Connect with us

Lajme nga vendi

Nuk u shpëtoni përmbaruesve : Përveç bankës, paratë e qytetarëve tashmë do të mund t’i marrin edhe nga banka e kursimit

Published

on

Me hapjen e një llogarie të re pagese që do të përdoret vetëm për pagesën e shpenzimeve të përgjithshme, do të ulen komisionet, por qytetarët nuk do të mund t’i shmangin përmbaruesit nëse kanë marrë vendim për kryerjen e arkëtimit të borxhit.

Ligji i ri për shërbimet e pagesave ka filluar nga 1 janari, i cili duhet të nxisë konkurrencë më të madhe në mesin e ofruesve të shërbimeve të pagesave, dhe në këtë mënyrë të ulë çmimet e shërbimeve.

Nëpërmjet futjes së një llogarie pagese me funksionet bazë, qytetarët do të mund të kryejnë transaksione pagesash për të shlyer faturat e ujit, energjisë elektrike, ngrohjes dhe telekomunikacionit ose transferimin e fondeve te një person tjetër, pra pesë transaksione për një shumë totale mujore që tani arrin në 31. denarë. Mbi këtë numër, banka ose ofruesi i shërbimit të pagesave do të përcaktojë çmimin për pagesën e porosive.

“Për realizimin e këtyre transaksioneve qytetarët do të paguajnë tarifa të arsyeshme që nuk duhet të jenë më të larta se 0,1% nga paga mesatare neto e paguar në vend për 12 muajt paraprak (tani është 31 denarë). Në kuadër të kësaj tarife, banka do t’u mundësojë qytetarëve që të mbajnë një llogari pagese me funksionet bazë dhe të kryejnë së paku 5 transaksione pagese në muaj te një pranues në të njëjtën bankë”, tha Evica Delova-Jolevska, drejtoreshë e Drejtorisë për mbrojtje të konsumatorëve dhe financa. Arsimi..

Një nga risitë në ligj është në fushën e mbrojtjes së mjeteve të shfrytëzuesit të shërbimeve të pagesave të marra nga institucioni i pagesave apo institucioni i parasë elektronike.
Nëse përmbaruesi ndjek bankën ose bankën e kursimeve, paratë në llogarinë e pagesës do të mbrohen nga përmbarimi, por nëse përmbaruesi ndjek pronarin e llogarisë, atëherë paratë mund t’i nënshtrohen përmbarimit.

Advertisement

Sipas rregullores së re, siç raportoi më parë “A1on”. në të ardhmen, si bankat e kursimeve ashtu edhe kompanitë e parave të shpejta do të mund të aplikojnë në BPRM për licencë të ofruesit të shërbimeve të pagesave, pra do të mund të hapin edhe një llogari pagese me funksione bazë, përmes së cilës do të paguhen faturat e brendshme.

Gjithashtu, nëse përdoruesit i përkasin njërës prej kategorive vulnerabël, qytetarët do të mund të përdorin llogarinë e pagesës me funksionet bazë pa kompensim. Ofruesi i shërbimeve të pagesave do të jetë i obliguar që së paku një herë në vit t’i ofrojë konsumatorit një raport për të gjitha tarifat e ngarkuara për shërbimet që kanë të bëjnë me llogarinë e pagesës, informacion për shumën e normave të interesit dhe kursin e aplikuar të këmbimit”, thuhet në njoftimin e Bankës Popullore.

Sipas ligjit të ri, Banka Kombëtare do të krijojë një listë të shërbimeve më përfaqësuese që lidhen me një llogari pagese. Banka Qendrore do të publikojë rregullisht në faqen e saj të internetit tarifat në lidhje me shërbimet më përfaqësuese për çdo ofrues individual të shërbimeve të pagesave. Në këtë mënyrë, konsumatorët do të kenë informacion të shpejtë dhe lehtësisht të aksesueshëm në lidhje me tarifat kur vendosin se nga cili ofrues të përdorin shërbimet e pagesave.

Advertisement

Lajme nga vendi

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me të punësuaren e hospitalizuar në Klinikën infektive nën mbikëqyrje 14-të ditore

Published

on

Njëmbëdhjetë persona në kontakt me një të punësuare të shtruar në Klinikën infektive janë nën mbikëqyrje 14-të ditore, pasi ajo është diagnostikuar me ethe hemorragjike krimea kongo, informoi sot Renata Mlladenovska, drejtore e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (ISHSSH).

“Pas marrjes së informacionit nga Instituti për Shëndet Publik, të njëjtën ditë, pra më 5 gusht, ekip i epidemiologëve nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, ka kryer kontroll epidemiologjik, janë bërë anketa dhe kontakte. Informacioni është ndarë dhe me ISHSSH-në dhe si institucion lëshuam edhe 11 zgjidhje, ato janë kontakte të tashmë pacientes së shtruar e cila është edhe e punësuar në Klinikën infektive. Ato 11 kontakte do të jenë nën mbikëqyrje shëndetësore 14-ditore”, tha Mlladenovska.

Ajo sqaroi se çfarë nënkupton mbikëqyrja shëndetësore.

“Pacientja, përkatësisht kontaktet do të duhet të paraqiten dhe të jenë në kontakt të vazhdueshëm me epidemiologun kujdestar nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup, nuk është izolim klasik, megjithatë nuk duhet të kenë kontakt me të tjerët – nëse është familja e ngushtë, thjesht të durojnë këto 14 ditë që të mos përhapet ky infeksion dhe shpresoj që ky të jetë rasti i fundit. Sa u përket 29 kontakteve të mëparshme, nga ato 29 kontakte, një është konfirmuar si rast, kemi mbikëqyrje shëndetësore, vendime të marra për 40 persona”, ka thënë Mlladenovska.

E pyetur nëse këta 11 kontakte janë të gjithë nga Klinika infektive apo familja, ajo sqaroi se nga këta 11, dhjetë persona janë nga familja e ngushtë e pacientes dhe një kontakt është e një kolege të saj poashtu nga Klinika infektive.

Advertisement

Më herët, kryetari i Komisionit për Sëmundje Infektive, Zllate Mehmedoviq, tha për MIA-n se Komisioni absolutisht qëndron prapa asaj që është bërë nga Instituti i Shëndetit Publik, masat e ndërmarra dhe rekomandimet që jepen.

Nga ajo që kanë parë, shtoi ai, rasti i parë është rast i infektimit të drejtpërdrejtë, ndërsa i dyti me gjasë është gjatë transmetimit përmes gjakut të kontaminuar.

Në rastin e parë të infeksionit të drejtpërdrejtë ndërroi jetë një paciente 27-vjeçare, pas infektimit nga pickimi i rriqrës.

Continue Reading

Lajme nga vendi

Dogana e Maqedonisë ka konfiskuar fletobligacione në vlerë 92 milionë dollarë nga një shtetas i Turqisë

Published

on

Drejtori i Doganave, Stefan Bogoev në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp njoftoi se Doganat e Maqedonisë së Veriut kanë konfiskuar fletobligacione në vlerë të 92 milionë dollarëve, shkruan TV21. Bogoev tha se janë konfiskuar 184 fletobligacione me vlerë të veçantë nominale prej 500 mijë dollarëve.

“Obligacionet janë gjetur tek një udhëtar, shtetas i Turqisë, i cili ka ardhur me fluturim të rregullt nga Stambolli dhe është përcaktuar për të kaluar në të ashtuquajturin “kanal i gjelbër”, respektivisht se nuk ka mall për të deklaruar, ndërsa gjatë kontrollit me skaner dhe kontrollit shtesë të detajuar, tek i njëjti janë gjetur në 4 dosje brenda një çante të zezë”, tha mes tjerash Bogoev duke shtuar se personi në fjalë është dënuar nga gjykata e vendit, ndërsa fletobligacionet i janë dorëzuar Agjencisë për Menaxhim me Pronë të Konfiskuar.

Continue Reading

Lajme nga vendi

100 ushtarë nesër nisen për në Slloveni, janë kërkuar mjete materiale dhe teknike

Published

on

Nesër në mëngjes ushtarët maqedonas duhet të nisen për në Slloveni, ku do të ndihmojnë në përballimin e përmbytjeve katastrofike. Këtë e theksoi sot ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska, duke theksuar se nuk ka pasur vonesa në ndihmën e ofruar.

Që në momentin e parë kur ndodhi aksidenti, e gjithë maja e shtetit kontaktoi autoritetet atje dhe ne i dhamë mbështetjen tonë vetëmohuese. Nga ata na thanë se sapo të bëjnë analizat do të dorëzohen kërkesat dhe kanë mbërritur dje. Për këtë kemi reaguar menjëherë dhe sot në seancën e Qeverisë do të marrim vendim që të dërgohen 100 ushtarë nga përbërje të ndryshme, të cilët do t’u përgjigjen nevojave të ushtrisë dhe shtetit slloven, tha Petrovska.

Ministri sqaroi se ushtarët tanë tashmë janë gati. Në kërkesë thuhet se kërkohen 200 ushtarë.

Sipas saj, janë kërkuar mjete të tjera materialo-teknike të cilat nuk jemi në gjendje t’i dorëzojmë.

Presidenti Stevo Pendarovski dje në bisedë me presidenten sllovene Natasha Pirc-Musar shprehu keqardhje dhe keqardhje për Slloveninë dhe gjithë banorët e saj për humbjet dhe dëmet e pësuara nga vërshimet, të cilat ishin të përmasave të mëdha, dhe shprehu gatishmërinë për të ndihmuar.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat