Connect with us

Lajme nga vendi

Gostivar: Llogaria e bllokuar bllokon edhe investimet kapitale

Published

on

Faturat e larta të energjisë elektrike dhe faturat e vonuara e vështirësuan funksionimin e pushtetit lokal të Gostivarit.

Xhiro  llogaria  e komunës së Gostivarit është bllokuar që nga nëntori i vitit të kaluar dhe në periudhën e kaluar ka funksionuar me kornizë financiare për mbulimin e shpenzimeve bazë. Parashikimet janë se do të duhen së paku pesë muaj për rikuperim, pas së cilës gjendja financiare në komunën e Gostivarit do të normalizohej.

Për gjendjen e keqe të “thesarit komunal”, MIA  iu drejtua kreut të komunës dhe e pyeti për gjendjen aktuale.

– Që nga viti i kaluar jemi përballur me një problem të rëndë financiar. Ne kemi ende vështirësi, pasi llogaria është e bllokuar dhe po punojmë në kuadër financiar. Goditja më e fortë ishte rritja e çmimit të energjisë elektrike si pasojë e krizës energjetike. Në veçanti kemi bërë ribalancime dhe jemi detyruar të shpenzojmë rreth 1.5 milionë euro për faturat e energjisë elektrike, thotë kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari.

Sipas Taravarit, faturat për energjinë e konsumuar në institucionet arsimore kanë qenë dyfish më të larta, ndërsa bllok-dotacionet e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës për shkollat ​​kanë mbetur të njëjta. Sipas tij, kjo e përkeqësoi edhe më shumë gjendjen financiare.

Advertisement

Si pasojë e “minusit” në arkën e komunës, ka një vonesë të konsiderueshme në realizimin e programit dhe investimeve kapitale. Pothuajse asgjë nga ajo që ishte paraparë në programin e mandatit të dytë të kryesisë aktuale komunale nuk është realizuar.

Kjo ka qenë temë e diskutimit në seancën e fundit të këshillit për miratimin e raportit tremujor për realizimin e buxhetit të Komunës së Gostivarit për vitin 2023. Opozita vendase kritikoi menaxhimin e parave dhe mosrealizimin e investimeve të paralajmëruara. Buxhetoret komunale informuan se borxhi aktual i komunës së Gostivarit është 7.2 milionë euro. Në diskutime u tha se për bllokimin e  xhiro llogarisë , një nga arsyet e rritjes së borxhit është edhe interesi për dëmet e vonuara të kompanive që i kanë ofruar shërbim bashkisë nga shtatë deri në tetë vite më parë, dhe ka edhe borxhet e trashëguara nga menaxhmentet e mëparshme.

Kryetari Taravari thotë se kryesia komunale po bën përpjekje për normalizimin e punës së komunës, duke qenë se, siç theksoi, është një situatë e paplanifikuar që nuk është e paraparë as në afat të mesëm dhe as afatgjatë.

– Po punojmë për zhbllokimin e llogarisë dhe kemi një plan. Sipas analizave në sektorin e financave, gjendja financiare në komunën e Gostivarit duhet të normalizohet deri në shtator. Arben Taravari, kryetar i komunës së Gostivarit, tha për MIA-n.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat