që në kuadër të ndryshime në kodin zgjedhor, të vendoset modeli me një njësi zgjedhore. Ministri Lloga i bëri thirrje VMRO-DPMNE që t’i bashkëngjiten grupit punues dhe aty t’i parashtrojnë të gjitha propozimet dhe iniciativat për reforma në legjislacionin zgjedhor.

 

 

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat