Connect with us

Lajme nga vendi

Shteti do të paguajë dëmshpërblim edhe për pronarët që kanë ndërtime pa leje: shpronësimi do t’i kushtojë “Bechtel dhe Enka” 300 milionë euro.

Published

on

Propozimet për ndryshime në nëntë ligjet që lidhen me korridoret 8 dhe 10, të cilat do të lehtësojnë procesin e ndërtimit të autostradave kontraktore “Bechtel dhe Enka”, kanë kaluar në rendin e ditës në Kuvend dhe komisionet parlamentare do të diskutojnë amendamentet që lidhen me to.

Ndryshimet kontestuese të nëntë ligjeve të propozuara nga deputetët e LSDM-së, BDI-së dhe Aleancës për Shqiptarët, shkaktuan revoltë te qytetarët dhe organizatat për mbrojtjen e të drejtave, si dhe te shoqatat arkeologjike që dolën mëngjesin e sotëm në protestë paqësore për shkak të amendamenteve. në ligjin për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore.

Me ndryshimin e atij ligji dhe ligjeve për tokën bujqësore, për shpronësimet, për urbanistikën, për burimet minerale, për marrëdhëniet e punës, për pyjet, për ndërtimin si dhe për përcaktimin e interesit publik dhe emërimin e një partneri strategjik për zbatimin e projektit të ndërtimit. Korridori 8 dhe Korridori 10 infrastrukturor janë të përjashtuar nga kompetenca e institucioneve përkatëse dhe kontraktori i seksioneve të autostradës, konsorciumi amerikano-turk “Bechtel dhe Enka” ka marrë privilegje të mëdha.

– Deputetët e opozitës i kapët në bastisje dhe për çfarë. Për një konsorcium që ndërton edhe në Kosovë, Shqipëri, Kroaci dhe Rumani është i dyshimtë. Me këto nëntë ligje marrim të gjithë sistemin juridik dhe e kthejmë në kokë. Asnjë ligj nuk zbatohet për Bechtel dhe Enka. Pra do të shkelin nëpër pyje, nëpër toka bujqësore, do të shkelin lokalitetet arkeologjike, do të shkelin të drejtat e punës, do të bëjnë çfarë të duan për 1.7 miliardë eurot tona – reagoi deputeti i së Majtës, Borislav Krmov.

Me ndryshimet në ligjin për shpronësimet, shteti do t’u paguajë dëmshpërblim pronarëve të tokave me çmimet e tregut edhe nëse ata kanë ndërtime pa leje. Do të nevojitet vetëm një titull pronësie që vërteton se toka është në pronësi të personit të cilit i është shpronësuar prona, si dhe vërtetimi i një kërkese të paraqitur për legalizimin e ndërtimeve pa leje.

Advertisement

Për shpronësime, shteti ka llogaritur se do të nevojiten 300 milionë euro nga Buxheti. Risia do të jetë se “partneri strategjik do t’i jepet në posedim pronës së shpronësuar sapo vendimi i shpronësimit të marrë formë të prerë, pa qenë nevoja që ai të marrë formë të prerë”.

Me procedurë të shkurtuar do të ndryshohet ligji për urbanistikën, duke shkurtuar afatet e përgjigjes dhe marrjen e dokumentacionit të nevojshëm.

Gjithashtu do të ndryshohet Ligji për Tokën Bujqësore dhe do të shtohet neni 49-d, sipas të cilit shndërrimi i tokës bujqësore në tokë ndërtimore do të konsiderohet i përfunduar në bazë të këtij neni dhe i përshtatshëm për regjistrim në kadastrën e patundshmërive, pa nevoja që zhvilluesi i objekteve me interes strategjik të kryejë procedura shtesë ose të marrë pëlqimin nga autoritetet e tjera.

Pyjet, që do të gjenden në rrugën e Korridorit, do të priten me shpenzimet e investitorit, por si “kompensim” për atë kosto, ai do të mund të marrë pyllin që ka prerë.a1on.

Ndryshimet në Ligjin për Burimet Minerale janë për periudhën koncesionare të investitorit “Bechtel dhe Enka” që do të ndërtojë autostradat që do të zgjaten nga tre në 6 muaj, me mundësi vazhdimi të mëtejshëm të afatit. Koncesioni për studime të detajuara gjeologjike mund t’i jepet drejtpërdrejt zhvilluesit, brenda vetëm 14 ditëve.

Advertisement

Opozita nuk kishte vërejtje për ndryshimet e propozuara për grupin e ligjeve, përveç Ligjit për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, prandaj propozuesi i tërhoqi amendamentet e propozuara.

Advertisement

Lajme nga vendi

QMK: Një fëmijë i sëmurë është transportuar me helikopter nga Ohri në Stamboll

Published

on

Qendra për Menaxhim me Krizat (QMK) njoftoi se mëngjesin e sotëm një fëmijë tetë vjeçar është transportuar me helikopter në spitalin “Parku Mjekësor” në Stamboll të Turqisë, për një operacion në shtyllën kurrizore.

Transporti është realizuar me një helikopter të MPB-së i cili ka pajisje transportuese mjekësore, ndërsa fëmija tashmë është vendosur në Qendrën Mjekësore në Stamboll dhe për një kohë të shkurtër helikopteri do të kthehet në bazën në Shkup.

“Më datë 13 maj 2024, përmes numrit të vetëm të urgjencës 112 në QMK, ndërsa më pas me email në Qendrën e Menaxhimit të Krizave, është dërguar kërkesë nga prindi i fëmijës për transport nga Ohri deri në spitalin në Stamboll. Fëmija që u transportua me helikopter kishte probleme motorike, nuk mund të ecë në mënyrë të pavarur, nuk flet dhe ka një lakim të lartë të shtyllës kurrizore, mbi 80 për qind. Për shkak të problemeve të përmendura shëndetësore, transporti afatgjatë mund të ndikojë negativisht në shëndetin e fëmijës. Nëse merret parasysh se ky operacion në shtyllën kurrizore ishte një nga operacionet e vështira dhe të rrezikshme, dhe shërimi pas operacionit është afatgjatë dhe shumë i vështirë, veçanërisht në një gjendje të tillë, është vërtetuar se një lloj tjetër transporti me një kohëzgjatje të tillë është shumë i rrezikshëm për jetën e vajzës”, citon QMK.

Pas dërgimit të kërkesës në QMK, në koordinim ndërmjet Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Ministrisë së Shëndetësisë, kërkesa ka marrë përgjigje pozitive.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Nesër seanca konstituive, me shumë gjasa Afrim Gashi kryeparlamentar

Published

on

Nesër deputetët e posazgjedhur edhe zyrtarisht do të ulen në kolltukët e deputetëve pasi që para 20 ditëve morën mandat nga qytetarët. Seanca e cila është caktuar për në ora 11, ka katër pika. Së pari zgjidhet komisioni për verifikim, i cili ka për obligim që të verifikojë mandatet e deputetëve, e më pas do të vijojë edhe zgjedhja e Komisionit për zgjedhje dhe emërime. Sipas Rregullores së re, seanca konstitutive mund të zgjasë më së shumti 3 ditë, ndërsa përfundon pas zgjedhjes së kryetarit të shtëpisë ligjvënëse, i cili me shumë gjasa do të jetë kryetari i Alternativës, Afrim Gashi.Pasi që paraprakisht kryetari i Kuvendit, Jovan Mitrevski, e caktoi, nesër seancën do ta udhëheq deputeti më i vjetër, përkatësisht Merita Koxhaxhiku, nga Lidhja Demokratike e Izet Mexhitit. Me konstituimin e përmbajtjes së re parlamentare do të hartohet edhe shumica e re, e cila, siç është e ditur do ta ketë koalicioni i VMRO-DPMNE-së që pas negociatave që u mbajtën këto ditë duhet t’i bashkohet edhe VLEN dhe deputetët e ZNAM. Me këtë shumica e ardhshme paralmentare po i afrohet numrit të dy tw tretave. Mandat për deputet për herë të parë mori kryetari i VMRO-DPMNE-së, HristijanMickoskii cili do të jetë mandatari i ardhshëm për formimin e qeverisë së re. Disa nga deputetët e shumicës së re parlamentare në ulëset e deputetëve do të jenë vetëm një kohë të shkurtër sepse një pjesë e madhe prej tyre do të shkojnë në kabinetin e ri qeveritar. Situata është e ngjashme edhe me deputetët e koalicionit VLEN, liderët e të cilit u zgjodhën për deputetët, por pritet që disa prej tyre do të shkojnë në ekzekutiv, ose të vazhdojnë punën si kryetar komune. Nga ana tjetër, përfaqësuesit e deritanishëmtë qeverisë do të jenë në karriget e parlamentit të destinuara për opozitën. Ish-kryeministri dhe kryetari i LSDM-së në largim DimitarKovaçevski, ish-zëvendëskryeministri për ekonomi Fatmir Bytyqi, ish-ministri i punëve të brendshme OliverSpasovski, ai i bujqësisë LupçoNikollovski, ministrja e mbrojtjes SllavjankaPetrovska, e kulturës BiseraKostadinovskaStojçevska, për punë dhe politikë sociale,JovanaTrençevska, për transport dhe lidhjeBllagojBoçvarski, si dhe ish-drejtoresha e Drejtorisw sw tw ardhurave publike SanjaLlukarevska. Nga radhët e BDI-së, sërish deputet do të jetë kryetari i kësaj partie, AliAhmeti, e bashkë me të edhe ish-kryetari i Kuvendit, TalatXhaferi. Ish-ministrat e kësaj partie nuk janë në përbërjen e re parlamentare.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Haxhi 2024, nga Tetova udhëtojnë 452 persona

Published

on

Këtë vit organizimi për në Haxh ka filluar më herët se viteve të kaluara. Organizimi filloi që para fillimit të muajit të Ramazanit, me kërkesë të Ministrisë së Haxhit të Arabisë Saudite. Nga Muftinia e Tetovës thonë se fillimi më herët i organizimit ka qenë një lehtësim më i madh rreth përga&tjeve dhe organizimin e haxhit 2024. Të shtunën pritet të mbahet edhe një seminar sqarues me të gjithë ata që udhëtojnë për në haxh. Nga Tetova këtë vit për në Haxh sikurse edhe viteve të kaluara interesimi është i madh për të udhëtuar në vendet e shenjta dhe nuk janë përfshirë të gjithë të interesuarit, shkaku i numrit të kufizuar që lëshon Ministria e Haxhit. Udhëtimi për në haxh nga Tetova do të jetë më 6, 7 dhe 8 qershor.Udhëtimet e para nga Maqedonia e Veriut. për në vendet e shenjta, Mekë dhe Medina fillojnë më 4 qershor.

Nga Maqedonia e Veriut, këtë vit udhëtojnë 2020 persona për në haxh bashkë me udhëheqësit dhe ekipin mjekësor. Nga Tetova kemi 452 që do të shkojnë në haxh, duke përfshirë ekipin mjekësor dhe udhëheqësit profesional.

Mënyra e pagesës ka shkuar përmes sistemit bankar, pra qytetarët kanë paguar direkt në xhiro-llogarinë e Bashkësisë Fetare islame dhe kjo tashmë është e relizuar. Çmimi nuk ka ndryshuar nga viti I kaluar, pra kanë paguar nga 6550 euro. Në këtë çmim janë përfshirë të gjitha nevojat që kanë haxhilerët, pra, përpos banimit, qëndrimit në hotel, vaksninimit, prerja e kurbanit, veshja e posaçme, pra të githa nevojat janë në këtë çmim”, deklaroi muftiu Xhemaili. Udhëtimi nga Tetova më 6, 7 dhe 8 qershor do të bëhet me autobus deri në aeroport, ndërsa më pas me aeroplan. Udhëheqësit e grupeve, do të informojnë personat që udhëtojnë për datën dhe orën e nisjes. Haxhi është një nga pesë shtyllat e fesë islame dhe është një detyrim fetare që duhet të kryhet të paktën një herë në jetën e të gjithë myslimanëve të rritur të cilët janë fizikisht dhe financiarisht të aftë për të ndërmarrë udhëtimin, dhe që mund të mbështesin familjet e tyre gjatë mungesës së tyre.

Continue Reading

Më të lexuarat