Connect with us

Lajme nga vendi

Kovaçevski: Letra e Agelerit është dërguar kudo që duhet, ka raste që janë zvarritur, opozita të pyetet për ligjet e bllokuara në Kuvend

Published

on

Ajo letër përmban disa raste të caktuara të cilat, për fat të keq, mund të them se janë vërtet janë zvarritur. Procedura shkon me kthim nga instancat më të larta në ato më të ulëta disa herë. Megjithatë, këto janë pyetje për gjykatësit që punojnë dhe për ata që menaxhojnë me punën e gjykatësve, tha kryeministri Dimitar Kovaëevski i pyetur për koment për letrën e ambasadores amerikane në vend, Angela Prajs Ageler.

Në letrën që Ageleri më 11 prill  ua ka dërguar organeve gjyqësore dhe ekzekutive, ajo shpreh shqetësimin për vendimin e Gjykatës së Apelit – Shkup për kthimin në procedurë të shkallës së parë për rigjykim të disa lëndëve nga, siç thekson, të profilit të lartë.

Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas hapjes së Samitit Maqedoni 2025, Kovaçevski tha se duhet të përkufizohet se në shtte ka ndarje të pushtetit në ekzekutiv – Qeveri, legjvënës – Kuvend dhe pushtet gjyqësor – organet gjyqësore dhe se letra ka të bëjë me gjyqësorin.

Në pyetjen nëse kjo do të thotë se letra është dërguar në adresë të gabuar, u përgjigj se është “dërguar kudo që është e nevojshme” dhe se Qeveria është në dispozicion për avancimin e ligjeve, siguron kushte për funksionimin e gjykatave – në pjesën e buxhetit. , në propozimin e zgjidhjeve ligjore për avancimin e praktikës gjyqësore etj. Por, se një sërë propozim-ligjesh në Kuvend janë bllokuar nga opozita.

Pas miratimit të Kodit të ri Penal para disa muajsh,është përgatitur, tha,   edhe ligji i ri për Akademinë Gjyqësore, janë përgatitur ligje të reja për rinumërimin e gjykatësve dhe prokurorëve.

Advertisement

“Por një numër i madh i tyre janë të bllokuar në Kuvend dhe kjo është një pyetje për opozitën, jo për mua, sepse opozita i bllokon dhe duhet ti tregojë arsyet pse i bllokon – pagat e gjykatësve, reforma në Akademinë Gjyqësore, e gjithë kjo është e bllokuar në Parlament”, tha Kovaçevski.

Theksoi se gjatë një viti krize, Qeveria në asnjë moment, siç tha, nuk i ka ulur financat për gjyqësorin me të cilat më vonë vetë menaxhojnë  me to, ndërsa investimet kapitale janë në nivelin e paraparë.

“Një pjesë e sallave të gjykatave po digjitalizohen, e para tashmë është lëshuar në përdorim, tashmë funksionin edhe një pjesë e sistemit për   ndërveprueshmëri ndërmjet institucioneve, duke pasur parasysh se përmes rrugës elektronike përshpejtohet komunikimi i gjykatave me institucionet me të cilat më së shumti shkëmbejnë informacione.  Kjo është gjithçka që mund të bëjë Qeveria në pjesën e përparimit të gjyqësorit. Por, ajo që duhet bërë përveç kësaj është që të përfshihet më shumë Kuvendi, partitë politike, në pjesën e komunikimit me gjykatat, sepse edhe me Kushtetutë, edhe me ligj, gjykatësit dhe anëtarët e Këshillit Gjyqësor zgjidhen në Kuvendit”, tha kryeministri.

Konsiderohet se duhet të vendosen tregues më të detajuar, të matshëm për çdo individ të gjyqësorit, sepse siç tha, “nuk do të përgjithësoja nëse diçka nuk funksionon plotësisht apo funksionon plotësisht”.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat