Connect with us

Lajme nga vendi

Komisioni për Zgjedhje dhe Emërime vendosi të mos përcaktojë propozim për anëtar të KPMD

Published

on

Për shkak të skadimit të afatit të përcaktuar në Ligjin për Parandalimin dhe Mbrojtjen nga Diskriminimi, anëtarët e Komisionit për Çështje të Zgjedhjeve dhe Emërimeve konstatuan se ky komision kuvendor nuk do të përcaktojë propozim për zgjedhjen e anëtarit të Komisionit për Parandalimin dhe Mbrojtje nga Diskriminimi pas vendimit për publikimin e konkursit publik për zgjedhje të anëtarit të tij të publikuar në Gazetën Zyrtare të Republikës së Maqedonisë së Veriut numër 102/2021.

Maria Georgievska, kryetare e Komisionit për Çështje të Zgjedhjeve dhe Emërimeve informoi se dokumentet e dorëzuara pas këtij konkursi u ishin kthyer kandidatëve të paraqitur, ndërsa në Kuvend do të dorëzojë propozim vendim të ri për shpalljen e një konkursi publik, por tani, siç tha, për shkak të dorëheqjes së konstatuar të anëtarit të zgjedhur për periudhë prej tre viteve, konkursi do të jetë për dy anëtarë të Komisionit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi.

“Neni 18 i Ligjit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi ka të bëjë me procedurën për zgjedhjen e anëtarëve të Komisionit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi. Paragrafët 1 dhe 2 e rregullojnë publikimin e konkursit dhe kohëzgjatjen e tij prej 30 ditëve. Në paragrafin 3 të nenit 18 është shënuar se Komisioni për Çështje të Zgjedhjeve dhe Emërimeve në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut përcakton propozim listë me kandidatët e paraqitur pas debatit publik të realizuar më parë dhe në afat prej 14 ditëve pas skadimit të afatit nga paragrafi 2 i këtij neni e dorëzon në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në shoqërim me materialin e të gjitha fletëparaqitjeve të dorëzuara dhe raport për debatin publik të realizuar. Debatin publik me kandidatët e paraqitur, Komisioni e zbatoi më 26 korrik të vitit 2021. Kjo mbledhje e 16-të e Komisionit ishte thirr gjithashtu më 26 korrik të vitit 2021, por e njëjta ishte shtyrë. Sipas nenit 18 paragrafi 3 i Ligjit për Parandalimin dhe Mbrojtje nga Diskriminimi ka kaluar afati prej 14 ditëve për dorëzimin e propozimit në Kuvend për zgjedhjen e anëtarit të Komisionit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi. Për shkak të kësaj, propozoj që Komisioni të mos përcaktojë propozim për zgjedhje të anëtarit të Komisionit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi pas vendimit për publikimin e konkursit publik për zgjedhjen e anëtarit të Komisionit për Parandalim dhe Mbrojtje nga Diskriminimi në Gazetën Zyrtare të Republikës së Maqedonisë së Veriut numër 102/2021”, deklaroi në sqarimin në fillim të mbledhjes kryetarja e Komisionit, Georgievska.

Advertisement
Advertisement

Lajme nga vendi

Aksion policor si nëpër filma, arrestohen dy persona në pik pagesën afër Tetovës

Published

on

Ministria për Punë të Brendshme njofton se gjatë ditës së sotme policia e Shkupit në bashkëpunim me atë të Tetovës ka arrestuar dy persona nga Haraçina, pasi të njëjtit janë kapur duke transportuar 35 kilogramë drogë. Nga MPB bëjnë të ditur se pas dokumentimit të plotë të rastit ndaj dy personave në fjalë po ngritët kallëzim përkatës.

“Në orët e paradites në pikën pagesore në magjistralen Gostivar – Tetovë, zyrtarët policorë i kanë dhënë shenjë ndalimi automjetit të pasagjerëve “Range Rover”, me targa të Shkupit, i drejtuar nga K.A.(32), në të cilin O.A. (23) ishte pasagjer, të dy nga fshati Haraçinë i Shkupit. Personat nuk i janë bindur urdhrit të policisë për ndalimin e mjetit, por janë larguar me vrap duke dëmtuar një automjet të policisë, por shumë shpejt janë ndaluar dhe privuar nga liria. Gjatë kontrollit në bagazhin e automjetit janë gjetur 4 thasë me marihuanë, me peshë totale të rreth 35 kilogramëve, me vlerë të rreth 100 mijë eurove”, njoftojnë nga MPB.

 

Advertisement

Continue Reading

Lajme nga vendi

Do të rritet çmimi për nxjerrjen e pasaportave, letërnjoftimeve dhe lejeve për vozitje në Maqedoni

Published

on

Ministria për Punë të Brendshme informon se duke vepruar sipas përfundimit të Qeverisë, zbaton procedurë për ndryshimin e vendimit për çmimet për formularët për nxjerrjen e dokumenteve personale. Nga MPB për “360 shkallë” thonë se për momentin dokumentet personale nxirren me çmimet që kanë qenë deri tani.

Çmimet do të ndryshohen kur vendimi të hyjë në fuqi dhe të publikohet në Gazetën zyrtare të RMV-së, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Çmimi i pasaportës për personat deri në 27 vjeç do të mbetet i pandryshuar dhe do të jetë 1.500 denarë, por pasaporta për personat mbi 27 vjeç do të jetë 2.000 denarë, që është rritje prej 500 denarë. Çmimi i letërnjoftimit do të jetë 310 denarë, që është rritje prej 120 denarë. Çmimi i patentë shoferit do të jetë 410 denarë, që është rritje prej 130 denarë.

Do të ketë ndryshime edhe në çmimet dhe formularët për procedurat me urgjencë.

Advertisement

Çmimi i pasaportës me procedurë urgjente do të jetë 6.100 denarë, që është rritje prej 1.600 denarë.

Çmimi i patentë shoferit me procedurë urgjente do të jetë 1.230 denarë, që është rritje prej 390 denarë.

Nga MPB thonë se ndryshimi i çmimeve vjen si pasojë e rritjes së çmimeve të blerjes së formularëve të importuar, rritjes së kostove për mirëmbajtjen e sistemit, që kryhet nga një operator ekonomik i huaj, si dhe blerjes së makinerive të reja për shkak të nevojës për zëvendësimin makinerive për personalizim.

Ndryshe, deri në shkurt të vitit 2024, qytetarët kanë detyrim ligjor të ndryshojnë të gjitha dokumentet personale të cilat i kanë me emrin e vjetër të shtetit “Republika e Maqedonisë”.

Advertisement
Continue Reading

Lajme nga vendi

Nuk vdes nga sheqeri 19, pretendojnë mjekët – Nga se vdiq atëherë 6-vjeçarja Jana, e kishin gabuar mjekët?

Published

on

Pse vdiq 6-vjeçarja Jana? Spitali klinik në Manastir është nën mbikëqyrje të jashtëzakonshme inspektuese. Dokumentacioni i plotë është duke u krehur nga prokuroria, policia, por pritet edhe një kontroll i jashtëzakonshëm nga një komision i formuar posaçërisht nga Ministria e Shëndetësisë.

Ndërkohë po merren deklarata nga stafi i përfshirë dhe po bisedohet me të gjithë ata që kanë pasur kontakt me vajzën.

Drejtori i spitalit në Manastir, Aleksandar Obednikovski, ka kërkuar nga ministri që të dërgohet një komision nga Shkupi që të mos ketë dyshim se diçka po fshihet.

Lajmi shqetësoi opinionin, sidomos pasi babai i Janës së vogël zbuloi se sipas analizave të gjakut ajo kishte sheqer 9 dhe më pas i dhanë glukozë me infuzion, e cila e rriti më tej sheqerin në 19, më pas ajo vdiq. Shkaqet e vdekjes komentohen edhe nga mjekët në rrjetet sociale.

Advertisement

Mjeku Nenad Lazarov thotë në statusin e tij në Facebook “Nuk vdes akute nga glicemia 19”.

Në postimin e tij, kolegët mjekë komentojnë situatën dhe thonë:

“Ju nuk vdisni nga glicemia, por vdisni nga ketoacidoza. Një humbje e rëndë për prindërit, por një ndërlikim i hiperglicemisë në fëmijëri, një gjendje akute ku shfaqet rezistenca ndaj insulinës, e ka këtë ndërlikim”.

Advertisement
Continue Reading

Më të lexuarat