Connect with us

Lajme nga vendi

Po përgatitet Strategjia e re kombëtare për konsolidimin e tokës për vitin 2022-2030

Published

on

Në Euro haus (Europe House) sot u shënua fillimi i përgatitjes së Strategjisë së re kombëtare për konsolidimin e tokës për vitin  2022-2030 në kuadër të projektit të financuar nga Bashkimi Evropian “Përparimi i konsolidimit të tokës në Maqedoninë e Veriut”. Projekti bashkëfinancohet dhe zbatohet nga Organizata për Ushqim dhe Bujqësi në Kombet e Bashkuara  (FAO), në bashkëpunim të ngushtë me Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave (MBPEU).

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Lupço Nikollovski deklaroi se për ta është me rëndësi strategjike  ky përcaktim i Qeverisë, Ministrisë, institucioneve, së bashku me mbështetjen e Bashkimit Evropian, të FAO-s që është implementues, që të kontribuojë në zgjidhjen e problemeve lidhur me ndarjen e strukturës së tokës bujqësore dhe sipërfaqes së vogël të ekonomive bujqësore.

Pikërisht prandaj në këto vite, kjo ka qenë një nga prioritetet e tyre serioze.

“Janë të rëndësishme kapacitetet në këtë pjesë. U vendos korniza ligjore, institucionael për konsolidimin e tokës, duke ofruar bazë për zbatimin e programit kombëtar për konsolidim. Kapacitetet për zbatimin e konsolidimit janë përforcuar përmes përmirësimeve të sistemit dhe palëve të përfshira.   Në nivel kombëtar, u bënë përpjekje për ngritjen e ndërgjegjegjes për konsolidimin e tokës së bujqve ndërmjet të gjitha palëve të prekura në terren, me çfarë u përmirësua edhe mirëkuptimi për përfitimet nga realizimet e konsolodimit në rajone. U vendosën bazat për planifikimin financiar dhe strategjik për konsolidimin e tokës, duke siguruar planifikim efikas dhe shpërndrjen e burimeve për zbatimin e këtyre projekteve. Dhe në fund, si më e rëndësishme, me sukses kemi zbatuar projektet në terren, projekte për konsolidim të tokës të cilat janë të dukshme, të prekshme dhe të cilat bujiqt i ndjejnë dhe përfitimet për atë, ishim dëshmitarë përmes të gjitha vizitave tona në terren që i kemi”, theksoi ministri.

Nikollovski shtoi se ka një ulje të nsiderueshme të ndarjes së parcelave të tokës, konsolidimin e tyre në nëntë zona në shtte ku  janë hartuar plane për konsolidim me mbështetjen e këtij projekti.

Advertisement

Në ngjarje, përmes video lidhjes, fjalim pati zëvendës përfaqësuesi rajonal i FAO-s  për Evropë dhe Azinë Qendrore (FAO REU), Nabil Gangi.

“Kam kënaqësi që jam pjesë e kësaj ngjarje të rëndësishme në Shkup, derisa e fillojmë procesin e përgatitjes së strategjisë së re për konsolidimin e tokave në Maqedoninë e Veriut në vitet e ardhshme”, theksoi Gangi.

U prezantuan gjithashtu edhe  arritjet kryesore të Strategjisë kombëtare për konsolidim të tokës 2012-2020 dhe mësimet e nxjerra nga periudha paraprake strategjike, të cilat do të jenë bazë për zhvillimin e strategjisë së re për Konsolidim të tokës të vitit  2022-2030.

Advertisement

Lajme nga vendi

Mungesa e gjykatësve detyron qytetarët që të presin me vite që lënda e tyre të vijë në radhë

Published

on

Gjykatat në të gjithë vendin po përballen me mungesë serioze të gjykatësve. Qytetarët me muaj madje me vite kërkojnë epilog për lëndë të caktuar nëpër labirintet e gjykatave. Për shembull, në Gjykatën Themelore të Strugës, delegohen gjykatës nga Shkupi ose për raste të caktuara gjykimet dërgohen në qytetin e Ohrit.

“Këta gjykatës që janë këtu, nuk dinë çfarë të bëjnë me numrin e madh të lëndëve dhe si t’i zgjidhin ato, janë shkelur afatet ligjore të parashikuara në ligj, duke qenë se nuk mund të veprojnë sipas afateve, për shkak të numrit të madh. Seancat caktohen për dy-tre muaj, pastaj fillon procedura prej në fillim. E tërë kjo komplikohet për shkak të mungesës së gjykatësve”, tha Vllado Çingoski- avokat.

Zgjidhja, thotë profesori Davitkovski, është në ndryshimet e ligjit, me të cilat u mundësua përzgjedhja e gjykatësve nga radhët e bashkëpunëtorëve profesionalë në gjykata, të cilët kanë përvojë pune dhe praktikë 10-15 vjet.

“Gjenerata e mëparshme që ka mbaruar Akademinë e gjykatësve, të gjithë duan të qëndrojnë në Shkup. Në Kriva Pallankë, në Kratovë dhe në disa qyteza nuk kishte gjykatës. Dhe çfarë bënë ata që janë fëmijë të dikujt, me lidhje politike dhe me kërkesë në Gjykatën Supreme, të gjithë qëndruan në Shkup. Tani ato gjykata janë bosh, dhe nga ana tjetër kemi mbipopullim në Shkup. Ne po e bllokojmë veten dhe kjo është rezultat i ndikimit të politikës”, tha Borçe Davitkovski- profesor.

Një nga propozimet është racionalizimi i gjykatave.

Advertisement

“Ndoshta duhet të ndryshohen edhe kompetencat e gjykatave. Për këtë arsye, një gjykatës zhvendoset nga një gjykatë në tjetrën. Atëherë do të racionalizohen edhe gjykatësit”, theksoi Arsen Janevski- profesor.Gazetar: Miki Trajkovski

Continue Reading

Lajme nga vendi

Së shpejti mund të ulet çmimi i energjisë elektrike për amvisëri

Published

on

Zvogëlimi i importit të energjisë elektrike për shkak të prodhimit të termocentraleve fotovoltaike së shpejti mund të ulë çmimet e saj për amvisëri, paralajmëron kryetar i Komisionit Rregullator për Energjetikë Marko Bislimovski.

Ai në një intervistë për “”Radio Europa e Lirë” thotë se aktualisht po punohet për plotësimin e tarifës së lirë të energjisë elektrike për amvisëri edhe për një orë tjetër. Bislimoski tha se tani duhet bërë një analizë reale për të treguar nëse ekziston mundësia që tarifa falas e energjisë elektrike të zgjatet edhe për një orë, pra deri në orën 16.00.

“Po zgjerojmë tarifën falas për të përfituar nga çmimi i lirë i energjisë elektrike në këto periudha. Po ashtu, me atë sinjal që i dërgojmë ESM dhe EVN Home, për të blerë energji elektrike në ato periudha, veçanërisht EVN Home, do të ofrojmë një çmim më të ulët të energjisë elektrike, që është shumë e mundur që të na mundësojë uljen e çmimit të energjisë elektrike për amvisëritë”, tha Bislimovski.

Aktualisht tarifa më e lirë e energjisë elektrike është nga ora 13:00 deri në orën 15:00.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Ekspertët: Digjitalizimi është i domosdoshëm jo vetëm për antarësim në BE, por edhe për zhvilimin e ekonomisë

Published

on

Paralajmërimin e VMRO-DPMNE-së për themelimin e Ministrisë për Digjitalizim, konkretisht ndarjen nga Administrata, ekspertët e shohin si nevojë që, shteti duhet të ketë qasje serioze ndaj digjitalizimit real të shërbimeve elektronike, të cilat qytetarët duhet t’i marrin në jetën e përditshme.

Sipas, Marko Troshanovskit nga Instituti për Demokraci, për t’u realizuar kjo duhet të unifikohen bazat e të dhënave të institucioneve shtetërore që qytetarët të mos enden prej sporteli në sportel për një dokument të thjeshtë.

“Nëse ju e plotësoni aplikimin në mënyrë elektronike, duhet t’ju mundësohet që edhe në mënyrë elektronike ta dorëzoni. Domethënë, prej në fillim deri në fund të mos keni kontakt me zyrtarin administrativ. Ky është një moment shumë i rëndësishëm. Kështu, bazat e të gjitha institucioneve të jenë të unifikuara dhe këtu paralajmërimi për themelimin e Agjencisë për Digjitalizim, ndarja e administratës nga shoqëria informatike, ka kuptim dhe është shumë i rëndësishëm”, tha Marko Troshanovski, Instituti për Demokraci (IDSCS).

Profesori universitar Gjorgji Maxharov, për Alsat shprehet se digjitalizimi është i domosdoshëm, jo vetëm për anëtarësimin e vendit në BE, por edhe për zhvillimin e ekonomisë, por edhe për përfitimet të cilat qytetarët në mënyrë të drejtpërdrejtë do t’i përjetojnë. Megjithatë, për t’u realizuar kjo, duhet që në Kuvend të votohet ligjet e nevojshme.

“Pjesa më e vështirë është që e tërë kjo të finalizohet në kuadër të Kuvendit, në kuadër të miratimit të akteve ligjore, të cilat do të japin rëndësi të njëjtë të dokumenteve digjitale në lidhje me dokumentet në letër. Kështu që, duhet të punojmë në atë bashkë dhe duhet të kihet kujdes ndaj gjendjes së përgjithshme se ku gjendet shoqëria, cilat procese duhet dhe duam t’i digjitalizojmë dhe në lidhje me prioritetet që i kemi vendosur të fillojmë ta bëjmë atë. Siç thash, ai proces ka filluar, megjithatë nuk është i përfunduar dhe duhet që edhe shumë të punohet që në fund qytetarët ta shohin përfitimin direkt të shërbimeve të tilla digjitale”, u shpreh Gjorgji Maxharov, profesor universitar.

Advertisement

Rikujtojmë që Komisioni Evropian dy vite radhazi i rekomandoi Maqedonisë së Veriut ta harmonizojë legjislacionin me atë të BE-së në lidhje me procesin e digjitalizimit. Përbërja e kaluar kuvendore, nuk arriti që ta votojë ligjin për themelimin e Agjencisë Digjitale, si institucion udhëheqës në procesin e digjitalizimit të shërbimeve, trajnimit të qytetarëve, por edhe mbrojtjes së institucioneve nga sulmet kibernetike, të cilat gjatë periudhës së kaluar ishin të shpeshtuara. Sipas ekspertëve, Maqedonia e Veriut është mbi një dekadë mbrapa BE-së në procesin e digjitalizimit./Alsat.mk

Continue Reading

Më të lexuarat