Connect with us

Lajme nga vendi

Sot pritet vendim i Qeverisë së RMV-së për korrigjimin e çmimeve të ngrira të pemëve dhe perimet

Published

on

Qeveria sot duhet të sjellë vendim në të cilën do të rishikohen një pjesë e çmimeve të ngrira për pemët dhe perimet. Siç paralajmërojnë nga Ministria e Ekonomisë, asnjë nga produktet e përfshira në vendim nuk do të jetë më i shtrenjtë se 100 denarë për kilogram. Korrigjimi i çmimeve vjen pas takimit me tregtarët javën e kaluar.

“Është dakorduar që të bëhet korrigjim i vogël i çmimeve, duke pasur parasysh se tregtarët tashmë kanë filluar të paraqesin çmimet e importit të cilat korrespondojnë me atë që jepet si faturë në vendet e tjera. Në përgjithësi importojmë nga Turqia, Greqia, Shqipëria dhe Serbia dhe duke iu referuar çmimeve të reja që paraqiten në Drejtorinë e doganave të martën Qeveria do të korrigjojë çmimet e ngrira dhe për produkte të caktuara do të ketë ulje shumë të vogël si çmimi më i lartë i këtyre produkteve, por, nuk do të ketë çmime si tani ose para 10 ditësh, nga 130 deri në 150 denarë”.

“Asnjë nga produktet e theksuara në vendimin për ngrirjen e çmimit nuk do të ketë çmim më të lartë se 100 denarë për kilogram. Do të ketë një korrigjim të vogël vetëm në pjesën e domateve dhe trangujve, sepse nuk ka më importe nga Turqia dhe Greqia, ku ka një prodhim më të madh të këtyre produkteve. Deri në fund të muajit importi kryhet nga Shqipëria dhe një pjesë e vogël nga Serbia për faktin se në Shqipëri këto produkte lëshohen një muaj përpara”, tha Kreshnik Bekteshi, ministër i Ekonomisë.

Nga Ministria e Ekonomisë thonë se se nuk do të tolerohen marzhat prej 100 ose 200 për qind. Sipas autoriteteve, të dhënat e fundit nga importuesit tregojnë se çmimet kanë shënuar rritje të lehtë në deklaratat e importit të disa produkteve, sipas kësaj, do të duhet të korrigjohen edhe çmimet e ngrira.

Me vendimin e Qeverisë nga 5 prilli janë ngrirë çmimet e 11 llojeve të frutave dhe perimeve. Sipas vendimit, kilogrami i domateve të freskëta mund të kushtojë maksimum 70 denarë, një kilogram kastravec 75 denarë, një kilogram qepë 60 denarë, një kilogram lulelakër 70 denarë, një kilogram speca jeshil të freskët 90 denarë, një kilogram fasule 75 denarë, një kilogram banane 70 denarë, një kilogram portokaj 55 denarë, një kilogram mandarina 60 denarë dhe një kilogram limonë 55 denarë.

Advertisement

Më herët janë ngrirë edhe çmimet e pastave dhe produkteve të qumështit të cilët janë ulur për 15, konkretisht për 10 për qind, si dhe çmimet e vezëve dhe orizit, ndërsa buka e bardhë dhe gjysmë e bardhë deri në 450 gramë në 33 denarë.

Advertisement

Lajme nga vendi

Anesa Havziju nga Tetova nxënëse e shkëlqyeshme në shkollën Naim Frashëri këtë vit pjesmarëse në garat e matematikës në Olimpiaden ndërkombëtare “Fest Matematika 7, Durrës 2024”

Published

on

Anesa Havziju nga Tetova nxënëse e shkëlqyeshme në shkollën fillore Naim Frashëri këtë vit është pjesmarëse në garat nga lënda e matematikës në Olimpiaden ndërkombëtare “Fest Matematika 7, Durrës 2024” Anesa edhe vitet e kaluara ka qenë fituese e shum garave ne Matematik. Urime Anesa dhe të urojm shum suksese të reja!TV KOHA

Continue Reading

Lajme nga vendi

Shkelet me makinë një i mitur në Tetovë

Published

on

MPB Maqedoni informon se dje në një i mitur është shkelur me makinë nga një shofer nga Tetova.

“Me datë 19.06.2024 në ora 17:30 në SPB Tetovë është denoncuar se në rrugën “Ljubo Bozhinoski – Pish” në Tetovë, automjeti i pasagjerëve “Opel Vectra” me shenja regjistrimi Tetova, i drejtuar nga M.R.(33) nga Tetova ka goditur një këmbësor të mitur nga Tetova”.

“Në aksident i mituri ka pësuar lëndime të rënda trupore, të cilat janë konstatuar në Spitalin klinik të Tetovës. Inspektim është kryer nga ekipi inspektues i SPB Tetovë”, thuhet në njoftim.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Fillon sot regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat e mesme

Published

on

Nga sot deri të martën (25 qershor deri në orën 15) do të realizohet regjistrimi i parë elektronik i nxënësve për regjistrim në arsimiin e mesëm për vitin shkollor 2024/2025. Regjistrimi i dytë do të jetë më 1 korrik dhe 2 korrik deri në orën 15.

Me qëllim që të optimizohet procesi i përgjithshëm i regjistrimit në shkollat ​​e mesme, Ministria e Arsimit dhe Shkencës edhe këtë vit nëpërmjet shërbimit digjital mundësoi aplikim elektronik. Regjistrimi i nxënësve do të realizohet përmes linkut në portalin e shërbimeve elektronike të MASH-it https://e-uslugi.mon.gov.mk me njoftim të veçantë për nxënësit e shkollave të mesme përmes llogarive të tyre përdoruese në schools.mk.

Nga MASH-i sqaruan se regjistrimi i sistemit nuk do të kërkohet dhe paralajmërimi do të bëhet ekskluzivisht me përdoruesit e schools.mk.

“Udhëzimi i hyrjes / paraqitjes në sistem dhe plotësimi i aplikacionit do të vendoset me link në faqen e hyrjes / paraqitjes” theksoi MASH-i.

Në fund të marsit MASH-i e publikoi Konkursin për regjistrimin e nxënësve në shkollat e mesme publike për vitin shkollor 2024/2025. Në të janë cekur dokumentet e nevojshme, mënyra e aplikimit dhe afatet e konkurseve.

Advertisement

Rang-listën përfundimtare me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira pas regjistrimit të parë, çdo shkollë duhet ta publikojë më 26 qershor më së voni deri në orën 9, në vend publik në shkollë dhe/ose në faqen e intrnetit të shkollës.

Në shkollat ku do të ketë testim kualifikues do të organizohet më 28 qershor, ndërsa rang-listat përfundimtare me rezultatet do të publikohen më 28 qershor në vend publik në shkollë.

Continue Reading

Më të lexuarat