Connect with us

Lajme nga vendi

53 milionë euro “dëmshpërblim” nëse nuk rritet fondi i orëve të javës në 60 orë!

Published

on

Nëse nuk rritet fondi i orëve të punës nga 40 në 60 orë brenda 45 ditëve nga nënshkrimi i kontratës me “Bechtel dhe Enka” për ndërtimin e autostradave nga Korridoret 8 dhe 10-e, Qeveria është zotuar të paguajë gjoba të mëdha ndaj amerikanëve. Një herë 53 milionë euro plus 1 milionë e 265 mijë euro shtesë në emër të gjobave të përhershme për kohëzgjatjen e kontratës, nëse nuk ndryshohet ligji dhe nuk vendoset 60 orë punë në javë.

Kontrata ende nuk është bërë publike dhe sipas pjesëve të publikuara nga portali Plusinfo, thuhet:

Nëse kërkesa e javës së punës 60-orëshe nuk plotësohet jo më vonë se dita e 45-të nga data e nënshkrimit të Marrëveshjes ose nëse java e punës 60-orëshe, atëherë koha për të përfunduar punën për secilën pjesë do të zgjatet me një shumë fillestare prej 117 milionë eurosh që do të paguhet nga Punëdhënësi do t’i shtohet minimalisht 6 muaj dhe minimumi një herë 53 milionë euro. Këto 53 milionë euro do të paguhen brenda 15 ditëve pas përfundimit të periudhës 45-ditore, kur punëdhënësi duhet të sigurojë një javë pune 60 orëshe për stafin e kontraktorit.

Marrëveshja me Bechtel dhe Enka u nënshkrua më 8 mars, që do të thotë se kanë mbetur më pak se dy javë për të ndryshuar ligjet për të shmangur këto dëmshpërblime.

VMRO ka alarmuar për dispozitat kontroverse, ndërsa lideri Mickoski sot ka thënë se do të ketë përgjegjësi, sepse është pranuar një dispozitë e dëmshme për të cilën Gjykata Kushtetuese tashmë ka vendosur.

Advertisement

Gjykata Kushtetuese është deklaruar shumë herë në të kaluarën për këtë çështje. Pra, dikush me vetëdije e dinte se ajo që kërkonin ishte e pamundur, dhe megjithatë vendosi ta bënte, me vetëdije e mori përsipër detyrimin e buxhetit të Maqedonisë, buxhetit të të gjithë qytetarëve, që t’i paguajë qindra milionë euro në formë gjoba kompania që është kontraktore e këtij projekti. Që të mos ndodhë kjo, unë u them publikisht të dyve, edhe Kovaçevskit edhe Artan Grubit, se do të ketë përgjegjësi për këtë. Mos qani dhe ankoni më pas, tha Hristijan Mickoski.

Fillimisht, me ligjin me të cilin Bechtel u votua si partner strategjik për ndërtimin e korridoreve, ishte parashikuar një dispozitë e ngjashme që lejonte 60 orë punë në javë, por Gjykata Kushtetuese në seancën e 13 korrikut të vitit të kaluar mori vendim për shfuqizimin e nenit të kontestuar, me notë që bie ndesh me vlerat themelore – shtetin e së drejtës dhe barazinë e qytetarëve para Kushtetutës dhe ligjeve. Gjykata Kushtetuese gjithashtu vlerësoi se ky nen cenon të drejtën e pushimit ditor dhe javor, përkatësisht është në kundërshtim me nenin 32 paragrafi 4 i Kushtetutës.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat